Ülkeroğlu; İnsanlardaki kaygı virüsten daha tehlikeli 

Ülkeroğlu; İnsanlardaki kaygı virüsten daha tehlikeli 
ABONE OL
Türkiye'yi tehdit eden koronavirüs salgınına karışı insanların psikolojik olarak nasıl olduğunu açıklayan Psikiyatrist Doktor Fahrettin Ülkeroğlu,  vatandaşlar evlerinde oldukları için kaygı ve panik seviyelerinin yükseldiğini söyledi. 

AYŞE AKTAŞ - Tüm dünyada etkili olan koronavirüs tedbirleri kapsamında vatandaşların zorunlu olmadıkça sokağa çıkmamaları konusunda Sağlık Bakanlığı uyarılardı bulundu. İçişleri Bakanlığı da 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkmasını yasakladı. Koronavirüsten korunmak amacıyla günün büyük bir bölümünü evlerinde geçiren vatandaşların ne tür psikolojik sorunlar yaşadığı üzerine Psikiyatrist Doktor Fahrettin Ülkeroğlu, açıklamalarda bulundu. 

Psikiyatrist Doktor Fahrettin Ülkeroğlu, "Vatandaşlar evlerinde oldukları için panik ve kaygı seviyeleri yükseldi. Panik hali bağışıklık sisteminizi zayıflatır. Korkunun ölçülü hali iyidir ve sizi hayatta tutar. Ancak panik hali yüksek olursa kötü sonuçlar doğurur. ” diyerek vatandaşların sakin kalmalarını tavsiye etti.

‘HER AN VİRÜS BULAŞIR KORKUSUYLA İNSANLAR KAYGILI’
Şuan ülkemizde yaşanan koronavirüs salgını nedeniyle tedbirleri alınmaya devam ederken her an bulaşacak kaygısı insanlarda uyku bozukluğu ve vücut direnci düşmesine neden olduğunu söyleyen Dr. Ülkeroğlu, "Şuan yaşanan olgular ölüm korkusunu tetikliyor. Her an bulaşır korkusuyla insanlar kaygılı ve bu kaygı çok fazla arttığı için uykuları kaçırıyor. Tedirgin, durduğu yerde duramama, her an başıma kötü bir şey gelir kaygıları vatandaşlarda yükseldi. Bunların temelinde yatan şey ise ‘acaba’ düşünceleri. Bütün medyada insanların dikkatini bu virüse vermiş olması, ölen insan sayısının artması, asparagas haberlerin ortaya çıkması, bizden gerçekler saklanıyor gibi sürekli kaygıyı arttıran haberler vatandaşları daha da geriyor. Sürekli tedbir almak gereği duyuyorlar. Vatandaşlar her gün komşum bana dokundu mu, eşimden geçti mi, bir şekilde virüs bulaşmış mıdır korkusu içinde” diye konuştu.

‘KAYGI VE PANİK VÜCUT DİRENCİMİZİ DÜŞÜRÜR’
İnsanların boş kaldığı zamanlarda zihinlerinin yenilgiye düştüğünün altını çizen Ülkeroğlu, "İnsanlar, çocuğuna bile gönül rahatlığı ile bile bir arada duramıyor kaygılarından dolayı. Herkesi bir düşman yada hastalık bulaşır diye düşüncesi paranoyaklaşmaya sebep oluyor. Belki de geçirdik fakat farkında bile değiliz. Bir şekilde atlatmış olma ihtimalimiz de var. Her an bulaşmış kaygısı zaten koronavirüsten daha tehlikeli hale geldi. Görünmez bir hastalık olduğu için bu hastalığa yakalanmış olma ihtimalimizi düşünmek sıkıntılı bir durum. Günlük aktiveleri yapamıyor olması insanlarda kısıtlanmış hissi, kaygıyı arttırıyor ve sağlıklı düşünemiyor. Uykularının kalitesi bozuluyor ve vücut dirençleri düşüyor. Belirsizlik kaygısı nedeniyle sağlıklı düşünemiyor ve sorun çözülmez bir hale dönüşüyor. Alınan tedbirlerin sürekli yetersiz olması huzursuzluğu arttırıyor. Sürekli sıkıldığınızı düşünmek felaket senaryolarını yazmak ve sosyal medyadaki felaket senaryolarına kafa yormak yerine kendinizi meşgul etmeniz daha faydalı olacaktır” diyerek kaygıdan kurtulmamızı tavsiye etti. 

‘EVDE KEYİFLİ VE KALİTELİ VAKİT GEÇİRİN’
Koronavirüs nedeniyle evlerinde kalan ve kaygı yaşayan kişilerin bu durumu fırsata dönüştürmelerini söyleyen Ülkeroğlu, "Keyif alabilecekleri, zamanlarının daha kaliteli geçirebilecekleri uğraşlar tavsiye ediyoruz. Uzun zamandır yapmadıkları hobileri varsa onları yapmaya başlayabilirler. Okunmamış kitapları okusunlar, film izleyebilirler. Eskiden keyif aldıkları işlerle uğraşabilirler. Bunu bir fırsat olarak da görebilirler. Çalışırken yapamadıklarını eşi ve çocuğu ile birlikte şuan evdeyken yapma fırsatı bulduklarını düşünebilirler. Bu düşünce daha sağlıklı düşünmesine sebep olur. Evde bahçesi varsa uğraşabilir. Kendilerini rahatlatacak işlerle uğraşabilirler” dedi.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.