Tiryakilere 'kalp krizi' uyarısı!

Tiryakilere 'kalp krizi' uyarısı!
Manisa Şehir Hastanesi Kardiyoloji Hekimi Doç. Dr. İbrahim Halil Özdemir, tütün kullanımının birçok rahatsızlık gibi kalp krizine de sebep olabileceğini kaydetti. Tütünün yanı sıra elektronik sigara kullanımının da son dönemde giderek yaygınlaştığına işaret eden Özdemir, önemli uyarılar yaptı.

Kalp Sağlığı Haftası münasebetiyle açıklamalarda bulunan Doç. Dr. İbrahim Halil Özdemir, tütün kullanımının kalbe zararlarını anlattı.

BİRÇOK RİSK FAKTÖRÜ VAR

Özdemir, “Bilindiği gibi dünyada en fazla ölüm sebebi kalp damar hastalıklarıdır. Bu durumların birçok risk faktörleri ve önlenebilir sebepleri var. Gittikçe yaşlanma eğiliminde olan nüfusumuzda, bu risk faktörlerinin farkına varılırsa önlenebilir hastalıklar engellenmiş olur. Bu risk faktörlerini diyabet, hipertansiyon özellikle son dönemlerde artan tütün kullanımı şeklinde sıralayabiliriz" sözlerini kaydetti.

aw181377-01.jpg

ELEKTRONİK SİGARA KULLANIMI

"Öncelikle önlenebilir risk faktörlerinden tütün kullanımı ve elektronik sigara kullanımı son yıllarda giderek artıyor" diyen Özdemir, "Bunlar azaltıldığında aslında birçok kardiyovasküler hastalıkların risk faktörlerini daha en başından engellemiş oluyoruz. Çünkü bu risk faktörleri doğrudan ya da dolaylı olarak diğer risk faktörlerini de etkileyebiliyor" ifadelerini kullandı.

"DAMAR SİSTEMİNİ TIKAYABİLİR"

Örnekler de veren Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "Örneğin tütün kullanımı, diyabeti ve hipertansiyonu etkileyerek; kalp krizi, serebrovasküler hastalıklar; inme ve buna bağlı olarak felç gibi bunların dışında akut arter tıkanıklıkları, periferik arter hastalıkları gibi sekonder hastalıklara sebep olabilir ve damar sistemini tıkayabilir. Düzenli aralıklarla yılda bir kez kolesterol değerleri, üç aylık kan şekerlerinin ölçümüyle birçok hastalığın erken tanısını sağlayabiliriz."

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.