Toyran; “100 milyon liralık yatırım yaptık”
(MURAT TAN) Sayıştay tarafından bütçe ve ekonomi yönetimi bakımından ülkedeki örnek gösterilen belediyelerden biri olan Söke Belediyesi, 2014-2019 dönemini sıfır hatayla kapatmaya hazırlanıyor. Söke Belediyesi’nde mali disiplin ve bütçe yönetimi konusundaki tasarruf tedbirleriyle 100 milyon liralık yatırımın hayata geçmesini sağlayan Söke Belediye Başkanı Toyran, yeni dönemde de ses getirecek projelere imza atmak için ekibiyle birlikte göreve hazır olduğunu söyledi.
Geçtiğimiz günlerde 2019-2024 dönemi projelerini kamuoyuyla paylaşan DP Belediye Başkan Adayı Süleyman Toyran, geride kalan 5 yıllık süreçte hayata geçmesini sağladığı bazı projeleriyle ilgili olarak da değerlendirmelerde bulundu. İkinci dönem için yaklaşık 40 proje hazırladıklarını söyleyen Toyran, 2014-2019 dönemindeyse yaklaşık 100 milyon lira bedelli 19 projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Sayıştay tarafından bütçe ve ekonomi yönetimi bakımından örnek gösterilen belediyelerden biri olan Söke Belediyesi, 2014-2019 dönemini sıfır hatayla kapatmaya hazırlanıyor.
“200 KİLOMETRELİK YOL YENİLEDİK”
Yeni dönem için 40 proje hazırladıklarını belirterek 2014-2019 döneminde hayata geçen icraatlarıyla ilgili hatırlatma yapan Toyran, “Söz verilip nelerin yapılıp nelerin yapılmadığını Sökeli vatandaşlarımızın bilmelerini arzu ediyorum. İcraatlarımızdan ilki parke tesisidir. Yaklaşık 2 milyon lira bedelli parke tesisimiz sayesinde bugün köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerinde de başlattığımız 'Yol ve Parke Harekatı’ndan bahsediliyorsa bizim ana damarımız parke tesisimizdir. Göreve geldiğimizde 12 kişiyle yaklaşık 350 metrekare parke üreten, yarı otomatik işleyen bir tesisten şu anda 8 kişiyle 8 saatte bin 200 metrekare parke üreten bir tesise kavuştuk. Şu zamana kadar Söke merkez, yeni mahallelerimiz, eski köylerimiz ve beldelerimizde yaklaşık 1 milyon 500 bin metrekare parke yol imalatı yaptık. Hem imalat hem de döşeme anlamında yol yapımıyla ilgili olarak baktığımızda, bir çok yerde ortalama 8-10 metre genişliğine sahip 200 kilometrelik yol yenileme çalışmasını hayata geçirdik” dedi.
“SÖKE’YE 31 YENİ PARK KAZANDIRDIK”
Eskiden Söke’de geçilemez denilen yolları geçilebilir hale getirdiklerini söyleyerek ilçe merkezinde karanlık, ve izbe alan bırakmayacaklarını söyleyen Toyran, “Park ve yeşil alan da bizim övünç kaynağımızdır. 2014‘e kadar Söke’de yaklaşık 45 adet park vardı. Bunların kim tarafından ne zaman yapıldığını belirtme şansımız yok ama biz 2014-2019 yılları arasında Söke Belediyesi olarak 31 park yapımında bulunduk ve işletmeye açtık. Yeni 3-4 tane daha park yapımımız sürüyor. Bu sayı bu dönem dahilinde 35’i bulacaktır. Bunun yanında atıl alan dediğimiz vatandaşın gözüne batan, görüntü kirliliği yaratan tüm alanları da yeşil alan konumuna soktuk. Bunlara Cumhuriyet Mahallesi’nde Yeltepe Mahallesi’ne çıkarkan sağda kalan yeşil alan çalışmalarını, Yenikent Mahallesi’ndeki yeşil alanlarla birlikte Sökelilerin ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde piknik alanlarının da düzenlenmesini de örnek olarak verebiliriz. Zeytin Dalı Parkı güzel havalarda tıklım tıklım doluyor. Güllübahçe Mahallesi’ndeki Turunçlar Mesire Alanı da vatandaşlarımızın akın ettiği bir yer haline geldi. 6 Eylül Parkı’ndaki spor alanları da full çekiyor. Söke’de bu konuda bir açlık olduğunu çok iyi irdeledik. İnşallah önümüzdeki günlerde jandarma altı dediğimiz alanda, Sökelilerle yakışır mekanlar kavuşturacağız.Yapılan işlerimizin hepsini kendi personelimizle gerçekleştirdik. Amacımız mümkün olduğunca yeşil alanı artırmaktır. Yeni imara açılan yerlerde yeşile özellikle önem veriyoruz” diye konuştu.
