TOBB ekonomi buluşmasına NTO katıldı 

TOBB ekonomi buluşmasına NTO katıldı 
ABONE OL
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Odaları Konsey Üyeliği görevini de yürüten Nazilli Ticaret Odası (NTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan, TOBB ekonomi buluşmasına katıldı.

Oda ve borsalar adına konuşan konsey başkanları, normalleşme sürecine geçilebilmesi için reel sektör tarafından dile getirilen talepleri aktardı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 365 Oda ve Borsa Başkanı ve 61 Sektör Meclis Başkanı’nın katılımıyla sanal ortamda gerçekleştirilen toplantıya NTO Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Arslan katıldı.

“ÇARKLARI YENİDEN DÖNDÜRMEYE HAZIRIZ”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, yaptığı açıklamada "Ekonomide hayata geçirilen tedbirler ve destekler sayesinde normalleşme konuşulmaya başlandı. Ekonomiyi harekete geçirmeye ve çarkları yeniden döndürmeye hazırız. Bakan Albayrak'ın attığı adımlarla sıkıntılı süreci en az hasarla geride bırakarak ve yeniden büyüme sürecine gireceğiz" dedi. "Ekonomide hayata geçirilen tedbirler ve destekler sayesinde normalleşme konuşulmaya başlandı" diyen Hisarcıklıoğlu, TOBB olarak ilk günden itibaren kenetlendiklerini, sorunların tespiti ve çözülmesi için gereken katkıyı verdiklerini ifade etti. Hisarcıklıoğlu, oda ve borsalardan aldıkları bilgileri hızlı şekilde hükümete ilettiklerini, Bakan Albayrak'ın büyük kısmını sonuçlandırdığını dile getirdi.

“ÜRETİMİN GÜNDEMDE OLACAĞI BİR SÜRECE GİRİYORUZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ise "Tarihi fırsatlara şahit olduğumuz, her alanda daha etkin bir şekilde üretmenin gündemde olacağı bir sürece giriyoruz. Bu üretim kapasitemizi iyi değerlendirirsek, ekonomide yepyeni ve kalıcı bir hikaye yazacağımız bir dönem olacak." ifadelerini kullandı.
Albayrak, tüm dünyayı etkisi altına alan ve küresel ekonomiye ağır bir darbe vuran Kovid-19 salgının etkisinin gün geçtikçe azaldığına dikkati çekerek, her gelen verinin normalleşmeye daha da yaklaşıldığını somut bir şekilde gösterdiğini ifade etti. 

“TÜRKİYE DÜNYADA YILDIZI DAHA DA PARLAYAN ÜLKE OLACAK”

Sürecin ekonomimize olan etkilerini de gidermek için devreye aldıkları Ekonomik İstikrar Kalkanı ile sanayiciye, çalışana, esnafa bütün vatandaşlarımızla bu süreçte adeta bir koruma kalkanı sağladıklarını dile getiren Albayrak, özellikle Kovid-19 sonrası döneme en iyi şekilde hazırlanmak için yoğun bir mesai harcadıklarını söyledi. Bakan Albayrak, bu dönemde esnafa, sanayiciye, KOBİ'lere likidite ihtiyaçları için gerekli tüm destekleri seferber ettiklerine dikkati çekerek, şöyle konuştu: "İnşallah normalleşme sürecinde, bundan sonraki dönemin 'yeni normal' olduğunu göz önünde bulundurarak hızla adımlarımızı atmaya devam edeceğiz. Ekonominin yeni normale hızla adapte olacağını düşünüyorum. Küresel sistemde tedarik zincirlerinin gözden geçirilmesi, üretim alanlarında alternatiflerin oluşturulması, sağlık altyapısının yatırımlardan turizme her alanda öncelik haline gelmesi ile oluşacak. İşte bu dönemde güçlü üretim altyapısı, genç ve eğitimli insan kaynağı, küresel değişimlere hızlı adapte olan iş dünyası ve gelişmiş sanayisi ile Türkiye dünyada yıldızı daha da parlayan ülke olacak" dedi.

TOBB Ekonomi Buluşması, Oda ve Borsa Konsey başkanlarının bölge sorunlarını dile getirmesiyle devam etti: 

ÜYELERE KİRA YARDIMI YAPILMALI
Türkiye genelinde işletmelerin yarısından fazlası kiracı olarak faaliyet göstermektedir. İçişleri Bakanlığının genelgesi kapsamında kapalı olan üyelerimiz ile bu süreçte iş hacmi daralan üyelerimiz kira konusunda sorunlar yaşıyor. Her ne kadar yapılan yasal düzenlemeler ile 30 Hazirana kadar işleyecek kira bedellerinin ödenmemesi sözleşme fesih ve tahliye sebebi olmasa da yaşanan iş kaybı nedeni ile normal hayata dönüşün sağlanabilmesi için kira yardımı yapılmasını talep ediyoruz. İşyerleri genelge kapsamında kapalı olan üyelerimiz öncelikli olmak üzere işletmelerin ciroları baz alınarak kira yardımı yapılabilir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ KAPSAMI GENİŞLETİLMELİ

450 gün prim ödeme şartının tamamen kaldırılması, ödemenin en az asgari ücrete çıkartılması suretiyle kısa çalışma ödeneğinin kapsamının genişletilmesi gerekmektedir. İşe devam kredisinde sicil affı getirilmesi durumunda kredi kullanamayan birçok üyemiz krediye ulaşma imkânı bulacaktır.  İşe devam kredisinden bir kısım üyemiz yararlanmakta iken birçok üyemiz de sicil affı getirilmemesi nedeni ile yararlanamamaktadır. 

ÖDEMELERİN YILBAŞINA ERTELENMESİ

Korona virüs sebebiyle devlet tarafından haziran ayına ertelenen ödemelerin yılbaşına ertelenmesi durumunda üyelerimiz, işlerini yoluna koyabilmek için hem vakit kazanacaklar hem de mali açıdan rahatlama sağlayacaklardır.

SİGORTA HİZMETİ SUNULMASI

Asli işi sigorta aracılığı olmayan işletmelerin, sundukları mal ve hizmetlerle birlikte, belirlenen şartların sağlanması durumunda sigorta hizmeti sunabildiklerine dair yasanın resmi gazetede yayınlanmıştır. Asıl işi sigorta aracılığı olmayan işletmelerin sigorta hizmeti sunması nedeni ile yaklaşık 500 bin çalışanı ile 16 bin acentenin bu durumdan olumsuz olarak etkilenmektedir. Pandemi sürecinin devam ettiği ve birçok üyemizin mali açıdan zor günler geçirdiği bu günlerde yeni getirilen düzenleme ile üyelerimizi zor günler beklemektedir.  

Toplantı sonunda konuşan Hisarcıklıoğlu, "Ekonomiyi harekete geçirmeye ve çarkları yeniden döndürmeye hazırız. Bu noktada ihtiyaç duyulan tedbir ve desteklerle ilgili olarak oda-borsa ve sektör meclisi arkadaşlarım çok güzel bir çalışma hazırladılar. Kamu ve özel sektör eş güdümü sayesinde zorlukların aşılabildiğini gösterdiniz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve sizin liderliğinizde tüm bu sıkıntıları da aşarak küresel yarışa kaldığımız yerden devam edeceğiz." dedi.

nazilli-ticaret-odasi-tobb-ekonomi-bulusmasina-katildi-162312-66e0d612859f425d4574e7d39e444eae.jpg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.