Süt üreticisi endişeli

Süt üreticisi endişeli
ABONE OL
Aydın’ın Koçarlı ilçesinde süt üreticisi Mevlüt Şahinci, destekle beraber belirlenen 7 lira 70 kuruşluk çiğ süt fiyatının üreticiyi girdi maliyetleri karşısında ezmeye devam edeceğini söyledi.

Şahinci, piyasa şartlarının devam etmesi halinde 2 sene sonra et, peynir ve süt bulmakta sıkıntı yaşanacağını savundu. Aynı zamanda veteriner hekim ve süt üreticisi olan Aydın Büyükşehir ve Koçarlı Belediye Meclisi Üyesi Mevlüt Şahinci, çiğ süt fiyatını değerlendirdi. Ulusal Süt Konseyi tarafından kısa süre önce çiğ süt fiyatının belirlendiğini hatırlatan Şahinci, "Konsey 15 Mayıs’tan geçerli olacak şekilde çiğ süt fiyatını 5 lira 70 kuruş+1 lira destekten, 7 lira 50 kuruş+20 kuruş destek olarak arttırdığını açıkladı. Destekle beraber 6 lira 70 kuruş olan süt, 7 lira 70 kuruş yapıldı. Toplamda 1 lira zam almış oldu. Ancak desteklemeler hesaba katılmadan yapılan hesaplamada yüzde 30’luk bir artış olarak görünse de desteklemeleri hesaba katınca yüzde 15’lik bir artış olduğu görüldü. Hükümet desteği düşürerek maliyeti sanayiciye yükledi ki bu da raflara acı şekilde yansır" ifadelerini kullandı.,

“İNEK KESİMİ DEVAM EDECEK”
Yonca, yem ve silaj fiyatlarının yerinde durmadığını dile getiren Şahinci, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Devlet desteğinin tekrardan 1 liraya çıkartılıp aylık bazda ödeme yapılması şarttır. Yem/süt paritesi takip edilip üretici korunmalıdır. Aksi takdirde inek kesimi devam edecektir. Bugün ülkemizde tükettiğimiz etler 16-24 ay önce doğmuş hayvanların eti olduğunu düşünürsek, piyasa şartları bu şekilde devam ederse 2 sene sonra ne yiyecek et, peynir ne de içecek süt bulabiliriz. Umut ediyorum ki yem fiyatları kontrol altına alınır. 1 liradan 20 kuruş/litreye düşürülen çiğ süt desteği 15 Mayıs’tan geçerli olacak şekilde tekrar 1 liraya çıkartılır."

sut-ureticisi-endiseli-281945-e417663eaeb513d23383c8c0d7dd7e20.jpg

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.