Ülken; “Aydın’ın lojistik köye ihtiyacı var!”      

Ülken; “Aydın’ın lojistik köye ihtiyacı var!”      
ABONE OL
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası (AYTO) Başkanı Hakan Ülken, 2021 yılında gerçekleştirdikleri proje ve çalışmaları anlattı.

(Murat TAN)-ÖZEL HABER-  Bu yıl içinde hazırlayacakları ‘Aydın İli Lojistik Merkez Fizibilite Projesi’ sonucunda ortaya çıkacak olan fizibilite raporu ile Aydın’ın neden bir lojistik köye ihtiyacı olduğunu somut verilerle ortaya koyacaklarını da söyleyen Ülken, “Aydın’ın beklediği kamu yatırımlarının Aydın’a yapılması için ilgili mercilere bu raporları sonuçlarıyla ileteceğiz” dedi.

2020 yılı Mart ayından bu yana, tüm dünyada ve Türkiye’de etkili olan Covid-19 salgını nedeniyle zor günler geçirdiklerini söyleyen TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve AYTO Başkanı Hakan Ülken, Aydın’da da tüm ülkede olduğu gibi kapanma süreci ve daha sonrasında kademeli normalleşme süreçlerinin ardından birçok sektörün piyasadaki kur değişkenliği, ham madde ve enerji maliyetleri ile mücadele ederken aynı zamanda kendini toparlama gayreti içerisinde olduğunu belirtti.  
 

“ODA ÇALIŞMALARIMIZLA BİRİNCİ OLDUK”
AYTO üyeleri için Covid-19 döneminde salgının etkisini tespit etmek ve sonuçları devletin ilgili makamlarına iletmek amacıyla “Covid-19 Ekonomi Etki Ölçümü Anketi” gerçekleştirdiklerini söyleyen Ülken, “Üyelerimizin faaliyetlerine ve süreç ile ilgili bilgilendirilmelerine katkıda bulunmak, üyelerimizin sorun ve taleplerini ilgili mercilere iletmek için gerçekleştirdiğimiz çalışmaların yanı sıra AYTO Üyelerimize ve kente katkı sunacak projeler geliştirmeye devam ettik. Ayrıca AYTO’nun üst kuruluşu olan TOBB’un üyesi olduğu Asya- Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu’nca düzenlenen CACCI 9. Yerel Oda Ödülleri Yarışmasında Üyelerine yönelik Oda çalışmaları ile birinci olduk. Bu da bizim üyelerimiz adına ayrı bir iftihar kaynağımız oldu. Bu başarı hepimizin” ifadelerini kullandı. 

 

AYTO’DAN AYDIN’A 4 MİLYONLUK YATIRIM 
Aydın Ticaret Odası tarafından hazırlanan AYTO Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (AYMES) Projesi’nin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yürütülen VOC-Test Merkezleri III Programından hibe almaya hak kazandığını söyleyen Başkan Ülken, “Proje kapsamında Aydın ekonomisinde büyük paya sahip olan gıda sektöründe nitelikli ve belgeli iş gücünün sağlanması için odamız bünyesinde AYTO Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi  (AYMES) kuruldu. AYMES, Gıda sektöründe Dolum ve Paketleme Operatörü ve Kurutma İşlemi Operatörü mesleklerinin Ulusal Meslek Standartları- Ulusal Yeterliliklerini hazırlamak ve Bitkisel Yağ Üretim Operatörü, Fırın ve Unlu Mamüller Üretim Operatörü, Tadımcı ve Zeytinyağı Üretim Operatörü olmak üzere ulusal yeterliliği bulunan 4 alanda yetkilendirilmek için çalışmalarına devam ediyor. Ayrıca AYMES, sektörde önemli yer tutan kurum, kuruluş ve firmalarla da çalışma grubu görüşmeleri ve ülke bazında Oda ve Borsalar ile il bilgilendirme toplantıları da gerçekleştiriyor” dedi. 

 

“EN GÜVENİLİR MARKA MADEN KENTİ”
AYTO’nun,  AYMES Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi Projesi’nin yanı sıra 400 proje içerisinden yüzde 90 hibe oranı ile birinci olduğu İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında maden sektöründe ‘İnsana Yaraşır İş ve Geleceğimiz için Önce Güvenlik Projesi’ ile de kente toplamda 4 milyon TL değerinde yatırım sunduğunu söyleyen Ülken, “İnsana Yaraşır İş ve Geleceğimiz için Önce Güvenlik Projesi ile AYTO, maden sektöründe geliştireceği sanal gerçeklik uygulaması ve alanda vereceği farkındalık ve bilgilendirme eğitimleri ile bu alanda yaşanan iş kazalarının ve can kayıplarının önlenmesine katkı sağlayacak, Aydın’ı “En Güvenilir Marka Maden Kenti” haline getirecek” ifadelerini kullandı. 

