Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni gelişme!

Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi'nde yeni gelişme!
ABONE OL
Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Didim-Söke arasında Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulmasına karşı çıkarken, bölgede herhangi bir yatırım başvurusunda bulunulmadığı ortaya çıktı. 

(MURAT TAN) 2018 yılı Kasım ayında Aydın İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması fizibilite çalışması projesinin, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından desteklenmeye hak kazanması, Didim’deki bazı çevrecilerin endişelerini de beraberinde getirdi. Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, Söke- Didim arasında Taşburun mevkii karşısında yapılması düşünüldüğünü belirttiği Su Ürünleri OSB yatırımının durması noktasında mücadeleye start verdiklerini söylerken, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, bölgede Su Ürünleri OSB kurulmasıyla ilgili herhangi bir yatırım başvurusunun söz konusu olmadığını belirttiler. 

FİZİBİLİTE 2020 OCAK AYINDA SONUÇLANACAK

2018 yılı Kasım ayında Aydın Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün başvurusu sonucunda ‘Su Ürünleri Gelişme Eksenlerinin Belirlenmesi ve Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi Kurulması Fizibilite Çalışması’nın GEKA tarafından desteklenilmeye hak kazanması çevreci tepkilerin fitilini ateşledi. Konuyla ilgili Didim Ticaret Odası tarafından bugün saat 12.00’de basın toplantısı yapılacağı duyurulurken, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgilere göre, ileride bölgede uygun lokasyonda Su Ürünleri OSB’nin kurulup kurulmayacağı ve çevresel zararlara neden olup olmayacağına dönük fizibilite çalışmasının, 50 uzman tarafından yapılacak inceleme ve araştırmalar sonucunda, en erken 2020 yılının Ocak ayında netlik kazanacağı öğrenildi. 

“ÖNEMLİ OLAN FİZİBİLİTE ÇALIŞMALARININ SONUÇLARIDIR”

Konuyla ilgili açıklamada bulunan ve sürece açıklık getiren Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, “Öncelikle ticaret ya da sanayi odaları, yönetmelik gereği bölgede bir hayvancılık, balık ya da serayı kapsayan Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurmak isterlerse Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne başvuruda bulunuyorlar. Didim-Söke arasında bir potansiyel var. Biz başvuru yapan olursa fikrimizi söyleriz. Balıkçılık ya da hayvancılık sahaları olarak nerede kurulursa yapılabileceğiyle ilgili bize ilgili kurum ya da kuruluşlarca danışıldığında, elimizdeki bilgilerle görüşümüzü paylaşırız. Bireysel olarak kendimiz yapacağız denilirse de belirledikleri alan için başvuruda bulunulabilir. Didim’de Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesi kurulacak gibi bir algı var. Böyle bir durum yok. Kurum kendi başına böyle bir iş yapamaz. Bunu yapacak olan ticaret ya da sanayi odalarıdır ancak yapılabilirliği için de önemli olan fizibilite çalışmasının sonuçlarıdır” ifadelerine yer verdiler. 

“OSB İÇİN PLANLANAN HERHANGİ BİR YER YOK”

Aydın’da bulunan sanayi ya da ticaret odaları herhangi bir yerde, hayvancılık, su ürünleri ya da serayı kapsayan Tarıma Dayalı İhtisas OSB kurmak isterlerse yönetmelik gereği Tarım ve Orman Bakanlığının sürece müdahil durumda olduğunu belirten yetkililer, “Odalar dosyayı hazırlar ve uygun görüşler alınarak süreç bu şekilde işler. Didim’deki süreçte bu şekildedir. Fizibilite çalışmalarından olumlu sonuç çıkar ve isteyen olursa yönetmelik gereği ticaret ya da sanayi odaları, müteşebbis heyet olarak Su Ürünleri OSB kurulmasına öncü olur ve pay alarak, Didim ya da Söke’de kurulmasının önünü açar. Ancak odalar bizim tarıma dayalı ihtisas OSB ile işimiz yok diyorlarsa da konu öylece kalır. Didim-Söke arası su ürünleri OSB açısından potansiyel bir bölgedir ancak herhangi bir başvuru olmadığı için Su Ürünleri OSB’nin kapsadığı ya da planlandığı herhangi bir alan söz konusu değildir. Bize belli koordinat ve parseller üzerinden Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’ne başvuru olduğunda da biz başvuruyla ilgili kurumsal görüşümüzü fizibilite çalışmalarından elde ettiğimiz sonuca göre beyan ederiz” dediler. 

GEÇMİŞTE DE GÜNDEME GELMİŞTİ 

Didim’de söylentilerden yola çıkılarak bir kamuoyu oluşturulmaya çalışıldığını ve ancak ortada herhangi bir yatırım başvurusu olmadığını da belirten yetkililer, Didim-Söke arasında Su Ürünleri OSB kurulması fikrinin, bölgede yıllık 155 milyon yavru balık yetiştiriciliğinde bulunulması nedeniyle geçmişte de türlü kurum ve kuruluşlarca ortaya atıldığını vurguladılar. 

Öte yandan Didim Belediye Başkanı Atabay, geçtiğimiz gün konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında, kurulması planlanan Balık çiftlikleri ile Su Ürünleri Organize Sanayi Bölgesinin sağlayacağı tek şeyin Didim’in eşsiz doğasını katletmek olacağını söylemiş, zaman zaman yapacakları açıklama ve eylemle dışarıdaki çevrecileri, aktivistleri ve bilim adamlarını bu işe katacaklarını belirtmişti.

basvuru-yok-soylenti-cok-115108-d45c4082113ae40168dffe5c5f824e1c.jpgbasvuru-yok-soylenti-cok-115108-f918e38f9d99090b9ed02d7a17cd175e.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.