Türkiye’deki orman yangınları insan kaynaklı

Türkiye’deki orman yangınları insan kaynaklı
ABONE OL
TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, Türkiye’de yaşanan orman yangınlarının yüzde 98’nin insan kaynaklı olduğunu açıkladı. 

KIYMET SARIYILDIZ- TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, havaların ısınmasıyla beraber artan orman yangınları hakkında bilgi verdi. Türkiye’deki ormanların yüzde 57’sinin yangın riski yüksek alanlarda olduğunu belirten Özdemir, insan kaynaklı yangınlar sebebiyle tahrip olan orman alanı oranının yüzde 98 olduğunu vurguladı. Orman yangınlarının yaşanmaması için vatandaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyaran Özdemir, herkesi daha sorumlu davranmaya davet etti. 

Her geçen yıl iklim değişikliğinin de etkisi ile yaşanan yüksek sıcaklıklar, düşük nem oranı, kurutucu rüzgârlar ve olumsuz arazi şartlarının ormanların yangın ile zarar görme riskini artırdığını belirten Özdemir, “Ülkemizde orman yangınlarının en büyük sebebi ise insan. Türkiye’de, resmi istatistiklere göre son 5 yılda yaşanan orman yangınlarının yüzde 87’si insan kaynaklı sebeplerle gerçekleşti. Yine resmi verilere göre insan kaynaklı yangınlar sebebiyle tahrip olan orman alanlarının oranı yüzde 98. Bunlar piknik ateşi, çoban ateşi, sigara, anız yakma gibi ihmaller, faili meçhul ve kasıtlı yangınlar” diye konuştu.

ORMANDA ATEŞ YAKMAMAYA DAVET EDİYORUZ”

Orman yangınlarıyla beraber binlerce canlı türünün yok olduğunu belirten 
Özdemir, canlılara yaşayabileceği alanların bırakılması gerektiğini söyledi. Özdemir, “Resmi istatistiklere göre 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında çıkan orman yangınlarıyla sırasıyla 3 bin 219, 9 bin 156, 11 bin 993, 5 bin 644 ve 11 bin 332 hektar olmak üzere toplam 41 bin 344 hektar (yaklaşık 55 bin 150 futbol sahası) orman alanı tahrip oldu. Herkesi orman yangınlarına karşı çok daha dikkatli olmaya, ormanda ve yakınlarında ateş yakmamaya davet ediyoruz. Orman yangınları ile mücadelede büyük emek harcayan başta ormancılık teşkilatı olmak üzere, tüm duyarlı vatandaşlarımıza ise ayrıca teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.  

turkiyedeki-orman-yanginlari-insan-kaynakli-170798-6d94b97f82a537824608359df6d80c66.jpg
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.