Aydın’ın Söke ilçesinde pamuk üretiminin en yoğun yapıldığı mahallelerden biri olan Özbaşı’nda ekim alanlarında dikkat çeken bir düşüş yaşandı.
56 bin dekar sulak koruma alanına sahip ve Söke Ovası’nın en büyük arazilerinden birine sahip olan Özbaşı Mahallesi’nde, geçmiş yıllarda yüzde 90’lara ulaşan pamuk ekimi bu yıl yüzde 40 seviyelerine kadar geriledi.
“Pamuk ekim oranı yüzde 40’a düştü”
Özbaşı Mahalle Muhtarı Murat Özev, yaptığı açıklamada pamuk üretiminden ciddi bir kaçış yaşandığını belirterek, “Özbaşı geçmiş yıllarda arazilerinin yüzde 90-95’ine pamuk ekerken bu yıl oran yüzde 40’lara düştü. Pamuk ekimleri tamamlandı. Ovada yüzde 40 pamuk, yüzde 60 ise ayçiçeği ve silajlık mısır ekimi yapılacak” dedi.

Üreticiler alternatif ürünlere yöneldi
Üreticilerin pamuk yerine alternatif ürünlere yöneldiğini ifade eden Özev, maliyet artışları ve fiyatların uzun süredir yerinde saymasının bu değişimde etkili olduğunu vurguladı.

“Pamuktan kaçış başladı”
Özev, “Çiftçilerimiz pamukta kazanç elde edemediği gibi borçlanma riskiyle karşı karşıya kaldı. Bu nedenle pamuktan kaçış başladı” ifadelerini kullandı.




