(MURAT TAN- -ÖZEL HABER) Amaçlarının Aydın’da ve Germencik’te organik tarımı yaygınlaştırmak olduğunu söyleyen genç girişimciler, amaçlarının para kazanmak değil organik ve sağlıklı besin elde edilmesine katkı sağlamak olduğunu söylediler.

Mursalli’de aperatif salonu işleten Ali Zingal ile yurtdışındaki şantiyelerde endüstriyel boru tesisat ustası olarak çalışan Murat Öztürk, organik tarıma doğrudan katkı sağlayan Kırmızı Kaliforniya Solucanı gübresi üretmek için adeta seferber oldu. 150 bin solucanı 1 yıl içinde 750 bin solucana çıkartan Zingal ile Öztürk, hedeflerinin yıllık 6 ton gübre üretimini 50 tona çıkarmak olduğunu söylerlerken, organik tarım konusunda bilinç oluşmasına da katkı sağlamak istediklerini ifade ettiler.

“SOLUCANLARA ÖZEL MAMA HAZIRLIYORUZ”

Geçen sene Kuşadası’nda Ferhat Boranalp’ten temin ettikleri 150 bin solucanla ve 15 bin lira sermayeyle, Germencik Mursalli Mahallesi’nde kendilerine ait bir arazi içindeki 150 metrekarelik alanda organik solucan gübresi üretimine başladıklarını söyleyen Ali Zingal, “Solucan, Allah’ın yarattığı bir mucizedir. Salgıladığı gübre organik tarımda kullanılıyor. Biz üretim safhasında ilk olarak dışarıdan asidinden arındırılmış şekilde büyükbaş hayvan gübresi getirtiyoruz. Asitli olmayan yani narenciye dışındaki normal ve doğal sebze karışımlarıyla gübreyi harmanlıyoruz. Çay posası da kullanarak solucan mamalarını hazırladıktan sonra bunu 15-20 gün bekletiyoruz. Bu hazırladığımız mamayı solucanlar yedikten sonra kendi gübrelerini üretmeye başlıyorlar. Gübre hasadının ardından ürettiğimiz gübreyi olgunlaşması için 1-2 ay bekletiyoruz ve isteyen çiftçilerimize satmaya başlıyoruz” diye konuştu.

“SOLUCAN ÜRETİYORUZ ANCAK SATIŞINI YAPMIYORUZ”

1 yıllık süreçte 150 bin solucandan 750 bin solucana ulaştıklarını söyleyen Zingal, “Hedefimiz mümkün olduğunca daha fazla solucana ulaşmaktır. Bu solucanın özelliği, mamalarını yedikten sonra kendi vücutlarından salgıladıkları özel bir maddeyle birlikte dışkılamalarıdır. Bu salgı, gübrenin organik olmasını sağlıyor. Bu gübreyi tarımda kullandığınızda sebze ve meyveye hastalık bulaşacakmış gibi kaygılar da ortadan kalkıyor. Bu gübreyi uyguladıktan sonra ilaca da ihtiyaç duymuyorsunuz. Normalde ilaçlama yapılan bir sebze tarlasını düşünün; Bu sebze tarlası diyelim dört ay sonra mahsul verecek ama bizim gübre kullanılırsa bu süre 2 aya düşüyor. Böylelikle daha çabuk ve organik ürün elde ediyorsunuz. Biz solucan üretiyoruz ancak satışını yapmıyoruz. Tanesi şu anda 10 kuruş ediyor. Biz solucan satma taraftarı değiliz. Solucanı çoğaltıp gübre üretiminde kapasitemizi artırmanın derdindeyiz. Amacımız halkımızın da bu organik gübrenin kullanılması için bilinç oluşmasıdır” dedi.

