Televizyon tamirciliği teknolojiye direniyor

Televizyon tamirciliği teknolojiye direniyor
ABONE OL
Nazilli’de 38 yıldır televizyon tamirciliği yapan Beyhan Doğan, sektöründe artık teknolojiye ayak uydurduklarını açıklayarak, ’Mesleğimiz yavaş yavaş bitiyor ’dedi.

AYŞE AKTAŞ- Gelişen teknoloji karşısında yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan meslek grupları arasında televizyon tamirciliği de yer alıyor. 38 yıldır işinin başında olan televizyon tamircisi Beyhan Doğan (62), mesleğinin teknolojiye karşı ayakta durdurmaya çalıştığını söyledi. Nazilli’de 1973 yılında çırak olarak başladığı işini,1982 yılında kendi iş yerini açarak bugünlere kadar getirdiğini anlatan Doğan, eskilerden geriye sadece hatıraların kaldığını söyledi. 


"ŞİMDİ HERŞEY DİJİTAL"
Teknolojinin çok hızlı geliştiğinin altını çizen Doğan, "İşe başladığım çıraklık dönemlerimde lambalı radyolar vardı. Sonra tüplü televizyonalar, transistörlü radyolar, plaklar, kasetli, videolar, VCD’ler çıktı. Teknoloji her geçen gün gelişti. Tüplü televizyonlardan şu anda LED televizyonlara kadar uzanan bir teknoloji var. Bizim zamanımızda tamir ettiğimiz radyo olsun, televizyon olsun şimdi ki gibi değildi. Şimdi her şey dijital. Eskiden tamirleri el gücü ve el becerisiyle yapardık. Arızayı tespit eder, bulur, neyse sıkıntı çözerdik. Şimdi ise sistem kartlarını bulup tamir ediyoruz. Zamanında radyolara bobin sarardık. Şimdi bitti. Teknoloji girdi araya. Bir de şimdiki televizyonlarda yanlış kullanım diye bir şey yok. Çünkü, elektronik eşyada açıp kapama, kanal değiştirme, ses ayarını yapıyorsun. Onun dışında televizyonlarda artık her şey otomatik. Ekranları çok hassas. Özellikle ıslak bezle silinmemesi gerekiyor. Günümüzde eskiyi seven müşterilerim oluyor, gelip tamir ettiriyorlar” dedi.

 


‘HİÇ BİR ESNAFIN ÇIRAĞI YOK’
İnsanların artık televizyonları tamir ettirmektense yenisini almayı tercih ettiğini anlatan Doğan, “Eskiden çıraklık okullarımızdan 3-4 tane çırak gelirdi bu işi öğrenmeye. Ancak bu zamanda bir tane bile bulamıyoruz. Sadece bizim değil hiçbir esnafın çırağı yok. Artık mesleği öğrenmek isteyen bir kesim kalmadı. Şimdiki gençler rahat iş istiyor. Günlük harçlığını çıkarmak isteyen gençler var. Zamanında yanımda 5 elemanım vardı. Gençlerin şimdi masrafları da çok. Aldıklarıyla kendi masaralarını çıkarıyorlar. Tamir diye de bir şey kalmadı. Elektronik her gün yenileniyor, yenilendiği için de yeni sistemler çıkıyor. Yeni televizyonlar üretiliyor” diye konuştu.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.