Vatandaş tedirgin

Vatandaş tedirgin
ABONE OL
 Son günlerde koronavirüs vaka sayılarındaki artış vatandaşları ve esnafları tedirgin etmeye devam ederken tedbirlerin unutulduğundan yakınıldı.

HÜSEYİN CAN - NUR BAYRAK - Aydın’da geçtiğimiz haftalarda 100 bin nüfusa karşılık gelen bir haftalık toplam vaka sayısı 16,05 iken yüzde 75 artışla 28,06 ulaştı.  Son dönemde koronavirüs tedbirlerinin hafifletilmesi ile birlikte vaka sayıları artış gösterirken esnaflar ve vatandaşların endişeleri ise sürüyor. Toplum olarak dikkat etmediklerini ve maske kullanımını ihmal ettiklerini söyleyen 55 yaşındaki vatandaş Önder Albakan; “Genellikle vaka sayıları halk yüzünden artıyor. Herkes bir anda eğlence merkezlerine akın etti.  Henüz pandemi bitmediği için dikkatli davranmalıyız. Kendimiz dikkat etmezsek vakalar artmaya devam edecektir” dedi.

“BİLİNÇSİZCE AŞIDAN KAÇIYORLAR”
İnsanların bilinçsizce aşıdan kaçması vakaların artmasında en büyük paya sahip olduğunu söyleyen veteriner hekimliği yapan 24 yaşındaki Hasan Talha Serçe; "Artık yaz ayı geldi ve insanlar, maskeleri takmayı bırakıp aşılamanın çoğaldığını düşünerek sokağa çıkmaya başladı. İlk zamanlarda tüm kafe, restoran ve benzeri işletmeler dezenfekte ediliyordu. Sosyal mesafe kuralına uyuluyor ve maske takılıyordu ama şimdi hiçbir kurala uyulmadığını görüyoruz. Bu vaka artışı 2 haftada oldu zaten. Herkes aşısını düzgün bir şekilde olsa ve 2 doza kadar düzenli bir şekilde korunsa bu kadar vaka olmazdı diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“SÖYLENTİLER ESNAFI TEDİRGİN EDİYOR”
Vakaların artmasında en çok turizm sezonun etkili olduğunu dile getiren Tuncer Öztürk, Eylül ayında bir kapanma beklediklerini aktardı. Mobilyacılık yapan 57 yaşındaki Öztürk; “Bu vakaların artması ile kapanmaların tekrar geleceği yönündeki söylentiler esnafı tedirgin ediyor. Zaten pandemi döneminde devletten destek alamadık. 11 tane destek alamayan sektörün içinde bizde varız. Salgının gidişatı hiç hoş ilerlemiyor. İlk başta aşı olmam diyordum ama şuanda fikrimi değiştirdim ve 2 doz aşımı da oldum. Nüfusun yoğunluğunu aşı olursa vaka yine olur ama ölüm olmaz. Aşının bu salgının bitireceğine inanıyor ve herkesin aşı olması gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BEKLENTİMİZ TEKRAR KAPANMANIN OLMAMASI”
Tatil bölgelerinde aşırı bir yoğunluk olduğunu ve insanların bir anda sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için kalabalık ortamlarda bulunduklarını ve eğlenceler düzenlediğini dile getiren lokanta işletmecisi Mehmet Gül; ” Böyle bir pandemi varken insanlar ölümle, ciddi hastalıklarla uğraşırken vatandaşların bu kadar rahat davranmaları bana garip geliyor. Bunu da insanların inanmamalarına yoruyorum. Aşı yaptırmamalarının bir sebep ide bu zaten” dedi. Gelecek aylarda pandemi sürecindeki beklentisinin Eylül’den sonrası için muhtemelen lokanta gibi iş yerlerine aşı yaptırmayanların alınmaması gibi bir kısıtlama yapılabileceğini aktaran Gül; ”Bu sene tamamen kapanmayı artık sektörün kaldırabileceğini zannetmiyorum. Büyük kurumlar kaldırabilir fakat küçük esnaf artık bunu kaldıramaz. Sektör olarak beklentimiz tamamen kapanmanın olmaması”  diye konuştu.

“KİRAYI ÖDEMEMİZİ İSTEYECEK”
Tekrar kapanma olasılığının tahmini Eylül’de olabileceğini ve Eylül ayında herhangi bir kapanma olasılığına karşılık birikim yapmaları gerektiğini vurgulayan Berber Tayfun Kurt; “Olası tekrar kapanma sürecinde devletin bize tekrar yardım edip etmeyeceği belli değil. Dükkan sahibi dükkan kapalı olsa bile kirasını ödememizi isteyecek. Bu konuda her hangi bir şekilde bize yardım etmiyor. Devlet bize yardım etmezse bu durumu kendi biriktirmeye çalıştığımız para ile ödemeye çalışacağız. Şuana kadar devlet ortalama 6 bin lira kadar destek sağladı. Yapılan desteklere baktığımda insanların borcu olmadığı sürece desteği yeterli buluyorum fakat kredi ödemelerini bir süre durdursalar, dükkan ve ev sahipleri ile anlaşma yapılıp bir süre kira alınmamasını sağlasalardı daha yeterli ve zararsız atlatılan bir pandemi süreci olabilirdi diye düşünüyorum” dedi.

vakalar-artiyor-vatandas-tedirgin-227976-6a5ceb5d39d6aad65e053daf235204ba.jpgvakalar-artiyor-vatandas-tedirgin-227976-8e2e3e98eb467511674419a2ba43c5a5.jpgvakalar-artiyor-vatandas-tedirgin-227976-d5925db03d69839692ecb9d7c6f3ab32.jpgvakalar-artiyor-vatandas-tedirgin-227976-db7e4f6861138e7267d59269d116fc9f.jpgvakalar-artiyor-vatandas-tedirgin-227976-f9a9ef9b0de3e1e4b7308cc5a4cd2c1b.jpg
 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.