“SÖKE ÇAYI ISLAH VE DÜZENLEMESİNİN ÖNÜNÜ AÇTIK”
Söke’de gün geçtikçe gündemden düşen, Söke’de çay üstü dükkanlarının yıkılarak Devlet Su İşleri’ne teslim edilmesiyle ilgili de açıklama yapan Toyran, “Burada acele etmeden Sökelilerin içine sinecek bir projenin hayata geçirilmesinin önünü açtık. Bu konuda sadece bunun ıslah çalışmasıyla sınırlı kalmasını istemiyoruz. Burada güzel peyzaj, yeşil alanlarla birlikte Söke’ye yakışan bir projenin hayata geçirilmesini arzuluyoruz. Bu süreç kolay bir süreç olmadı. Yaklaşık 106 tane mekan sahibi arkadaşımızın iş yerlerinden olacak olmalarından bahsediyorum ama sürecin bu şekilde gelişeceğini bir çok esnafımız da biliyordu. Biz bu konuda kendileriyle yaptığımız toplantılarda bunun gerekliliğini paylaştık. Onların da o zamanlar bizden bir talepleri olmuştu. Bize alternatif yer gösterilmesiyle ilgili talepleri üzerine garaj arkası dükkanlar dediğimiz ve adına Latmos Çarşı diyerek kurduğumuz dükkanlarda, önceliği Koyuncuoğlu Pasajı esnaflarına vereceğimiz bir çarşı oluşturduk. İş uygulamaya geldiğinde şu anda zannediyorum Latmos Çarşı’dan Koyuncuoğlu Pasajı esnaflarından bir arkadaşımızın talebi oldu. 55 tane mekandan oluşan Latmos Çarşı’yı Söke’de ileride daha da iyi iş yapacak alternatif mekanlardan biri olarak düşünüyorum” dedi.
“3 ADET KAPALI PAZARYERİ YAPTIK”
Söke’de göreve geldiklerinde sadece Çarşamba Pazarı olarak bilinen kapalı pazaryeri olduğunu söyleyen Toyran, “İleriki yıllarda semt ve sokak pazarlarının kapanacağını göz önünde bulundurarak öncelik Atburgazı Mahallesi’nde olmak üzere Bağarası ve Atatürk Mahallesi’nde kapalı pazaryerlerini hayata geçirdik. Atburgazı’nda 750 metrekare, Bağarası’nda 4 bin metrekare, Atatürk Mahallesi’nde de 2 bin metrekarelik tam kapalı pazaryerlerini hizmete açtık. Kapalı pazaryerlerimiz şu anda hem esnafımızın hem de vatandaşlarımızın hizmetindedir. Yenikent Deresi Islah Çalışması’nı da başlattık. Kuşadası çevre yolundan Masal Kahramanları Parkı’na kadar olan kısımda Çimento fabrikasıyla birlikte geliştirdiğimiz ortaklaşa sosyal sorumluluk projesi gereği, Yenikent Deresi’nin ıslahını yaptık. Alt kısımda da Yenikent Camisinin arkasındaki alanda Zeytin Dalı Parkı’nı oluşturduk. Bundan sonraki süreçte yine yukarıya bağlayacak şekilde yürüyüşü yolunun devamıyla yeşil alan ve peyzaj çalışmamız da devam edecek. Yenikent’in ortasında bu çalışmalarımız görsel bir güzellik oluşturacaktır” diye konuştu.
“BASMACILAR ÇARŞISI’NA DEĞER KATTIK”
Söke’de Basmacılar Çarşı’na esnafların talepleri üzerine üst örtü kaplaması yaptıklarını söyleyen Toyran, “Bu çarşımız akşamları kadınlarımızın ve çocukların belli bir saatten sonra erkeklerin bile geçmekte zorlandığı bir yerdi. Kimi zamanlar tam kapalı değil, yağmur yağdığında su geliyor gibilerinden eleştiriler aldık ancak tam kapalı olması Aydın’da tam kapalı olan Ayakkabıcılar Çarşısı’ndaki gibi havasız, sıkıcı ve boğuk bir ortamın hakim olmasına neden olacaktı. Biz üst örtü çalışmamızda hava sirkilüsyonunu sağlayacak bir çalışmayı düşündük. Yağmur alan yerlerde de ayrı bir düzenlemeye gittik. Şu anda Basmacılar Çarşısı artık günün 24 saati açık ve ışıl ışıl olmasıyla birlikte artık herkesin rahatlıkla geçebildiği bir mekan haline geldi. Söke Belediyesi’nin yaptığı ancak görünmeyen işlerimiz de var. Araç filomuzun yüzde 30’unu yeniledik. Yaklaşık 130 araca sahip olan Söke Belediyesi’nde, 36 civarında yeni araç alımı yaptık. Araç filomuzu da böylelikle güçlendirdik” dedi.
“ARAÇLARIMIZI YENİLEDİK, KADEME KURDUK”
Söke’de eskiden 8 olan mahalle sayısının, büyükşehir yasasının ardından beldeler, mahalleye dönüşen köylerle birlikte 49’a çıktığını söyleyen Toyran, “Bize mahalle olarak katılan belde belediyelerine baktığımızda, ekonomik ve araç parkı anlamında da en zayıf beldeler bizdeydi. Bunu da göz önünde bulundurarak başta temizlik işleriyle ilgili olmakla birlikte şantiyemizdeki tüm araçları yeniledik. Bir çoğunun da yeni alımını yaparak hizmette devamlılığı sağladık. Ayrıca yine kademe bakım birimini de kurduk. Kademe bizim elimiz ayağımızdır. Eskiden sanayiye giden aracın bakımı, takibinin yapılması, araç şoförü ve araç görevlisi personelin zaman kaybıyla parça tedariğindeki sıkıntılar nedeniyle yeri geldiğinde bir hafta on gün yatan araçlarımız vardı. Şu anda çok büyük sıkıntı olmadığı zamanlarda yol bakımı da dahil olmak üzere bizim yatan aracımız yok. Tabi personelimizde yatmıyor. Kadememizde fren-balata dışındaki bütün birimlerimizde elektronik dahil tüm arızalara bakabilecek durumdayız.
Söke’de her yaş grubuna hitap eden kurslar açtıklarını da söyleyen Toyran, “Aydın genelinde kurs sayısı ve kursiyer anlamında örnek gösterilen, ses getirmesiyle birlikte vatandaşa da dokunabildiğimiz çalışmalarımız var. Üretici el emeği pazarımızda kadınlarımıza verdiğimiz sözün bir gereği olarak hayata geçirdiğimiz projelerdendir”dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.