Sokağa çıkma kısıtlamasında bayram temizliği

Sokağa çıkma kısıtlamasında bayram temizliği
ABONE OL
Ramazan Bayramı’nda 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması olmasına rağmen kadınlar, sanki her gün misafir ağırlayacakmış gibi günlerdir bayram temizliği yapıyordu. 

ABDURRAHMAN FIRAT - Uzman Psikolog Sibel Bilir, kadınları yadsıma ve bastırma savunma mekanizmaları ile bu olumsuz ve sıkıcı durumdan en az etkilenmek adına çok sağlıklı olmasa da durumu inkar etme ve sanki hayat normal sürecinde işliyormuşçasına alışkanlıklarını yerine getirdiğini söyledi.
Yeni tip koronavirüs tedbirleri kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri üzerine Ramazan Bayramı’nda 4 günlük sokağa çıkma kısıtlaması uygulayacaklarını açıkladı. Hafta başında açıklama yapılmasına rağmen kadınların eski bayramlarda olduğu gibi bir haftadır evlerinde temizlik yapıp gece yarılarına kadar kendilerini yormalarının altındaki psikolojik nedeni sizler için Uzman Psikolog Sibel Bilir’e sorduk. 
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Bilir, “Hala etkileri süregelen Kovid-19 pandemisi hayatımızı birçok alanda olumsuz yönde etkiledi. Bu olağanüstü süreç tüm insanlarda benzer tepkiler verilmesine sebep oldu. Kişiler normal hayatlarına devam etmek isterken birden kendilerini engellenmiş ve kısıtlanmış olarak buldular. Tabi bu durum da beraberinde birçok savunma mekanizması geliştirmemize sebep oldu. Savunma mekanizmaları psikolojide biliminde çok konuşulan ve kişilerin bilinçaltında işleyen, kişinin varoluşunu destekleyen faydalı davranış şekilleridir. Savunma mekanizmaları gerek kişinin ortama adaptasyonunda ve gerekse gelişiminde çok önemli bir rol oynar. İnsanlar normal hayata dönüş yapabilmeyi sabırsızlıkla bekliyorlar. 

DURUMU İNKAR EDİP ALIŞKANLIKLARINI SÜRDÜRDÜLER
Birçoğumuz yavaş yavaş eski düzenlerimize dönmeye başlamamıza rağmen hala hiçbir şey eskisi gibi değil ve uzun bir süre de olmayacak maalesef. Kişiler böyle durumlarda iki tür savunma mekanizması geliştirir. Bunlardan biri yadsıma bir diğeri de bastırmadır. Yadsıma aynı zamanda inkar da dediğimiz durum benlik için tehlikeli olarak algılanan ve sıkıntı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemek durumudur. Bu savunma mekanizması değişik derecelerde oldukça yaygın olarak kullanılan bir ilkel savunma biçimidir. Bastırma ise anı ve deneyimlerin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Bu pandemi sürecinde sıklıkla başvurduğumuz bu iki savunma mekanizması kendini son gelişmelerde de göstermekte. Buna en güzel örnek Ramazan Bayramı süresince 4 günlük dışarı çıkma yasağı olmasına rağmen birçok kişinin bayram temizliğine girişmesi. Bayram ziyaretlerinin olmayacağını bilen bu bayanlar neden ısrarla bayram temizliği yapmakta diye merak ediyorsanız cevabı az önce bahsi geçen savunma mekanizmalarıdır diyebiliriz. Kişiler bu olumsuz ve sıkıcı durumdan en az etkilenmek adına çok sağlıklı olmasa da durumu inkar etme ve sanki hayat normal sürecinde işliyormuşçasına alışkanlıklarını yerine getirmekteler. Ayrıca bastırma mekanizması uygulayarak bu olumsuz durumu bilinçaltına itme çabası içerisindeler. 

STRESLİ DURUMLARDA TEMİZLİK RAHATLATIYOR
Bayram temizliği, genel anlamda temizlik yapmak birçoğumuz için rahatlatıcı bir aktivitedir. Bu sebeple hem rahatlatıcı bir aktivite yapıp hem de hayatlarına her şey yolundaymışçasına devam etmek bu olağanüstü stresli durumla mücadele ederken kişileri bir nebze rahatlattığı düşüncesindeyim. Yapılması gereken sağlıklı davranış şekli ise kişilerin mevcut koşulları kabul edip, bu durumun geçici olduğunu düşünüp sıkıntıları ile bilinçaltından mücadele etmek yerine bilinçli bir şekilde gerçekçi ve mantıklı yöntemlerle mücadele etmeleridir.” dedi

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.