Türkiye ve ASEAN arasında işbirliği köprüsü
TOBB öncülüğünde ve aralarında AYTO’nun da yer aldığı farklı odaların işbirliğinde yürütülen ASEAN üyesi, ülkeleri ile karşılıklı ticareti ve yatırımları artırmaya yönelik proje başarıyla sürüyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde; Aydın Ticaret Odası (AYTO), Adana Sanayi Odası (ADASO), Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) işbirliğinde yürütülen ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) üye ülkeleri ile karşılıklı ticareti ve yatırımları artırmaya yönelik proje başarıyla devam ediyor.
Proje kapsamında iki ülke arasındaki ticari ve kültürel ilişkileri güçlendirmek, proje uygulayıcı Odaların Üyeleri ile gelecekte network ağı kurabilecek yerel ortakları belirlemek, başta proje hedef sektörleri otomotiv, enerji ve teknoloji olmak üzere farklı sektörlerde uzun süreli işbirliği için sürdürülebilir bir temel oluşturmak amacıyla bölgesel ve sektörel temsil platformları ile gerçekleştirilen görüşmelere AYTO Meclis Üyesi Ümit Kundakçı ve Proje Personeli Belgin Avşar katıldı.
ASEAN Üye Devletleri ile Türkiye Arasında İş Diyaloğu Platformu Kurulması Projesi’nin Türkiye ile ASEAN arasında Sektörel Diyalog Ortaklığı Programı kapsamında dış ticareti ve yatırımları geliştirmeye yönelik ilk proje olduğu belirtildi. Proje ile ASEAN üye ülkeleri ile proje illeri arasında karşılıklı ticaret ve yatırım fırsatlarını teşvik etmek, ekonomik, sosyal-kültürel diyalog ve entegrasyonu geliştirmek için sürdürülebilir bir yapının oluşturulmasının amaçlandığı ifade edildi.
Şubat 2022’de faaliyetlerine başlanan proje; ASEAN ile karşılıklı ticaret heyet ziyaretleri, ikili iş görüşmeleri, online dış ticaret portalı kurulması, ülke pazar toplantıları, dış ticaret istihbarat eğitimleri ve ASEAN ülkeleri ile ticareti kolaylaştırıcı faaliyetler gibi birçok faaliyeti içerdiği kaydedildi.
2022 yılında ASEAN ve Çin, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Yeni Zelanda arasında yürürlüğe giren Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık (RCEP) Anlaşması ile ASEAN’ın bugün, küresel GSYİH'nin %30,5'inden (yaklaşık 26,2 trilyon dolar) ve küresel ekonominin üçte birinden oluşan dünyanın en büyük ticaret bloğu içerisinde 10 ülkeyi temsil eden güçlü bir yapı olduğuna vurgu yapıldı.
Merkezi Cakarta'da bulunan ve 1967 yılında kurulan ASEAN’a Endonezya, Malezya, Singapur, Tayland, Vietnam, Filipinler, Myanmar, Brunei, Kamboçya ve Laos ülkelerinin üye olduğu, ASEAN ülkelerinin toplam nüfusunun 650 milyondan fazla ve gayri safi yurtiçi hasılasının ise 3 Trilyon dolar büyüklüğünde olduğu belirtildi. Birliğin, Asya - Pasifik ekonomik entegrasyonunda merkezi bir rol oynadığı da verilen bilgiler arasında yer aldı.
Projenin, hızla gelişen ve sanayici ve ihracatçılar için önemli bir pazar fırsatı sunan ASEAN ülkeleri ile proje uygulayıcısı iller arasında kültürel ve ticari yönden köprüler kurmayı sağlayacak önemli bir araç olacağı öngörülüyor.
Proje kapsamında ASEAN ile Proje illeri olan Adana, Aydın, Eskişehir ve Trabzon arasında karşılıklı ticari ve kültürel ilişkileri güçlendirmek, proje uygulayıcı Odaların Üyeleri ile network ağı kurabilecek yerel ortakları belirlemek, projenin öncelikli sektörleri arasında yer alan otomotiv, enerji ve teknoloji dahil olmak üzere farklı sektörlerde uzun süreli işbirliği için sürdürülebilir bir temel oluşturmak amacıyla bölgesel ve sektörel temsil platformlarının ziyaret edildiği belirtildi.
Ziyarete proje uygulama illerindeki sanayi ve ticaret odalarının yönetici ve çalışanlarından oluşan bir heyet katıldı. 05-10 Aralık 2022 tarihleri arasında Cakarta’da gerçekleştirilen program kapsamında; ASEAN Sekreteryası, Cakarta – Türkiye Büyükelçiliği, Mikro ve KOBİ ölçekli firmaların faydalandığı teşviklerinden sorumlu Bakan Yardımcısı, Huawei Yenilik Merkezi, ASEAN Otomotiv Federasyonu, Cakarta Ticaret ve Sanayi Odası, ASEAN Enerji ve Maden Komitesi ile görüşmeler gerçekleştirildiği ifade edildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.