“GÜBRENİN KİLOGRAMINI 3 LİRADAN SATIŞA SUNUYORUZ”

“Herkesin organik tarıma dönmesini de teşvik ediyoruz ancak tam anlamıyla bilinç oluşmadı” diyen Zingal, “1 yıllık süreçte 6 ton solucan gübresi ürettik. Organik tarım için solucan gübresi kullanımının yaygınlaşması gerektiğini çevremizdeki tüm çiftçilere anlatıyoruz. Bu işe devlet desteksiz kendi öz sermayemizle girdik. 15 bin lirayla girdiğimiz bu işte hedefimiz, organik tarımı ilimizde ve çevremizde tam manasıyla hayata geçirebilmektir. İşi biraz daha büyüttükten sonra devletimizden de destek talep edeceğiz. Tabi ki ilerleyen süreçte verim daha da artacaktır. 200 metrekarelik alanda ayrı ayrı özel kasalarda bulunan solucanların beslenmesi ve bakımıyla yakından ilgileniyoruz. Bu işle ilgili hiçbir özel eğitim almadık. İnternet araştırmalar sayesinde ve ilgimizi de çekmesiyle kendimizi geliştirdik. Şu anda ürettiğimiz organik gübreyi kilogramı 3 liradan satışa sunuyoruz. Denemek isteyen çiftçilerimize iki liradan da satışa sunuyoruz” diye konuştu.

“ÇİFTÇİLERİMİZİN ORGANİK TARIMA DÖNMELERİ ŞART”

Ürettikleri organik gübreyi kullanan çiftçilerden de hep olumlu dönüşler aldıklarını söyleyen Zingal, “Bir çiftçimiz sebzelerinde bu gübreyi kullandı ve gerek verim gerekse de hastalık konusunda olumlu sonuçlar aldı. Yine geçen sene Germencik’te domateslere hastalık vurmuştu ve domatesler tıpkı mantar şeklini almıştı. Bu organik gübreyi kullananların tarlasındaki domateslerde herhangi bir hastalık gözlenmedi. Hedefimiz ileride biz de mahsul üretmeye başlarsak, organik gübre kullanarak organik tarım yapmaktır. İnsanlar organik tarım konusunda bilinçlensinler diye uğraşıyoruz. İnsanlar organik tarım yapsınlar ki biz de ürettikleri sebze ve meyveler sayesinde sağlıklı beslenebilelim. Bizim para olarak bu işten çok fazla bir beklentimiz yok. Biz bunu şu anda ek iş olarak yapıyoruz. İnsanların bilinçlenmesini ve çiftçilerimizin organik tarıma dönmelerini çok istiyoruz” dedi.

“HERKESE BU İŞİ YAPMALARINI TAVSİYE EDİYORUM”

Hedeflerinin ilk etapta 50 ton gübre üretimine kavuşup toplamda 1.5 dönüm olan arazilerinde solucan üretimi üzerine tesisleşmek olduğunu söyleyen Zingal, “Büyüdükten sonra devlet desteği için de girişimlerde bulunacağız. Biz bundan para kazanmaya çalışmıyoruz. Aylık ortalama şu anda 500 kilogram organik gübre üretiyoruz. Bakım safhasında ortam nemini aynı seviyede tutmak gerekiyor. Günde 1 saat vakit ayırarak işi kolaylıkla yürütebilirsiniz. İmkanı olan herkese bu işi yapmayı tavsiye ediyorum ki bu sayede organik tarıma dönülsün. Maksat kar elde etmek değil, organik tarıma geçmek. Bu gübreyi herhangi bir sebzenin dibine birer avuç, zeytin ve incir ağaçlarına da 15 kilo atsanız yetiyor. Tabi ne kadar fazla atarsanız, o kadar faydası var. Solucan gübresi verimi artırmasıyla birlikte bitki hastalıklarına karşı doğal bir koruma kalkanı oluşturuyor” diye konuştu.

topraga-can-veriyorlar-94598-3fe379d0730b9d0393bc8bae54fd78b9.jpgtopraga-can-veriyorlar-94598-a8faa27a6add095ec19e9ece7fe65590.jpgtopraga-can-veriyorlar-94598-10797b7f40c54524fdcdee8f48be67cd.jpgtopraga-can-veriyorlar-94598-b07c00911742faa4a900b24d49829abf.jpg


Kaynak: MURAT TAN