Türkiye’ye dönmek yerine virüsle mücadele ekibine katıldı

Türkiye’ye dönmek yerine virüsle mücadele ekibine katıldı
ABONE OL
Yaklaşık bir buçuk yıldır yurt dışında eğitim alan Yasemin Adalı, koronavirüs nedeniyle öğrenciler Türkiye’ye dönmesine rağmen ülkesine dönmek yerine yaşadığı ülkedeki insanların yardımına koştu. 

ABDURRAHMAN FIRAT'IN ÖZEL HABERİ - Nazilli doğumlu Yasemin Adalı, 2017 Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Amacıyla Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme (YLSY) sınavını kazanarak Kuzey İrlanda’nın Belfast kentindeki Queens Üniversitesi’nde moleküler kanser epideimyolojisi alanında doktora yapmaya başladı. Bir buçuk yıldır eğitim aldığı ülkeden koronavirüs salgını çıkınca ayrılmak yerine vatandaşlara yardımcı olmayı tercih eden Adalı, "İnsanlığa yardımcı olmak istiyorum ve şimdi bunu yapabilmenin tam zamanı." diyerek covid-19 salgın ekibine gönüllü olarak katıldı. Kuzey İrlanda’da salgına karşı mücadele eden Adalı, bir kişinin 600 kişiye virüsü yayabileceğini bu nedenle vatandaşlara “Evde Kal” çağrısında bulundu.
Belfast Trust laboratuarında Covid-19 tespiti için kullanılan PCR tekniği bilen gönüllü listesine adını yazdıran Nazillili öğrenci Yasemin Adalı, “Kaldığım yurtta personellerden biri neden kaldığımı ve Türkiye’ye dönmediğimi sorunca ben de burada kalıp çok insana yardımcı olabileceğimi söyledim. Covid-19 tespiti için kullanılan PCR tekniği bilen gönüllü listesine adımı yazdırdığımı belirtim. Ardından benden bir blog yazmamı ve bu kararı almamdaki sureci sordular. Bu blog paylaşıldıktan sonra bana bir çok insanin ilham aldığını ve bir Türk öğrencinin Kuzey İrlanda halkı için yardim etmesinin ne kadar güzel olduğunu söylediler. Birçok sosyal medya platformunda yayınlandı ve BBC evening extra beni Radyo programında konusu yaptı. Ben çok uzun suredir akademik çalışmalarda yer aldım iki tane master derecem var. İzmir’de Ege Üniversitesi’nde doktora yaparken çok önemli olan YLSY bursunu kazandım” dedi.

Adalı, “Ardından şuan da eğitim gördüğüm alan özünde epidemioloji olduğu için covid-19 surecini yakından takip ediyorum. Çok önemli bir bilgi var. 1 kişi 600 kişiye bu virüsü yayabilir, bunu iki farklı şekilde azaltabilirsiniz. Birincisi ve en önemli olan evde kalmak ikincisi ise tanı koymanızdır. Sağlık çalışanları dünyanın her yerinde canla başla çalışıyorlar fakat onlarda insan ve hastalanabilirler. Bu tür durumlarda laboratuvar bilen gönüllülere çok ihtiyaç olduğunu biliyordum ve bana ilk bu konuyla ilgili bilgilendirme geldiğinde hiç düşünmeden evet dedim ve gönüllü oldum. Ben de her insan gibi panik yaptım ilk başta ben de korktum fakat o bilgilendirme maili bütün paniğimi bitirdi, gerçekten ne olduğumu hatırladım. Akademisyen kimliğimi bir kenara bırakıp özümde olduğum biyolog kimliğime geri döndüm ve ilk sıralarda bu virüs ile savaşmak için gönüllü oldum. Hepimiz bir şeyler yapabiliriz en önemlisi ise evde kalmak. Unutmayın evde kalarak 600 kişinin hayatını kurtarabilirsiniz” diye konuştu.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum