Sürekci'den ekspertiz firmalarına önemli uyarı

Sürekci'den ekspertiz firmalarına önemli uyarı
ABONE OL
Oto Ekspertiz Federasyon Başkanı Recep Sürekci, ikinci el otomobil alışverişinde yaşanan değişikliklere ilişkin ekspertiz firmalarını uyardı.

(SİMGE ATA) Nazillili genç başkan, ekspertiz raporu ve garanti zorunluluğunun 8'inci ayda başlayacağını hatırlatarak firmaların ruhsatlanma işlemlerini son aya bırakmamalarını tavsiye etti.
Nazilli'de 2018 yılının sonunda kurulan ve Ankara'dan onay alarak faaliyete başlayan Oto Ekspertiz Federasyonu, 1 Nisan 2019'da yasalaşan ikinci el araç alış satışında gerekli olan belgelerin verildiği ekspertiz firmalarını bilgilendirmeye devam ediyor. Federasyon Başkanı Recep Sürekci Ağustos ayında başlayacak olan zorunluluklar noktasında kilit rol oynayan firma temsilcilerine uyarılarda bulundu.

DERNEK ÜYELERİ FEDERE OLMALARINI İSTEDİ
İkinci el otomobil satışlarında kilometre düşürme, aracın hasarını gizleyerek satma gibi nedenlerle tüketicilerin yaşadığı sorunlara karşı bir takım yenilikler getirilmiş, bu sıkıntıları gidermek amacıyla Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan tasarıyla 1 Nisan 2019'dan itibaren ikinci el araç alış satış işlemlerinde gerekli belgelere yetkili ekspertiz merkezi raporunun da eklenmesi gündeme gelmişti. 8'inci ayda başlayacak zorunluluğa ilişkin Türkiye'deki 2 federasyondan biri olan Oto Ekspertiz Federasyonu'ndan açıklama geldi. İlk olarak federasyonluk sürecine ilişkin bilgi veren 24 yaşındaki Recep Sürekci, Aydın ve Denizli'de dernek faaliyetleri yürüttükleri esnada üyelerinden gelen talep üzerine federasyonluk sürecine başladıklarını belirtti. "Her geçen gün gelişen ve değişen bir sektörün içindeyiz" diyen genç başkan, sektör temsilcilerini Türkiye genelinde en iyi şekilde temsil etmeye çalıştıklarını ifade etti.

ALICILARIN GÖREMEDİĞİ KUSURLARI TESPİT EDİYORLAR
Yaklaşık 5 yıldır kendisinin de sektörde yer aldığını dile getiren Sürekci, ikinci el araç alış satışlarında yasayla birlikte devreye giren ekspertiz firmalarının sorumluluklarına değindi. Özellikle alıcıların menfaatini koruyan sistemle 8 yaşına kadar olan ve 160 bin kilometre araçlarda gerekli şartların uygunluğunu test ettiklerini anlatan Sürekci, "Alıcıların daha güvenilir koşullarda araç sahibi olmasını sağlıyoruz. Aracın geçmişini tespit ediyor, kaporta boya işlemlerini, müşterinin dışarıdan göremediği alanların incelemesini yapıyoruz" dedi.

RUHSATLANMA İŞLEMLERİNİ SON AYA BIRAKMAYIN
Yeni sistemin güvenilirlik ve kolay takip edilebilir olması bakımından da kullanışlı olduğunu ifade eden Sürekci, yasanın noterlerde ve ekspertiz firmalarında alt yapıların oluşturulabilmesi için 8'inci ayda zorunluluk kazanacağını dile getirdi. Bu takvime göre firma yetkililerini uyaran Sürekci, "Federasyon olarak firma sahiplerini uzmanlaştırmak bilgi sahibi yapmak ve gerekli yetki belgelerini edindirerek daha iyi ve güvenilir hizmet vermelerini sağlamak istiyoruz. Bu açıdan ruhsatı olmayan firmalar en kısa sürede ruhsat almalı ve TSE başvurusu yapmalı diyoruz. Bunlar zorunluluk başlamadan önce yapılırsa çok daha iyi olacaktır. Çünkü sonrasında bir takım değişiklikler yaşanabilir" dedi.

HİZMET BELGEYLE BİTMİYOR, TAKİP SİSTEMİ GELİYOR
Firmaların bir bakıma garantör olduğuna işaret eden Sürekci, "Ekspertiz firmalarının vermiş olduğu hizmetteki en büyük etken tarafsızlık ilkesi olmalıdır. Oto ekspertiz firmalarını özverili ve hassas çalışabilmesine olanak sağlamak için  atılan bu adım hizmet sonrasını da kapsamaktadır. Takip metodu gelişmektedir" şeklinde konuştu. 

BELEDİYELERİN RUHSAT BİRİMLERİNE DE İŞ DÜŞÜYOR
Son olarak ekspertiz işine girmek isteyen sektör temsilcilerini bilgilendiren Sürekci, "Sektör içindeki herkes, iskan problemi olmadığı sürece ruhsat alıp TSE belgesi elde ettiğinde ekspertiz olabilir. Ancak yeni bir iş olduğu için belediyelerin ruhsat edindirme bölümlerinde sorun yaşayabilirler. Bu bakımdan ilçe belediyelerinin ruhsat edindirme bölümlerinin il belediyeleri ile bilgi alışverişinde bulunması gerekiyor" dedi.

gelisen-ve-degisen-arac-pazarina-federasyondan-onemli-uyari-105820-7775d8ad860f41cf121b0c938728a929.jpeggelisen-ve-degisen-arac-pazarina-federasyondan-onemli-uyari-105820-898440deca24eba79b0ae234fb275191.jpeg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.