Toprak cezve turistlerin gözdesi

Toprak cezve turistlerin gözdesi
ABONE OL
Karacasu’da tarihi çömlek ocaklarında kuşaklar boyu babadan oğula geçen seramikçilik, son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline geldi.

(GÜLAY ÖZTEKİN) Fotoğraf sanatçılarının da en uğrak yeri haline gelen seramik ocaklarında en çok tercih edilen çömleklerden cezvede pişen kahvenin tadına ise doyum olmuyor. 
Çömlek Ocaklarında 5. kuşak çömlekçilikle uğraşan 46 yaşındaki evli ve 3 çocuk babası Muzaffer Sayal, mesleğin günden güne yok olmaya yüz tuttuğunu söyledi. Toprak damlardan oluşan tarihi çömlek ocaklarında 35 yılını geçiren Sayal, yaklaşık 35 çömlek ustasından biri olup el emeği göz nuru ile gün boyu baba mesleği olan toprak güveç ve cezve yaparak ata mesleğini yaşatmak için çalışıyor. 

“GENÇLER MESLEKTEN KAÇIYOR”
Yeni nesil gençlerin çömlekçilik sanatından uzaklaştığını ifade eden Sayal, 13 yaşından bu yana yanında çırak olarak çalışan 29 yaşındaki Mehmet Gençay ile birlikte siparişleri yetiştirmeye çalışırken, “Çocuklarımız meslekten kaçıyor. Bizden sonraki neslin bu mesleği yaşatması lazım. İki kızım bir oğlum var. Oğlum üniversite okuyor ve daha bir kez olsun tezgahın başına oturmadı” diye dert yandı.  

TOPRAK CEZVEDE PİŞEN KAHVEYE DOYUM YOK
Çömlek ocaklarına ziyaret eden çok sayıda fotoğraf sanatçısıyla arkadaşlık edindiğini söyleyen Sayal, elinin çamuru ile kahve pişirdi. Sayal, “Türkiye’nin her yerine mal gönderiyoruz. Yurt dışı çalışan arkadaşlarımız da var. En çok güveç sipariş alıyoruz. İlçemize gelen turistler çömlek ocaklarına uğramadan gitmiyor. Fotoğraf sanatçıları da burada doğal bir yaşam olduğu için en çok tercih ettiği yerlerden biri. Son yıllarda ziyaretçi sayısında da bir artış var. Gelen ziyaretçilerin hem küçük olması bakımından taşınması kolay olduğu için hem de kahveye lezzet kattığı için cezve satışımız çok oluyor. Toprak cezvede pişen Türk kahvesinin aroması farklı olduğu tadına doyum olmuyor. İster tüpte ister odun ateşinde pişir cezve kahveye aroma tadı veriyor. Kahvenin köpüğü de çok olduğu ve hemen soğumadığı için gelen turistler cezveyi tercih ediyor” dedi.

toprak-cezve-turistlerin-gozdesi-95598-0aad09cbbb2574a150eae796919f356a.jpgtoprak-cezve-turistlerin-gozdesi-95598-54b43514cc579aba6c1cd2a93a9f8d6f.jpgtoprak-cezve-turistlerin-gozdesi-95598-ad01be5ae420d9b21b2e293ec132587f.jpgtoprak-cezve-turistlerin-gozdesi-95598-c560dbdc8877e989fcb91822ccfd1d48.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.