 

“ÇILDIR HAVALİMANI YOLCU TRAFİĞİNE AÇILMALIDIR”
“Havaalanı ve lojistik köy başta olmak üzere Aydın için elzem yatırımlar için temel oluşturacak fizibilite çalışmaları gerçekleştiriyoruz” diyen Ülken, “2010 yılından kalan ve artık tamamen güncelliğini yitiren bölgesel teşvik uygulamasından acilen vazgeçip sektör bazlı teşvik sistemini benimsemek gerektiğini sık sık dile getiriyoruz. Son 15 yıldır beklediğimiz bazı kamu yatırımları var. Bu yatırımların başında hali hazırda eğitim amacıyla kullanılan Aydın Çıldır Havaalanının Yolcu Trafiğine Açılması geliyor. AYTO olarak Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle ‘Aydın Çıldır Havaalanının Yolcu Trafiğine Açılması Fizibilite Projesi’ni hazırlayarak Çıldır Havalimanının kent için ne denli önemli bir yatırım olduğunu somut veriler ile ortaya koyduk. Aydın’ı bir adım daha ileriye taşıyacak havaalanı yatırımının Aydın halkının ve KOBİlerin ihtiyaçları doğrultusunda belirlenebilmesi adına AYTO üyeleri ve yerelde kurum ve kuruluşlar ile anketler ve birebir görüşmeler de gerçekleştirdi. Proje sonunda hazırlanan fizibilite raporu yerelde ve ulusalda ilgili mercilere sunulacak. Ayrıca, ‘Aydın İli Lojistik Merkez Fizibilite Projesi’ kapsamında hazırlanacak fizibilite raporu ile Aydın’ın neden bir lojistik köye ihtiyacı olduğunu somut verilerle ortaya koyulacak ve söz konusu yatırımların Aydın’a yapılması için ilgili mercilere bu raporları sonuçlarıyla ileteceğiz” diye konuştu. 

Bölgenin ve Üyelerinin ihtiyaçları doğrultusunda projeler geliştirmeye devam eden AYTO’nun, her yıl kadın istihdamı ve sosyal sorumluluk alanında birçok çalışma gerçekleştirdiğini söyleyen Ülken, “Kadın Girişimciler Kurulu girişimleri ile Teknoloji Öğrenme ve Uygulama Merkezi (AYGEM) Fizibilite Projesi’ni hazırladık. Aydın’ın ekonomisi, rekabet gücü ve kalkınması açısından önemli yere sahip KOBİ’lerin üretim, pazarlama ve yönetim süreçlerinde teknolojiyi nasıl kullanacaklarını kavramaları ve firmaların işletmelerinde bu teknolojiyi maliyet avantajı sağlayarak uygulamasına imkan tanıyan bir merkezin fizibilitesini çıkaran proje ile Türkiye’de Teknoloji Tasarım ve Öğrenme alanında bir ilk gerçekleştirildi” dedi. 
 

“AYDIN İNCİRİ’NİN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRACAĞIZ”
“Gününüz Aydın, tadınız Aydın İnciri olsun” sloganıyla bereketin ve yaşamın sembolü olan “Aydın İnciri”nin, AYTO tarafından 2006 yılında Türkiye’de tescil ettirildiğini ve Şubat 2017’de AB tarafından coğrafi işaret olarak tescil edildiğini hatırlatan Ülken, “Yüksek kaliteye sahip Aydın İnciri AB’de tescilli 2. Türk ürünü ilk menşe İşaretidir. Bu kapsamda dünya lideri olduğumuz incir hakkında, üyelerimizin tescilli ürünü standartlarına uygun paketleyip hak ettiği değerden satmaları konusunda, Odamızın ilgili sektör komitesi düzenli eğitimler ve seminerler gerçekleştiriyor, Dünya piyasalarında Türk incirinin rekabet gücünü artırmak için firmalarımıza kendi markaları yanında coğrafi işaret logolu ambalajlarda ihracat yapmalarına yönelik bilgilendirme çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Fuarların başlaması ile üyelerimizin sektörlere yönelik fuarlara katılımını sağlıyor ve haftada 2-3 farklı şehirde fuar organizasyonu gerçekleştiriyoruz” dedi. 

"2022’nin yatırımı ve kalkınmayı konuştuğumuz bir yıl olmasını temenni ediyoruz” diyen Ülken, “Kurdaki değişkenlikler risk teşkil ediyor. Hem kurda hem de üretici fiyatları enflasyonu başta olmak üzere bir stabilize gerekiyor. Bir hafta önce aldığı hammaddenin fiyatının değiştiği bir ortamda maliyet hesabı yapmakta zorlanan üyelerimiz, ürününün fiyatını ve yerine koymayı hesaplamanın endişesi içerisinde. Fiyat istikrarı ve maliyetlerimizin artmaması da an itibariyle beklentilerimiz arasında birinci sırada yer alıyor. KOBİ temelli bir ekonomiye dayanan ilimizdeki işletmelerin pandeminin olumsuz etkilerini bertaraf etmeleri için efektif destekler sürdürülmeli ve pandemi sonrası gelen ticarette, iş hayatındaki uygulamalara ayak uydurmaları için eğitimden hibe desteğine birçok unsur harekete geçirilmelidir” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

ulken-aydinin-lojistik-koye-ihtiyaci-var-267024-7ee785c50c96195fc504c936d490facd.jpgulken-aydinin-lojistik-koye-ihtiyaci-var-267024-c1904cca970e871ac2efbeea493383a2.jpgulken-aydinin-lojistik-koye-ihtiyaci-var-267024-4b1d7a7b4cd75d246cab0a9f5ac0728d.jpgulken-aydinin-lojistik-koye-ihtiyaci-var-267024-c7231e34fcc69dec903ed825c0845654.pngulken-aydinin-lojistik-koye-ihtiyaci-var-267024-5826bbcfc28ec53b5bb33419981158f1.png


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.