Soykırım iddiasına Aydın'dan ortak tepki

Soykırım iddiasına Aydın'dan ortak tepki
ABONE OL
ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Ermeni olaylarını soykırım olarak  gördüğünü açıklamasının ardından Aydınlı siyasetçilerden ortak tepki geldi. Aydınlı siyasetçiler yaptıkları açıklamalarda, Biden’in açıklamasını kınadıklarını ve kabul etmediklerini ifade etti

KIYMET SARIYILDIZ- ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Ermeni olaylarını soykırım olarak nitelendirip açıklamada bulundu. Biden’in açıklamasının ardından  tüm yurtta olduğu gibi Aydın’dan tepkiler yağdı. Aydınlı siyasetçiler yapılan soykırım açıklamasını kabul etmediklerini belirtip 1915 olayının hiçbir hukuki bir dayanağının olmadığını ifade etti.  

“ŞİDDETLE KINIYOR VE REDDEDİYORUZ”
Türk tarihimin şan ve şerefle dolu olduğunu ifade eden AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, “ABD Başkanı Joe Biden’ın, 1915 olayları için hiçbir hukuki dayanağı olmadığı halde 'soykırım' ifadesini kullanmasını şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Batı, popülist siyasi ifadelerle utanç tarihini gizleyemez. Tarihi şanla ve şerefle dolu milletimizi, kendileriyle karıştırmasınlar” ifadelerini kullandı. 
Yapılan açıklamaların yalan ve iftiradan ibaret olduğuna değinen  AK Parti Aydın Milletvekili Rıza Posacı, “Türkiye’ye parmak sallamak kimsenin haddine değildir. Yalan ve iftiralar ile tarih yazılamaz” açıklamasında bulundu. 

“ERMENİLERE YAPILMIŞ BİR SOYKIRIM YOKTUR”
Ermenilere karşı yapılan bir soykırımın olmadığını  kaydeden AK Parti Aydın Milletvekili  Bekir Kuvvet Erim, “ABD Başkanın 1915 olaylarına ilişkin 'soykırım' ifadesini kullanmasını kınıyorum.  Hiçbir devletin veya şahsın almış olduğu karar tarihi değiştirecek güçte olamaz. Amerika'nın almış olduğu karar kendisini bağlar, tarih ortada. Ermenilere yapılmış bir soykırım yoktur ama biz Türklere yapılmış bir soykırım vardır. Ben bu vesileyle Ermeni Terörü saldırılarında şehadete eren diplomatlarımız başta olmak üzere bu zulme uğrayan tüm ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.
 AK Parti Aydın Milletvekili Metin Yavuz  da yaptığı açıklamada, “1915 olayları için soykırım tanımını kullanmak hukuka aykırıdır. Batı’nın ikiyüzlü politikasının tezahürüdür. Şiddetle kınıyorum”  ifadelerine yer verdi. 

“SOYKIRIMI İDDİASI EMPERYALİST BİR YALAN VE PLANDIR”

 Soykırım iddiasının bir yalan olduğuna değinene CHP Aydın Milletvekilli  Bülent Tezcan, “Ermeni soykırımı iddiası emperyalist bir yalan ve plandır. AİHM Perinçek/İsviçre davası: Mahkeme kararı yoksa soykırım da yoktur. Biden ve yandaşlarının iddiası hukuken de tarihsel olarak da temelsizdir. 1915’te de İstanbul’un adı Kostantinopolis değil, İstanbul’dur” diye konuştu.
 ABD’nin aldığı kararın kabul edilemez olduğunu vurgulayan CHP Aydın Milletvekilli  Süleyman Bülbül, “ABD'nin 1915 olaylarıyla ilgili aldığı Soykırım kararı kesinlikle kabul edilemez. Bu meselenin çözümü siyasilerde değil tarihçilerdedir”  dedi. 
ABD’ nin  açıklamasını talihsiz bulduğunu belirten CHP Aydın Milletvekilli  Hüseyin Yıldız  da yaptığı açıklamada “ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915'te yaşanan acıları  'soykırım' olarak nitelemesi büyük bir yanlıştır. Karşılıklı yaşanan acılar bizim acılarımızdır. ABD’ nin bu talihsiz ve çıkarcı açıklamasını kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullandı. 


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.