TEK LOKMASI KANSERE NEDEN OLUYOR
Yemek seveler bu lezzetin, Güneydoğu Asya mutfağının güçlü aromatik bileşenleri, tamarind (demirhindi) ve limon otu gibi malzemelerle harmanlamasıyla tanındığını bilirler. Tayland'da servis edilen bu yemeğin ise her yıl yaklaşık 20 bin kişinin ölümüne yol açtığı görülüyor.
KANSERE YOL AÇMASININ SEBEBİ NEDİR?
Kıyılmış çiğ balık, limon suyu, otlar ve baharatlardan oluşmasına rağmen bu Tayland lezzeti, günümüz Laos ve Isan'da yaşayan Lao halkınca salata olarak adlandırılıyor. Koi Pla, bu ölümcül yemeğin adıdır ve her yıl milyonlarca insanın düzenli olarak tükettiği iddia edilmektedir. Ancak karaciğer kanserine neden olan şey, yemeğin yapıldığı çiğ balık türü değil. Yemekte kullanılan balığın Mekong bölgesindeki bir su kütlesinden geldiği anlatılıyor.
Bu su hayvanlarının yetiştirildiği sularda parazit yassı solucanlar yer alıyor. Tıbbi uzmanlara göre bu yassı kurtlar, safra kanalı kanserine yol açabiliyor ve bu nedenle Doğu Asya'nın dünyada kolanjiyokarsinom (sofra yolu kanseri) vakalarının en yüksek olduğu bölge olduğu biliniyor.
TOPLUMUN YÜZDE 80’İ ÖLÜMCÜL PARAZİTİ YUTTU
Koi Pla ile mücadele eden kişilerden biri de, bu yemeği yedikten sonra karaciğer kanserinden anne ve babasını yitiren Doktor Narong Khuntikeo'dur. Tıp uzmanı, 2017 yılında 'sessiz katil'e karşı çalışmalarında bilim insanları, doktorlar ve antropologlardan oluşan bir ekibi nasıl bir araya getirdiğini belirtmişti. Kendisi ve uygulayıcı ekibi, dört yıl boyunca ultrason cihazları ve idrar test kitleri kullanarak Isaan bölgesindeki köylüleri parazit açısından test etti. Çalışmanın sonuçlarına göre, bazı topluluklardaki kişilerin yüzde 80'inin ölümcül paraziti yuttuğu tespit edildi.