Aydın Hedef Gazetesi'nden Murat Tan'ın haberine göre; Söke Belediyesi’nin 2024 yılı faaliyet raporu, şeffaflık ve hesap verilebilirlik iddiasıyla sunulmasına rağmen ciddi mali dengesizlikler, yönetimsel zafiyetlerle mevzuata aykırı uygulamaları gözler önüne serdi. Belediye Başkanı Arıkan’ın yönetiminde hazırlanan rapor, kanuni sınırları aşan personel harcamalarıyla da dikkati çekti.
Başkan Arıkan yönetimindeki belediyede özellikle iç denetim sisteminin yokluğu, kurumsal kapasitenin gelişmesini ve şeffaflık ilkelerini sekteye uğratırken, mali yönetimdeki hedef ve gerçekleşme uyumsuzlukları, bütçeleme sürecinin gerçekçi yapılmadığını da belgeledi. Rapora göre, 2024 yılı için ayrılan sermaye giderlerinin yalnızca yüzde 66’sının gerçekleşmesi yatırım faaliyetlerinde ciddi bir aksama yaşandığını ve kaynakların etkin şekilde kullanılamadığını da tescilledi.

GES PROJESİ YALAN OLDU
Raporda, Arıkan’ın seçim sürecinde geçtiğimiz yıl Temmuz ayında hizmet vermeye başlayacağının sözünü verdiği ve yüzde 100 tamamlanma hedefi konulan Güneş Enerji Santrali (GES) Projesi’nin gerçekleşme oranının yüzde 5’te kalması büyük dikkat uyandırdı. Arıkan’ın beylik laflarla büyük vaat olarak kamuoyuna duyurduğu GES Projesi için imar planlanmasının yapılması ve işletmeye alınması için tek kuruş dahi ayrılmayarak hiçbir işlemde bulunulmadığının ortaya çıkması, mali disiplinin bir türlü sağlanamadığı belediyedeki iyiden iyiye artan yönetim zafiyetinin de sorgulanmasına yol açtı.

YOL HEDEFİ TUTTURULAMADI
Arıkan yönetimindeki belediyenin 2024 yılı içinde 97 hektarlık alanda revizyon imar planı yapma hedefindeki gerçekleşme oranının da yalnızca yüzde 6 buçukta kalması, rapora yansıyan dikkat çekici detaylar arasında yer aldı. Yeni yapılacak yol metrekaresinin 2024 yılı için 65 bin metrekare olmasına rağmen yalnızca 30 bin metrekarelik yol yapıldığı, buğday üretiminde de belirlenen 20 bin kilogramlık hedefin 11 bin 630 kilogram olarak gerçekleşebildiğinin belirtildiği raporda, belediyenin modern fidanlık ve sera projesi için de en ufak harcamada bulunulmadığı bildirildi.

ARAÇ FİLOSU YERİNDE SAYIYOR
Rapora göre 2024 yılında yeni araç temini için hedeflenen 14 araçtan yalnızca 2’si bağış yoluyla temin edilebilirken, söz konusu durum da belirlenen hedefin sadece yüzde 14,2’sinin gerçekleşebildiğini gösterdi. Başkan Arıkan’ın önsözünde katılımcı yönetim vurgusu yaptığı raporun hiçbir yerinde halkın görüşlerinin alındığına veya kamuoyu araştırmalarına dayalı karar süreçlerine dair somut bir veri bulunmaması da büyük tutarsızlık olarak değerlendirildi.

PERSONEL GİDERİ YASAYA AYKIRI
Raporda en dikkat çekici kısımlardan biri de 2024 yılında 734 milyon 329 bin lira olarak gerçekleşen belediyenin toplam giderindeki 482 milyon 165 bin liranın yalnızca personel harcamalarına ayrılması oldu. Söke Belediyesi’nin 5393 sayılı Belediye Kanununa göre personel gideri sınırının, 613 milyon 374 bin liralık gerçekleşen bütçe gelirine oranla hesaplandığında, yaklaşık 300 milyon lira bandında olması gerekirken, 482,2 milyon lira olarak gerçekleşmesi, yüzde 65 oranında harcama aşımında bulunulduğunu da açığa çıkardı. Harcama aşımının bariz sırıttığı 2024 yılı faaliyet raporunun geçtiğimiz ay muhalefetin çekimser oy kullanmasına rağmen CHP’li belediye meclisi üyeleri tarafından kabul edilmesineyse anlam verilemedi.

ARIKAN'IN SÖYLEMİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Çalışan giderleri yaklaşık olarak tüm giderlerin üçte ikisine ulaşırken, alt ve üst yapı yatırımlarıyla proje bazlı harcamaların ikinci plana atılması, muhalefetin akraba kayırmacılığıyla personel almakla eleştirdiği Başkan Arıkan’ın belediyeyi arpalığa çevirdiği yönündeki iddiaları daha da güçlendirdi.
Arıkan, raporun girişinde ekonomik kriz ve tasarruf tedbirlerine rağmen öz kaynakların doğru kullanıldığını savunurken, raporda kamuoyuyla paylaşılan veriler, söz konusu söylemin gerçeği yansıtmadığını da ortaya koydu.

MUHALEFETİN TAVRI SORGULANIYOR
Aynı zamanda eski Cumhuriyet Savcısı olan Başkan Arıkan, yasal sınırları aşan giderler ve yatırım önceliklerinin ötelenmesi nedeniyle görev süresinin ilk yılındaki uygulamalarında sınıfta kalırken, muhalefetin harcama aşımından kaynaklı olarak hukuken kadük durumdaki raporla ilgili yeniden düzenleme talebiyle meclisin onayına sunulması için harekete geçip geçmeyeceği merak konusu oldu.





