SOSYAL ETKİLEŞİM İNTİHARI NORMALLEŞTİRDİ

SOSYAL ETKİLEŞİM İNTİHARI NORMALLEŞTİRDİ
ABONE OL
Aydın’da son günlerde intihar olaylarının ciddi oranda artış gösterdiğine dikkat çeken Uzm. Klinik Psikolog Sibel Bilir, gençlerin ve yetişkinlerin intihar etmesinin altında yatan asıl nedenleri ve nasıl önlem alınması gerektiği konularında bilgi verdi.

(ABDURRAHMAN FIRAT) Bilir, Aydın’da intiharların artmasının en büyük nedeninin kitlesel iletişim olduğunu belirterek, “İnsanlarda sosyal bulaşma durumu vardır. Duygusal, çevresel olarak yakın gördüğümüz bir insan intihar ettiğinde bu bize ‘o yaptıysa ben de yaparım’ hissiyatı veriyor. Çok kolay, yapılabilecek ve normal bir durum gibi algılanıp Aydın’da sosyal bir etkileşime neden oluyor. Aydın’da şu anda intihar vakalarının artmasının asıl nedeni bu bence” dedi. 
Lisans eğitimini Amerika’daki University at Buffalo’da ve yüksek lisans eğitimini ise Medaille College’de tamamlayan 10 yıllık meslek deneyimine sahip İlgi Psikoterapi Merkezi Uzm. Klinik Psikolog Sibel Bilir, günümüzde intiharın önemli bir halk sağlığı problemi haline geldiğini belirtti. Bilir, çocuk, ergen, yetişkin, yaşlı psikolojisi ve çift terapisi yapıyor.
Aydın’da bir hafta içerisinde 10’un üzerinde intihar ve intihar girişiminin olduğuna dikkat çeken Bilir, intihar eden bireyin yalnızca kendisini değil ailesini, sosyal çevresini ve toplumu da etkilediğini söyledi. 
Yabancı dile çok fazlasıyla hakim olduğu için Kuşadası ve Didim ilçelerinden yaşayan yabancıların en çok tercih ettiği psikoterapist Sibel Bilir, “Panik atak, depresyon, bağımlılık, duygu durum bozuklukları gibi rahatsızlıkları olan danışanlarımın asıl sorunlarını bulup problemi çözmeleri konusunda yardımcı oluyorum.” dedi. 

Bahar aylarında gençlerde intihar vakalarının artmasının nedeninin ergenlik dönemindeki hormonel değişikliğin büyük bir etkisi olduğunun altını çizen Bilir, “Baharla birlikte biliyorsunuz her canlıda olduğu gibi hormonların yüksek olduğu bir dönemlerden biridir. Bahar ayında hem testosteron, östrojen hormonlarının yüksek olduğu dönemlerde duygu durumu değişikliklerinin sık görülmesi de çok da yadırganabilecek bir durum değil. Hormonların değişimiyle birlikte gençlerde fiziksel değişimler ortaya çıkıyor. Ergenlik döneminde çocuklar fiziksel ve ruhsal olarak değişim sürecine hızlı girdikleri için vücudundaki gelişim karşısında ruhsal bir bozukluk yaşayabiliyor. Çocuk bunların hepsi ile mücadele ederken aynı anda da sınav stresi, gelecek kaygısı, anne baba baskısı, akran zorbalığı gibi bir çok olayla karşı karşıya kalıyor. Ufak yaşta savunma mekanizmaları çok düşük olması, hayatı tanımaması ve tecrübeli olmaması nedeniyle çocuklar ağır bir yükün altına giriyor. Tabi buna çocuğun çocuğun bireysel olarak yaşadığı ailevi sıkıntılar, ekonomik sıkıntılarda eklenince bir buhran içine giriyor. Çocuklar, istemeden madde bağımlısı olup yanlış arkadaşlıklar ediniyor. Bu da beraberinde depresyona yol açıp gençlerin hayatına son vermelerine neden oluyor” şeklinde konuştu. 

