Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Muhammet Ali Künkcü Aydın Hedef Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulunarak Tralleis Antik Kenti'nin Aydın'a sunacağı katkıyı değerlendirdi.
Aydın’da yıllardır süren Tralleis Antik Kenti kazı çalışmaları sona yaklaştı. Ağustos ayında tarihi kapılarını ziyaretçilere açacak olan Tralleis, sadece kültürel değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal katkılarıyla da Aydın için büyük bir kazanım olacak. Aydın Hedef Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, Tralleis’in esnaf açısından daha da önemli bir hale geleceğini belirterek turizmin Efeler’de yoğunlaşacağını aktardı. TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, Aydın için umutlu bir adım olarak değerlendirirken, Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Muhammet Ali Künkcü ise yaptığı açıklamada her zaman Tralleis çalışmalarını desteklediklerini belirterek Aydın için çok büyük bir kazanım olduğunu dile getirdi. Efeler’de bulunan bazı esnaflar da Tralleis ile kentin daha turistik bir hale bürüneceğini belirtirken tanıtımın önemine vurgu yaptı.
AYDIN’IN MARKA DEĞERİ ARTACAK
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Kent, antik kentin açılışıyla ilgili yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarını üniversite olarak titizlikle yürüttüklerini belirterek, "Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) olarak tarihî ve kültürel mirasımıza sahip çıkmanın sorumluluğunu taşıyoruz. Bu kapsamda, Tralleis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarını üniversite olarak titizlikle ve ekip olarak büyük bir özveriyle yürütüyoruz. Şimdi ise bu eşsiz mirası halkımızla buluşturacak, kentin kapılarını geniş ölçekte ziyarete açacağız. Bu gelişme yalnızca bilimsel ya da kültürel açıdan değil, aynı zamanda ekonomik ve toplumsal açıdan da çok büyük bir katkı sağlayacak. Aydın’ın ‘turizm marka değerine’ çok önemli bir katlı sunacak” ifadelerini kullandı.
“EFELER’DE YAZ AYLARINDA YOĞUNLUK KORUNACAK”
Efeler ilçesinin daha da hareketleneceğini belirten Kent, “Aydın’ın idari ve ticari merkezi olmasına rağmen, yaz aylarında şehir merkezinin önemli ölçüde boşaldığını görüyoruz. Özellikle genç nüfusun tatil beldelerine yönelmesi, merkezdeki sosyal ve ekonomik hareketliliği azaltıyor. Bu durum, kent esnafımızı ciddi anlamda zorluyor. Lokantacısından kitapçısına, taksicisinden zanaatkârına kadar herkes bu durgunluktan etkileniyor. Tralleis’in açılmasıyla birlikte bu tablonun değişmesine katkı sunmayı da hedefliyoruz. Yerli ve yabancı turistlerin Efeler’e yönlendirilmesiyle kent merkezinde yaz aylarında da yoğunluk korunabilecek. Bu yalnızca turistik ziyaretler anlamında değil; konaklama, alışveriş, yeme-içme ve kültürel etkileşim açısından da esnafa doğrudan katkı sağlayacak. Üniversite olarak Tralleis kazılarını bilimsel bir sorumlulukla yürütüyoruz. Ancak bu çalışmanın sadece arkeolojik bir proje olmadığını çok iyi biliyoruz. Tralleis, Aydın’ın tanıtımında çok önemli bir yer tutacak. Bu tanıtım beraberinde ziyaretçiyi getirecek, ziyaretçi de çarşıyı, pazarı canlandıracak. Bu nedenle biz Tralleis’i sadece bir antik kent değil, aynı zamanda yerel kalkınmanın da lokomotifi olarak görüyoruz. Aydın’ın ekonomisi, sadece büyük sanayi yatırımlarıyla değil, küçük esnafın ayakta kalmasıyla da büyür. Esnaf, şehrin nabzıdır. Tralleis’in kazandıracağı bu turistik dinamizm, esnafımız için yeni bir nefes olacak. Bu bağlamda tüm Aydınlı hemşerilerimizi ve ziyaretçilerimizi Tralleis’e davet ediyorum. Hem tarihimize tanıklık etsinler hem de kentimizdeki ekonomik hareketliliğe katkı sağlasınlar” dedi.
“AYDIN İÇİN BÜYÜK BİR KAZANIM”
Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Muhammet Ali Künkcü de Tralleis’in açılmasını büyük bir kazanım olarak değerlendirerek, “Bu Aydın’a çok büyük bir kazanım. Bizim de oraya geçen sene bir desteğimiz söz konusu oldu. Her zaman desteklemeye devam edeceğiz. Aydın için hayırlı olsun. Aydın’a çok büyük kazanç getireceğine inanıyorum. Aydın’ın mali yapısına katkıda bulunacaktır. Aydın için müjdeli bir haber. Bizim için orasının açılaması çok önemliydi. Hep birlikte orayı Aydın’a kazandırmış olduk. Esnaf için büyük bir kazanım. Turizmin Efeler’e kazandırılması gerekiyordu” ifadelerine yer verdi.
“DAHA DA UMUTLUYUZ”
Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken ise, yıllardır bu konuda çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Umudumuz bu yönde. İnşallah daha da umutluyuz” ifadelerini kullandı.
ESNAF UMUTLU FAKAT TANITIMA ODAKLI
Efeler'de lokanta işleten Süreyya İnalöz, “Çok güzel olacak. Esnafımıza ve Aydın’a çok güzellik katacağına inanıyorum” dedi.
Bir başka esnaf Ahmet Artunç da Tralleis’in açılmasının yıllardır beklenen bir gelişme olduğunu ifade ederek, “Çok güzel bir haber. Aslında yıllardır beklenen bir haberdi. Biz Aydın’da yerli ve yabancı turist bekliyorduk her zaman. Aydın’da gezilecek yerler yoktu. Tralleis Aydın için çok büyük bir kazanç olacak" ifadelerini kullandı.
Esnaf Ahmet Çamoğlu ise tanıtım eksikliğine vurgu yaparak, “Çok fazla faydası olacağını zannetmiyorum. Tanıtımla daha iyi olabileceğini inanıyorum. Tralleis’in, üç gözlerin bizim doğal kaynaklarımızın Şirince gibi bir tanıtımla daha iyi olabileceğine inanıyorum. O zaman çok daha iyi bir faydası olur” dedi.
Çanta satan esnaf Semih Özdemir ise tanıtım konularına dikkat çekerek, “Orasının açılması bizim için çok olumlu olur. Fakat öncelik, oraya giden yolların aydınlatılması ve tanıtımın iyi yapılması olmalı. Güzel bir reklam çalışmasıyla daha fazla kişiye ulaşılabilir” diye konuştu.