TEKNOLOJİ TARIMLA BULUŞTU

TEKNOLOJİ TARIMLA BULUŞTU
ABONE OL
Tarımda akıllı köyler dönemi başlıyor. Bir mobil iletişim şirketi tarafından Aydın’da başlatılan pilot proje teknoloji ve tarımı birleştiriyor. Sulama, ekim, dikim ve hayvancılıkta dijital takip süreci uygulanıyor.

ABDURRAHMAN FIRAT'IN ÖZEL HABERİ- Koçarlıya bağlı Kasaplar Mahallesinde kurulan Vodafone Akıllı Köy’de, teknolojiyi tarım ve hayvancılık ile buluşturup çiftçinin daha kaliteli ve yüksek rekoltede ürün üretmelerine öncülük ediyor.
Tarım ve hayvancılıkta akıllı teknolojilere ev sahipliği yapan köyde, çiftçi gibi yaşayan mühendisler, 5G teknolojisiyle kullanılabilecek yazılımlar üzerinde çalışıyor. Hedef çiftçinin tarımdaki teknolojileri, uygulamalı olarak görüp bunu kendi tarlasına da yansıtabilmesi. Çiftçiler telefon ya da tablet yardımı ile tarla sulayabiliyor. Hastalık ya da hava şartlarına karşı önlem alınabiliyor. Büyükbaş hayvanlarda ayaklarındaki ciplerle sürekli takipteler. Kasaplar Mahallesindeki vatandaşların ineklerinin ayağına takılın cipler sayesinde büyükbaş hayvanlar toplanma noktasına gelip sonra süt sağım alanına girip ayaklarındaki ciplerden sisteme girişi yapılıp sütleri el değmeden hijyenik bir şekilde sağımı gerçekleştiriliyor. Sağımda elde edilen süt miktarı telefon mesajıyla üreticiye bildiriliyor. 
Drone ile ilaçlama yapılan Akıllı Köyde, çiftçiler ve üniversite öğrencilerine arazide eğitimler veriliyor. 

ARTIK TARIMDA TEKNOLOJİ İHTİYAÇ
Çiftçilerin tarımdaki teknolojileri yerinde uygulamalı olarak görmesi amacıyla akıllı köyün kurulduğunu ifade eden Tabit Akıllı Tarım Teknolojileri Kurucu Ortağı Tülin Akın, “Küresel iklim değişimi nedeniyle artık tarımda teknoloji ihtiyaç. Yani lüks değil. Ürünleri takip etmek gerekiyor. Doğa şartlarından daha az ilaç, gübre, sulamayla ve işçilikle daha çok verim elde edileceğini üretici bu köyde görebiliyor. Çiftçinin ekonomik güçlenmesi için yeni teknolojileri öğrenmesi gerekiyor. Biz de çiftçinin aklı gözündedir düşüncesiyle yola çıkarak 16 yıllık iş tecrübemizle bu alanı kurduk. Çiftçiler buraya geldikleri zaman bahçecilikte, seracılıkta, hayvancılıkta, arıcılıkta, tarla tarımında yeni teknolojileri görüyor. Akıllı yaprak, feromon tuzak, dijital feromon tuzak, erken uyarı sistemini görüyor. Yapay dünyanın ilk yapay zekalı sulama sistemini görüyor ve bunların kendisine nasıl fayda sağlayacağını öğreniyor” ifadelerini kullandı. 

Pilot olarak Kasaplar Mahallesini seçtiklerini belirten Akın, “Bu köyde de bu köyde var olan çiftçilere de üretime katılıyorlar. Toplu bir süt sağım sistemimiz var. Hangi inekten ne kadar süt çıktığına dair bilgi alıyorlar. Akıllı kapı mera kapısı sistemimiz var. Ekonomik olarak güçlendiler. Hayvan sayısı arttı. Sütün verimi ve kalitesi arttı. Sonuç olarak da köydeki yaşam standartları artıyor” dedi. 

TABLET VE TELEFON ÜZERİNDEN 21 ÇEŞİT SULAMA YAPILABİLİYOR
İlkel seralarda teknolojiyi kullanıp verimliliği arttırabileceklerini dile getiren Akıllı Köy Ar-Ge Müdürü Orhan Kurt, “Bu seralarda bir tane sensörümüz mevcut. Bu sensör sayesinde içerinin sıcaklığını ve nemini ölçüp cep telefonuna gönderebiliyor. Bu sayede çiftçimiz burada nem arttığı zaman çiftçinin cebine bir sms gönderiyoruz. Bu sms’te seranın nemi arttı. Seranın kapılarını aç ya da sıcaklık azaldı seranın kapılarını kapat gibisinden detaylarla bu serayı teknolojik hale getiriyoruz. Burada yapay destekli Türkiye’nin ilk sulama sistemini kullanıyoruz. Bu sulama sisteminde cep telefonu, tablet ve ekran üzerinden bütün buranın 21 çeşit sulama rejmini süresi ve tonajına göre uygulama yapabiliyoruz. Burada iki saat su ver ondan sonra kes dediğimiz zaman sistem istediğimiz zaman otomatik açıyor. İstediği saat ve tonajda suyu gönderdikten sonra otomatik kapatıyor. Bunun dışında cep telefonu ve tablet üzerinden meteorolojik verilerden ve sensorlardan gelen verileri de birleştirerek burada bize doğru bitki besleme ile ilgili bitki su tüketimini hesaplayabiliyor. Hesapladığı bitki su tüketimini ajandaya kaydettiği zaman da hiç el değmeden sulama programını bilmeseniz de buranın bütün sulama sistemini kontrol altında tutabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

AR-GE ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Otomatik gübreleme programı hakkında da bilgi veren Kurt, “Burada mühendis olarak tarımla teknolojiyi buluşturduğumuz bir noktada hem tarım çalışmalarını hem teknoloji çalışmalarını bir arada yürütüyoruz. Yaptığımız çalışmalarda verim ve kârlılığı arttıran teknolojileri yerinde burada köylüymüş gibi çiftçiymiş gibi düşünerek, hissederek teknoloji üretip bu üretilen teknolojileri onların uygulaması üzerine Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz” dedi. 

teknoloji-tarimla-bulustu-149719-7ccfa77e7a57fddc1c7e8e727992299d.jpgteknoloji-tarimla-bulustu-149719-4927b4601d4d3aac3e5309ab8897c2a8.jpgteknoloji-tarimla-bulustu-149719-6fd8397c3816bec60805026ad49950a2.jpg

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.