Türk tarımına yapılacak en büyük kötülük olacaktır

Türk tarımına yapılacak en büyük kötülük olacaktır
ABONE OL
Ziraat odaları başkanları ile ortak toplantı yapan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, organik tarım ve iyi tarım destekleri konusunda yaşanan gelişmelere tepki göstererek, “Bugüne kadar elde edilen

TÜRKER KOCAKAHYA- Aydın’da faaliyet gösteren ziraat odaları başkanları bir araya gelerek organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının desteklenmesi konusunda yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu’nun başkanlık ettiği toplantıda üreticilerin yaşadığı sıkıntılar dile getirildi. Toplantıda destek miktarının düşmesinin yanında üç sene destek alan üreticinin artık desteklenmeyeceği konusunda yaşanan sorunlara tepki gösterildi.

“CEZALANDIRILIYORUZ”

Oda başkanları adına konuşan Başkan Kendirlioğlu, çiftçilerin her daim desteklenmeye ihtiyaçları olduğuna değinerek, “Bütün dünya ülkeleri üretime önem verir ve teşvik ederken, bizde tam tersi. Fazla üretmiş olmamamızdan dolayı cezalandırılıyoruz. Örneğin pamuk tarımında olduğu gibi 500 kg. üzerinde üretim yapan üretici fazla üretimde bulunduğu için prim desteklemelerinden yararlandırılmıyor. Bunu mantıki olarak açıklamak mümkün değil” dedi.

DÜŞEN RAKAMLARI AÇIKLADI

Destekleme Tebliğinde 2019 yılı Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları destekleme miktarlarında değişiklik yapıldığını ve düşüşler yaşandığını belirten Kendirlioğlu, “Örneğin Organik Tarım Grup Sertifikasyonu’na kayıtlı zeytin üreticilerimizin destek miktarı 70 TL/dekardan 20 TL/dekara, İyi Tarımda ise 40 TL/dekardan 20 TL/dekara düşürülmüştür. Bu durum, özellikle odalarımız müteşebbisliğinde organik ve iyi tarım sürecini yürüten bizleri ve küçük çiftçilerimizi mağdur edecektir. İyi Tarım Uygulamaları, çevre insan ve hayvan sağlığına zarar vermeyen bir tarımsal üretimin yapılması, doğal kaynakların korunması, tarımda da izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılan bir tarımsal üretim biçimidir” dedi.

“TARIM BÜYÜK ÖNEME SAHİP”

Tarımın beslenme odaklı bir sektör olduğunu belirten ve tüm dünya ülkekeri için büyük öneme sahip olduğunun altını çizen Kendirlioğlu, “Son yıllarda dünyanın her yerinde piyasaya sürülen ürünlerde, tüketici artık sağlıklı ve güvenli ürünleri benimsemekte ve satın alacağı ürünün çevreye dost, insan sağlığına uygun ve güvenli bir şekilde üretildiğinden emin olmak istemektedir. Bu durum ise günümüz toplumlarında insanların güvenli gıdalarla beslenmelerini temin için üreticileri ve perakendecileri tarımsal üretimde ‘İyi Tarım Uygulamaları’ adında bir standart getirme konusunda ortak bir noktada birleştirmiştir” ifadelerini kullandı.

“TÜRK TARIMINA YAPILACAK EN BÜYÜK KÖTÜLÜK”

Organik tarımın yararlarını paylaşan ve elde edilen ürünlerinde sertifika ile belgelendirildiğine değinen Kendirlioğlu, “Organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya ve tüketiciye sağlıklı gıda arzını hedefleyen, çevre ve insan dostu üretim sistemlerini içerir” dedi. Organik tarımın da amacına değinen Kendirlioğlu, “Toprak erozyonunu önlemek, su kalitesini korumak, enerji tasarrufu sağlamak, kimyasalların insan üzerindeki olumsuz etkilerinden korumak, çiftçilerin ve tarımsal işletmelerde çalışan insanların sağlığını korumak, küçük çiftçilere yardım etmek, daha nitelikli ürün elde etmek, gelecek nesillerin korunması hedeflenen böyle bir uygulamanın kaldırılması, bugüne kadar elde edilen kazanımları göz ardı etmek, Türk tarımına yapılan en büyük kötülük olacaktır” dedi.

“NEGATİF OLARAK DÖNECEKTİR”

Ziraat odaları olarak bu konuda paradan ziyade sürdürülebilir tarım ve insanların sağlığı ile ilgili konuları ön plana çıkardıklarını belirten Kendirlioğlu, “Aydın’da 11 bin, Türkiye’de ise 73 bin kişiyi ilgilendiren bir tarım bu. Bizim için öncelik kaliteli, daha iyi ve kimyasallardan uzak gıdanın ulaşılabilirliği. Bu tip üretimin geliri az olduğu için desteklenmesi gerekiyor. Avrupa’da bizden çok daha önde desteklemeler yapılıyor. Bizde tam tersi düşüş oluyor. 2019 yılına 3 yıl üst üste destek alan üretici destekten faydalanamıyor. Bunun sonuçları ileriki yıllarda negatif olarak bize dönecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

turk-tarimina-yapilacak-en-buyuk-kotuluk-olacaktir-136076-301e982e6b3b91c61da565d11a1af86f.jpg

turk-tarimina-yapilacak-en-buyuk-kotuluk-olacaktir-136076-3c35556c9c3ca137f5bd1e7c8cb200c2.jpg

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.