Tarihi eşyaların genç esnafı 

Tarihi eşyaların genç esnafı 
ABONE OL
Efeler’de antikacılıkla uğraşan 22 yaşındaki Yağmur Canmergen, genç yaşına rağmen işini severek yapıyor.

ZEYNEP YAŞAR - Müşterilerinin genelde antika dükkanında yaşlı bir esnaf görmeyi beklediklerini kaydeden Canmergen, babasının desteğiyle başladığı ve 2 yıldır sürdürdüğü mesleğinde deneyim kazandığını belirtti. 

Günümüzde bir çok koleksiyon sahibinin uğrak noktası olan antikacılarda hikayesi olan ve geçmişe ışık tutan ürünleri bulmak mümkün. Aydın’ın Efeler ilçesinde de antika eşyalar üzerine faaliyet gösteren Yağmur Canmergen bu mesleğin genç temsilcileri arasında yer alıyor. Aspava isimli antika dükkanında müşterilerinin geçmişe yolculuk etmesini sağlayan Canmergen, mesleğe başlama hikayesinden, ürünlere kadar bir çok konuda bilgiler verdi. Antikacılık yapma kararını babasından etkilenerek aldığını belirten Canmergen, “Babam, bakırcılık ve kalaycılığın yanı sıra çaydanlık tamiri ile uğraşıyordu. Ben de yıllarca onu izledim ve eski ürünlere ilgi duydum. Şuanda da severek bu mesleği yapıyorum” dedi.   

tarihi-esyalarin-genc-esnafi-168152-595a2066374f8c35c9518d0f2a62d241.jpg

BAKIR AĞIRLIKLI ÜRÜNLER TALEP GÖRÜYOR
Müşteri profilini de değerlendiren Canmergen, insanların daha çok tavsiyeler üzerine dükkanı ziyaret ettiğini yada sosyal medyada görüp kapılarını çaldığını ifade etti. Dükkanın Zincirli Han Otel’in hemen altında bulunmasından dolayı otele gelen müşterilerin de dükkanını ziyaret ettiğini söyleyen Canmergen, “Tesadüfen gelen müşterimiz de var. Bunun yanında Aydın dışından da gelen misafirlerimiz oluyor” diye konuştu.  Ürünleri de değerlendiren Canmergen, her ürünün alım ve satım fiyatı arasında fark olduğunun altını çizdi.  Genellikle bakır ağırlıklı ürünleri alıp sattığını belirten Canmergen,  el işi yada oyma gibi ürünlerin alımını yapmadığını söyledi. 

tarihi-esyalarin-genc-esnafi-168152-e54e35127fa2f6389c992d6c87668d71.jpg

“ÖNCE KENDİM SEVMELİYİM”
Satmak için dükkanına koyacağı bir ürünü önce kendisinin sevmesi gerektiğini vurgulayan Canmergen, “Ben olsam bunu alır mıyım? İşe yarar mı? Diye düşünüp ürünleri satın alıyorum. Pahalı aldığım bir ürün de oluyor, uygun fiyata aldığım ürün de oluyor. Pazarlığına göre değişiyor. Müşterilerimiz ürünün üzerinde değişiklik isterse babam bu işleri yapıyor. O zaman değişiklik yapıyoruz. Onun dışında aldığım ürünlerin üzerinde değişiklik yapmayı sevmiyorum. Tamir ettirdiğimiz ürünün üzerinde değişiklik yaparsak ürünün maliyeti de artıyor. Bunu insanlar dekor amaçlı da kullanmak istiyor o yüzden her şeyi tamir etmiyorum. Ama tamir olduğunda daha güzel olup, satılacağını da düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Bir dönem müşterilerin plaklara çok fazla ilgi gösterdiğini ve bu süreçte çok fazla plak sattığını kaydeden Canmergen, son dönemde ise bakır objelere ilginin arttığına dikkat çekti. 

tarihi-esyalarin-genc-esnafi-168152-808ba781cb6f55592edfde8f651aa755.jpg

“MADDİ AÇIDAN ZORLANDIM”
Koronavirüs pandemisinin kendisini olumsuz etkilediğini belirten Canmergen, “Mart, Nisan ve Mayıs aylarında dükkanımı açamadım. O süreçte kira ve masraflar devam etti. Normalleşme süreciyle birlikte dükkanımı açtığımda ilk etapta çalışmadığımız dönemdeki maddi açığı kapatmak için çabaladım. Ancak işler iyi gitmedi ve maddi açıdan zorlandım. Tek çalıştığım ve eleman giderim olmaması ise avantaj oldu” dedi.  

“KANDIRMAYA ÇALIŞANLAR OLUYOR”
Müşteri ile olan iletişimi hakkında bilgi veren Canmergen, “İnsanların iletişim şekilleri bazen bizleri yoruyor, bu biraz tecrübe gerektiren bir iş. Tecrübe gerektiren bir iş olunca insanlar 60’lı yaşlarda insan profili bekliyorlar. Karşılarında benim gibi 22 yaşında birini görünce ve bir de bu işi yapan bir kadın olunca çok fazla kandırmaya çalışan oluyor. Satış yaparken de buna benzer durumlar yaşanabiliyor. Ancak tüm bunlar benim mesleğimde deneyim kazanmamı sağlıyor” dedi. Antikacılık sektöründe fiyatların genelde belli olduğunu dile getiren Canmergen, “Bir üründen para kazanmak için uygun bir fiyata almak gerekiyor. Bir ürün kiloda hafif de olsa, işlemesi ve motif özelliklerine göre fiyatı artabiliyor. Beklenmedik bir ürün için diğer ürünlere göre daha pahalı bir fiyat çıkabiliyor” diye konuştu. 

tarihi-esyalarin-genc-esnafi-168152-848cf66b8ea1e9e9363cc8a0e6d3ae0b.jpg

‘’BENİM YAPTIĞIM MESLEK VERGİDEN MUAF’’
Yaptığı işin unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer aldığı için vergiden muaf olduğunu dile getiren Canmergen, “Ancak ben bu işi ilk defa yaptığım için muaf değilim. Evim kira olsaydı buradan bir gelir elde edemezdim. Bir birikim sonucu buralara geldim” ifadeleriyle sözlerini noktaladı.

tarihi-esyalarin-genc-esnafi-168152-a17e9d653cfa5b1fbca0ae9cea619d15.jpgtarihi-esyalarin-genc-esnafi-168152-b226b4f967bcdf1ee333fadd4d01d2d0.jpg

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.