TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakan Ülken, katıldığı bir TV programında, firmalara verilen yatırım teşvikleri ile ilgili açıklamada bulundu. En az 1 milyar TL’nin üzerindeki yatırımların stratejik önem, döviz kazandırma, ithal ikamesi gibi kriterlere göre değerlendirilmesi hakkında değerlendirmelerde bulunan Ülken, yeni ek yatırım teşviklerinin uygulanması gerektiğini ifade etti.

“İÇ PİYASADA DURMA NOKTASINA GELEBİLECEK SEKTÖRLER VAR”
Yatırım teşvik sistemine getirilen yeni düzenlemelerle ilgili konuşan Ülken, “Yatırım teşviki daha önce uygulanan teşviklerin benzeri bir uygulama. Makro işletmeleri ilgilendiren bir uygulama. Buradaki en temel mesele 1 milyar üzerinde yatırım yapılması şartı. Böyle olunca 1 milyar üzerinde yatırım yapabilecek firma sayısı kısıtlıdır. Temel mesele krediye ve finansmana erişim noktasında asıl yekûn ve yoğunluklu firmaların finansmana erişiminin erişeceği bir sürecin başlatılması gerektiği bir döneme geldik. Bir, iki ay daha geç kalırsak özelikle iç piyasada durma noktasına gelebilecek sektörler var” açıklamasında bulundu.

“FAİZ YÜKÜMLÜĞÜ ÇOK YÜKSEK”
Durma noktasına gelebilecek sektörler hakkında da bilgi veren Ülken, iç piyasada faaliyet gösteren firmaların sıkıntılı bir süreç yaşadığını anlattı. Firmaların durma noktasına gelmeden faaliyetine devam edebilmesi için ek önlem paketlerinin hazırlanması gerektiğini söyleyen Ülken, “Döviz kazandırıcı işleri olmayan, turizm veya ihracat odaklı ya da bu sınıfları içerinde barındırmayan firmaların sadece iç piyasaya çalışan firmaların çok sıkıntılı bir sürece gireceğini ön görüyorum. Bunun önüne geçebilmek için ek önlem paket teşvikleri gerekiyor. Son dönemde para politikasında faiz yükümlüğü çok yüksek. Bu yüzden ödeme dengesizliği ortaya çıkıyor. Bunu çözümü yeni setler hazırlanıp hayata geçirilmeli” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi