Taş: Çok doğru bir karar oldu 

Taş: Çok doğru bir karar oldu 
ABONE OL
Efeler ilçesinde kuyumculuk yapan 57 yaşındaki Ahmet Gürol Taş, kuyum işletmelerinin yetki belgesi alması şartının kuyumculuk sektörü için doğru bir karar olduğunu aktardı.  

TUĞBA AYDIN - Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın “Kuyum işletmeleri 2021 sonuna kadar yetki belgesi alacak. Belge için işletmede en az 1 kişinin ustalık belgesi sahibi olması gerekecek" açıklamalarının ardından karar Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. 


Efeler ilçesi Hasanefendi Ramazan Paşa Mahallesinde 35 yıldır kuyumculuk yapan Ahmet Gürol Taş, açıklanan kararları değerlendirdi. Ustalık belgesinin zorunlu hale getirilmesinin kuyumculuk yapanlar için doğru bir karar olduğunu belirten Ahmet Güral Taş, herkesin kuyumculuk mesleğine girmemesi gerektiğini ifade etti. Taş; “Yetki belgesinin olması gerekiyordu. Bu işlerin aslında çoktan yapılması gerekiyordu. Geç kalınmış bir şey. Çünkü optikçiler bile bakanlıktan karar çıkardılar. İzni olmayan yapamasın diye. Sağlık sektörünü çok ciddi ilgilendiriyor çünkü. Bizim diğer sektörlerden muaf tutulmamız lazım, mutlaka belgesi olmayan optikçi açmasın diye epey bir üstünde durdular ama sonrasında bu kural delindi herhalde pek emin değilim ama büyük marketlerde gözlükler satılmaya başlandı. Gözlükçüler bayağı bir irtifa kaybı yaşadı hatta sıfır noktasına geldi. Patronlar değil çıraklar ve elemanlar dükkan açtı. Bu şekilde optik sektörü büyük bir darbe yedi” dedi.

“TEMELİ OLMAYANLAR BU MESLEKTE TUTUNAMIYOR”

Kuyumculuk sektöründe farklı bir durum olduğunu kaydeden Taş; “Çek ve senet ile çalışmayan tek sektör kuyumculuk sektörüdür. Tamamen güvene dayalı bir sektörüz o yüzden eski bir gelenektir bu atalarımızdan kalan hem ticaret konusunda hem de meslek konusunda. Çıraklıktan değil sonradan mesleğimiz dikkatini çekmiş beğenmiş biri ya da dışardan bakıp da bu mesleği yapmak isteyenler oluyor. Bunlar, 3 veya 5 ay meslekte kalıp ya da hiç bu meslekle ilgili bir çalışması olmadan bizim yanımızda yetiştirdiğimiz çırakları alarak sektöre giriyorlar. Dolayısıyla temeli olmayanlar bu mesleğe girmiş oluyor. Sadece duyumla ya da yanında çalıştırdığı kişinin bilgileriyle o işi yapmasını bekleyen insandan ne beklenir tabi ki bir yere kadar dayanabilir. Bir fırıncı ekmek yapmasını bilmiyorsa yanına usta alır ya da bir lokantacı yemek yapmasını bilmiyorsa aşçı alır. Bu da bütün işin onlara bağlı olmasına neden olur. Bir gün bir aksilik olduğunda, bunlar işe gelmediğinde tabi ki işletme çöker.  Bizim işte de durum aynı. Çıraklığı yapılmamış bir mesleğe girilmesi kişinin hem kendisine hem çevresine zarar veriyor” diye konuştu.

“İNSANLARIMIZIN BİLMESİ LAZIM”

Her meslekte olduğu gibi kuyumculuk sektörünün de hizmet etmeyi ve güler yüzlü olmayı gerektirdiğini aktaran Taş; “Bu meslekte tabi her meslekte olduğu gibi hizmet etmeyi seveceksin, güler yüzlü olacaksın, insanları seveceksin dolayısıyla tamamen ticaret üzerine değil, biraz hizmet biraz da sevgiyle yapılabilecek bir meslek. Bizim mesleğimizde ikili ilişkiler zamanla güvene dayalı bir dostluğun oluşmasına neden oluyor. Eğitim almadan bilgi sahibi olmadan bu mesleklerin yapılamayacağını insanlarımızın bilmesi lazım. Alın teri olmadan zorlanmadan belli bir ticari geçmişi ve birikimi olmayan kişiler bu ticari hayata girdiği zaman hem kendilerine hem çevresine hem de ticari hayata zarar veriyorlar” dedi.

“EN AZ ETKİLENEN SEKTÖRLERDEN BİRİYİZ”

Pandemi sürecinden en az etkilenen sektörlerden birinin de kuyumculuk olduğuna vurgu yapan Taş; “Pandemiden en az etkilenen sektörlerden biriyiz. Çünkü vatandaş kendini güvenceye almak istiyor  ve güvencesi de altın. Küçük tasarruflu insanlar ellerinde fiziki bir kaynak yani altın istiyorlar. Pandeminin ilk günlerinde hepimiz gördük. Herkes fırınlara ya da marketlere yığıldı ya da bankalar kapandığında herkes gişelere doluştu, parasını çekmek istedi. Bankalar kapalı olsa da herkesin yanında belli bir miktar para ya da altın bulundurması gerekiyor, kötü günler oluyor. Dolayısıyla vatandaşın elinin altındaki fiziki kaynak güvence veriyor” diye konuştu. 

tas-cok-dogru-bir-karar-oldu-212613-a066fc53f726e189d5ddbf1183eecbf5.jpegtas-cok-dogru-bir-karar-oldu-212613-e81b1492b2aa4390257579cd5ad41e78.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.