Söke Ovası’nda buğday bereketi

Söke Ovası’nda buğday bereketi
ABONE OL
Geçtiğimiz yıl yaklaşık 70 bin dönüm buğday ekimi yapılan Söke Ovası’nda bu yıl 100 bin dönüm buğday ekildi.

(Murat TAN)-ÖZEL HABER-  Girdi maliyetlerinde yaklaşık yüzde 300 artış yaşanmasına rağmen Söke Ovası’ndaki buğday ekiminde tarihi artış yaşanması yüzleri güldürürken, fiyatla ilgili endişeleri de beraberinde getirdi. Ege Bölgesi’nin pamuk deposu Söke Ovası’nda bu yıl geçen yıla göre yüzde 30 oranında daha fazla buğday ekildi. Girdi maliyetlerinin yüzde 300 artmasına rağmen buğday ekiminden vazgeçemeyen üreticiler, fiyatların dünya ortalamasının altında kalmaması gerektiğini söylerken ithalat politikasından kaynaklı endişelerini de dile getirmeye başladı. 

Halihazırda 6 – 6.5 lira bandında seyreden buğdayın 7 lira ve üzerinde olması gerektiğini kaydeden Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, üreticiyi rahatlatacak fiyatlar söz konusu olmadığı takdirde üretimin bir sonraki yıl itibariyle yeniden aşağı seviyelere ineceği uyarısında bulundu. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin buğday ithalatıyla ilgili alım politikasını eleştiren Sökeli üretici Ferhat Karagöz ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Rusya çiftçisine 530 dolar ancak bize yok. Bu durumda bu çiftçi bir daha eker mi?” sorusunu sordu. 

ÜRETİCİ FİYATLARA DİKKAT KESİLDİ
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO)’nun yıllardır yapmış olduğu yanlış ithalat politikasıyla birlikte Türkiye’nin gıda ihtiyacını karşılayan Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan kaynaklı kriz, buğdayda yaşanan sıkıntıyı hat safhaya çıkardı. Sökeli üreticiler bu yıl tarihte ilk kez 100 bin dönümün üzerinde buğday ekerken, yaşanan savaştan kaynaklı olarak ofislerin silolarında hububat da kalmadı. Rus çiftçisine kıyasla Türk çiftçisine yarı yarıya fiyat verildiğini savunan üreticiler, mevcut ithalat politikası devam ettiği müddetçe üretimde bir daha bu denli artış yaşanmayacağını savundular. Önümüzdeki yıl TMO’nun alım politikasını bu şekilde sürdürürse hiçbir üreticinin buğday ekmeyeceğini savunan Sökeli üretici Karagöz, “TMO Rusya çiftçisine vermiş olduğu gibi Dünya ortalamasındaki fiyatlardan üreticiye fiyatlandırırsa üretim az da olsa devam ettirilir. TMO şu anda fiyat çalışması yaptı ve öğrendiğimiz kadarıyla Cumhurbaşkanlığı’na sunuldu. Üreticinin beklentisi fiyatta hakkettiğini almasıdır” dedi. 

“İTHALATA GEREK YOK!”
TMO’nun tonajını 525 dolara aldığı Rus buğdayı ithalatının iç piyasada fırıncılara regüle etme amaçlı olduğuna vurgu yapan Karagöz, “Bu işlemin yerine bu fiyatın üzerine çıkılarak Türk çiftçisine verilmesi gerekiyor. Bu fiyat verilirse zaten Türk çiftçisi ofis depolarını da rahatlıkla doldurur ve iç piyasayı da daha rahat regüle eder. Tüm ofis depolarını bu vatan topraklarında üreten çiftçilerimiz doldurmaya yeter. İthalata gerek yok, biz varız. Ben bu yıl ihtiyaç için ektim ama Rus çiftçisi bizden değerli olursa bir daha ekmem. Eğer TMO doğru bir alım politikası ortaya koymazsa seneye de sadece ben değil kimse buğday ekmez. Girdi maliyetlerindeki artışa rağmen buğday ektik ve hakkettiğimizi almak istiyoruz. Mazot 22 lira, tohum 6 lira, gübrenin tonu 16 bin lira ve neredeyse bir çok kalemde beş kat zam varken TMO’nun ucuza buğday alması noktasındaki yaklaşımını biz kabul etmiyoruz. Millet buğdaya gübre atamadı ve mecburen ot yaparak pamuk ekti. Fiyat konusundaki endişelerimiz acilen giderilmelidir” diye konuştu. 

“FİYAT KAYGILARIMIZ SÜRÜYOR”
Halihazırda Söke Ovası’nda 100 bin dönümü aşan buğday ekiminin bir ilk olduğunu belirten Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Ekimden yana sıkıntımız yok. Söke’de daha önce hiç bu kadar fazla buğday ekimi yapılmadı. Üretimde mazottan tohuma ve gübreye kadar tüm girdi maliyetlerinde yaklaşık yüzde 300 artış yaşanmasına rağmen bu denli yüksek artış yaşanması gayet güzel bir durum ancak üreticilerimin fiyat kaygıları ortada. Şu anda 6 lira bandında seyreden fiyatların 7 liranın üzerine çıkması gerekiyor. Bu noktada da yetkililerin fiyatlarla ilgili üreticiyi rahatlatması lazım. Eğer fiyatlar üreticinin beklediği noktada olmazsa seneye bu üretimi görmek hayal olur. Geçtiğimiz yıl 70 bin dönüm ekim yapılan ovamızda bu yıl 100 bin dönüme çıkılması esasında istikrarlı bir artış yaşanacağını gösteriyor ancak herşey fiyatlara bağlı. İthalat politikasından ziyade iç üretimin artışını teşvik edecek düzenlemeler özellikle fiyat noktasında üretici memnun edecek seviyede olmalıdır. Eğer bu olursa üretim daha da katlanır” ifadelerini kullandı. 

pamugun-baskentinden-cumhurbaskani-erdogana-davet-122216-fc58b1b9e4da35808583d191a4a89b9d-1-001.jpgsoke-ovasinda-bugday-bereketi-282806-d828adea4faa49252355500c0d624bea-1-001.jpgsoke-ovasinda-bugday-bereketi-282806-efa55e700f4cd70796376ce38233097b-001.jpgsoke-ovasinda-bugday-bereketi-282806-e2aab9347a051c1989b837243143b365-001.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.