MAVİ BALİNA VE MOMO OYUNLARINA DİKKAT
Aydın’ın eğitim açısından çok şanslı bir şehir olduğunu dile getiren Psikolog Bilir, “Aydın kozmopolit bir yapıya sahip. Şu anda göç almaya da başladı. Ege dokusunu kaybetmedi. Aydın’daki çocuklar koruma altında hala. Çocuklar, mavi balina ve momo oyunlarından etkileniyor. Ne yazık ki internet çocuklar üzerinde kötü etki bırakıyor. Aileler, okullar çocukların internet erişimine bir sınır getirmeli. Çocukların teknoloji kullanımı ve internete erişimi kısıtlanmalı. Kısıtlamadan kastım evde eğer çocuk internete giriyorsa anne baba mutlaka hangi sitelere girdiğini geçmişine bakarak incelemeli. Devlet okullarında okuyan çocukların çoğunun evinde interneti olmadığı için özellikle okullarda sık internete giriyor. Okullardaki bilgisayar laboratuvarına çocukların erişimi konusunda önlemler alınmalı. Ayrıca internetin ve bazı oyunların zararları konusunda çocuklara okullarda eğitim verilmeli” diye konuştu. 

EKONOMİK BELİRSİZLİK İNSANLARI İNTİHARA SÜRÜKLÜYOR
Türkiye genelinde yetişkinlerdeki intiharların en büyük nedenin ülkenin içinde bulunduğu ekonomik belirsizlik olduğunu vurgulayan Bilir, “Ülkemizde psikolojiye, psikiyatriye vatandaşların bakış açısı çok kötü. Toplumda psikolojik destek alan kişi, direk olumsuz bir damga yiyor. O yüzden insanlar destek alma konusunda çok çekingen davranıyor. Aslında bunun herhangi bir organın rahatsızlığından farksız olduğunu bilmeleri gerekiyor. Nasıl bir midemiz, böbreğimiz rahatsızlanıyorsa beynimiz de aynı şekilde rahatsızlanabiliyor. O yüzden terapi almak, üşüttüğünde muayene olmak gibi bir durum aslında. Ama ne yazık ki ülkemizde bu böyle değil. Öyle olmadığı için de insanlar kendi kendilerini iyileştirmeye çalışıyorlar. Bağımlılıklara sarılıyorlar, farklı alışkanlıklar ediniyorlar veyahut sağlıksız yöntemlerle kendilerini rahatlatmaya çalışıyorlar. Bu da tabi akabinde kötü sonuçları doğuruyor. İnsanlarımız psikoloji ve psikiyatri konusunda daha fazla bilinçlendirilmeli ve destek almaya açık hale getirilmelidir. Bakış açısının bir an önce değiştirilmesi gerekiyor” dedi.

BOŞANMALAR İNTİHARA YÖNLENDİRİYOR
Boşanmaların çok fazla olmasının da intiharlar üzerinde etkisinin olduğunu kaydeden Uzm. Psikolog Bilir, “Teknolojiyle birlikte aldatma olayları çok fazla arttı. Artık insanlar bir tıkla istedikleri kişiye ulaşabiliyor ve konuşabiliyorlar. Bu da ne yazık ki bizim dokumuzu bozdu. Evliliklerin sağlıksız gitmesi, ekonomik sıkıntılar gibi konular bir araya getirildiğinde intihar ortaya çıkıyor.” diye konuştu.  

İNTİHAR İNSANLARA NORMAL GELİYOR
Teknolojiyle birlikte intihar olaylarının kişilere çok yakın hale geldiğinin altını da çizen Bilir, “Daha önce birileri intihar ediyordu ama biz bunların kim olduğunu bilmiyorduk. Ama şimdi Türkiye’nin neresinde bir intihar olursa hemen öğrenebiliyoruz. Herkes intiharı yapılabilecek ve kabul edilebilecek bir durum olarak görüyor. Teknolojinin de etkisinin olduğunu düşünüyorum. Ayrıca sağlıksız beslenme de psikolojiyi etkiliyor. Fast food yiyecekleri, sağlıksız beslenme çocuklar üzerinde olumsuz etkiye sahip” diyerek sözlerine son verdi. 

sosyal-etkilesim-intihari-normallestirdi-104218-c2a8ea49b37b46555520914f13439773.jpgsosyal-etkilesim-intihari-normallestirdi-104218-eddddb9ecbbc164a8d2343603d3b3672.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum