Veteriner Hekimliği dünyanın en kutsal mesleğidir

Veteriner Hekimliği dünyanın en kutsal mesleğidir
ABONE OL
​​​​​​​Aydın’da 524 üyesi ile faaliyetlerini sürdüren Veteriner Hekimleri Odası’nda 1 yılı aşkın süredir görev yapan Başkan Cemil Şahin, geçmiş yönetimlerin bayrağı layıkıyla taşıdığının altını çizerek, “Bayrağı zirveye ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.  

TÜRKER KOCAKAHYA- Aydın’da da çok yaygın olan Çiftlik hayvanları sağlığı üzerine sağlık hizmeti veren veteriner hekimlerin en büyük probleminin tahsilat olduğunu söyleyen Başkan Şahin, çoğu defa verilen hizmetin karşılığının peşin olarak alınamadığını kaydetti. 

Aydın Veteriner Hekimleri Odası, yüzlerce veteriner hekimini bir çatı altında toplayan yapısıyla çalışmalarına devam ediyor. 6343 sayılı kanun uyarınca, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan ve bu yönde çalışmalar yapan Veteriner Hekimleri Odası’nda 1 yılı aşkın süredir Başkanlık görevini sürdüren Cemil Şahin, değerlendirmelerde bulundu. Geçmiş dönemde odada görev yapan yönetim ve üyelerin bayrağı layığınca taşıdığını ifade eden Şahin, “Bizler de bayrağı devraldığımız günden itibaren, büyük özverilerle ve yoğun çalışma temposuyla en iyi şekilde taşımaya, zirveye ulaştırmaya çalışıyoruz” dedi.

“DÜNYANIN EN KUTSAL MESLEĞİDİR”
“Veteriner Hekimliği mesleği bize göre dünyanın en kutsal mesleğidir” diyen Şahin, “Toplum nezdinde her ne kadar hayvan doktoru olarak bilinse de, hayvan sağlığının yanında, kanunlar gereğince, gıda güvenliği, gıda sağlığı, çevre sağlığı, insan ve toplum sağlığı üzerine ciddi çalışmalar yürüten muadili olmayan bir meslek grubuyuz. Ancak meslektaşlarımız, bu kadar geniş yelpazede, büyük fedakarlıklarla mesleğimizi en iyi şekilde uygulamaya çalışırken, ilginç bir şekilde bir takım lobi faaliyetleriyle haklarımız bir bir elimizden alınıyor. Yani bizler şu anda kaybolan haklarımızı kazanmaya çalışırken, bir yandan mevcut haklarımızı korumaya çalışıyoruz bir yandan da mesleğimizi en iyi şekilde icra ederek dünya sağlığını korumaya ve geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız” diyerek sorun yaşadıklarını vurguladı. 

“HAKSIZLIK BİZİ YARALIYOR”
Yaşadıkları sorunlar arasında filli hizmet zammı konusu olduğunu belirten Şahin, “Bir fiili hizmet zammı konumuz var ki dillere destan. İlgili tüm kanunlarca, sağlık personeli olduğumuz ve insan sağlığında koruyucu hekimlik hizmeti verdiğimiz sabitken, tüm sağlık çalışanlarının yararlandığı bu hak bize verilmiyor. Meslektaşlarımıza yıllarca verilen bu hak, bir süre sonra elimizden alınıyor. Sonra tüm sağlık çalışanlarına verilirken bizim mesleğimiz kapsam dışına itiliyor. Bu konuyla alakalı çalışmalarımız devam ediyor ancak maruz bırakıldığımız bu haksızlık bizi derinden yaralıyor” diye konuştu. 

“TEKNİK ALT YAPININ İYİ OLMASI GEREK”
Veteriner hekiminin üst düzey bir eğitim alması gerektiğini belirten ve fakültelerin teknik alt yapısının iyi olması gerektiğini söyleyen Şahin, “Ancak günümüzde anlamsız ve kontrolsüz bir şekilde, siyaset lobisiyle, neredeyse hiçbir şart sağlanmadan açılan veteriner fakültelerinden donanımlı hekimler yetişmesi mümkün olmayacak. Bir veteriner fakültesinin güçlü akademik kadrosunun yanında, donanımlı uygulama çiftliği, hayvan hastanesi ve laboratuvarları olmalıdır. Akredite olmalıdır. Bizim mesleğimiz tababet sanatıdır. Bizler Tıp sanatı icra ediyoruz. Tüm sanat dallarında olduğu gibi bir hekim de sadece teorik derslerle yetişemez. Yoğun bir uygulama eğitimi de almak zorundadır” dedi. 

HOLLANDA ÖRNEĞİ VERDİ
“Fakülte açmak için, fakülte açılmaz” diyen ve bunu israf olarak nitelendiren Şahin, “Siyasiler artık seçim bölgelerinde veteriner fakültesi açma sözü vermeyi bırakmalılar. Hollanda da 1 tane veteriner fakültesi varken bizde 32 tane var. Hollanda’nın hayvancılıktaki durumu da bizim mevcut durumumuz da belli. Demek ki veteriner fakültesi sayısıyla, ülke tarım ve hayvancılığının gelişmişlik durumunun uzaktan yakından alakası yok” ifadelerini kullandı. 

“TAŞRA TEŞKİLATIMIZ VARDI”
Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü adı altında 1985’e kadar taşra teşkilatları olduğunu hatırlatan Şahin, “O dönemlerde hem ülke tarım ve hayvancılığında hem de hayvan ve insan sağlığında önemli aşamalar kaydedilmiş. Veteriner Hekimlerinin görev tanımları ve sorumlulukları çok büyük, bir kurumun içine kenara köşeye monte edilebilecek kadar basit bir görevimiz yok. Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatları acilen yeniden kurulmalı, Veteriner Hekimin amiri yine Veteriner Hekim olmalı ve koordinasyon hızlandırılmalıdır. Salgın hayvan hastalıklarının önlenmesi ve insan sağlığının zoonozlardan korunabilmesi ancak bu şekilde mümkün olabilir. Ancak şu anki teşkilat yapısıyla, ve kamudaki yetersiz veteriner hekim sayısıyla bunu sağlamak mümkün değil” dedi. 

“KENDİMİZİ DOĞRU ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ”
Meslektaşlarına yönelik eğitimler ve sosyal faaliyetler yaptıklarını dile getiren Şahin, üyelerin diyaloglarını güçlendirme ve mesleği kamuoyuna anlatmaya çabaladıklarını belirtti. En büyük eforu mesleği vatandaşlara ve kurum kuruluşlara doğru anlatmak için harcadıklarını belirten Şahin, “Bir yandan meslektaşlarımızın birbirlerini tanıyabilmeleri için sıklıkla tüm ilçelerde ilçe temsilciliği toplantıları yaparken bir yandan da kendimizi kamuoyuna doğru şekilde anlatmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

 
“SIĞINACAK BAŞKA LİMANIMIZ YOK”
Aydın’da 524 üyeleri olduğunu kaydeden Şahin, şehirde 245 tane muayenehane, 3 tane poliklinik ve 1 tane de Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi olduğunu kaydetti. Şahin, “Bunun yanında istihdamı zorunlu personel olarak mezbahaneler, gıda üretim ve satış iş yerleri vb. çalışan, Tarım ve Orman İl ve İlçe müdürlüklerinde, yerel yönetimlerde ve akademisyen olarak Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesinde görevlerini icra eden meslektaşlarımız var. Kamuda çalışan meslektaşlarımızın üyelik zorunlulukları yok, ancak onları da üye yapmak için çalışıyoruz. Her geçen gün zorunluğu olmamasına rağmen üye olmak isteyen meslektaş sayımız artıyor. Bu bizim için çok önemli bir gelişmedir. Bizim sığınacak başka limanımız yok, meslek örgütümüzün çatısı altında toplanarak birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmemiz şart” dedi. 

“ALT YAPI VE İSTİHDAM YETERSİZ”
Sahipsiz hayvanlar konusuna da değinen Şahin, “Kanunen tedavileri, rehabilitasyonları ve popülasyonlarının kontrolü yerel yönetimlerde. Ancak belediyelerimizde maalesef yeterli veteriner hekimi istihdamı yok. Alt yapılar çok iyi konumda değil. Alt yapı şartlarını her geçen gün iyileştirmeye çalıştırıyorlar biz bunu görüyoruz ancak istenen seviyede değiliz. Yetersiz istihdam ve alt yapı eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkan problemlerin faturasını kimi zaman vatandaşlarımız meslektaşlarımıza kesiyorlar ve belediyelerde çalışan meslektaşlarımızın motivasyonları ister istemez bozuluyor” dedi. 

“DESTEK VERİLMESİ GEREKİYOR”
Serbest çalışan veteriner hekimlerinin de sahipsiz hayvanların sağlığı için çalıştığını belirten Şahin,  “Ancak kanunen Veteriner Hekimleri Odalarının belirlediği taban fiyatların daha altında işlem yapabilmeleri mümkün değil. Serbest çalışan meslektaşlarımız bütçeleri dahilinde yeri geldiğinde bedel dahi almadan tedavi uyguluyorlar ancak bunun sürekliliği mümkün değil. Mutlaka devletimizin bu konuda serbest klinisyen meslektaşlarımıza destek vermesi gerekiyor” dedi. Şahin, meslektaşlarının birçok giderleri olduğuna dikkat çekerek giderlerine rağmen aldıkları ücretlerde de duyarlı davranarak taban fiyat üzerinden ücret aldıklarının altını çizdi. 

“TAHSİLAT SORUNU YAŞANIYOR”
Oda üyelerinin yaşadığı sorunlar arasında yer alan çiftlik hayvanları üzerine sağlık hizmeti veren veteriner hekimlerinin tahsilat sorununa dikkat çeken Şahin, “Meslektaşlarımız gece gündüz özverili şekilde zorlu saha şartlarında sağlık hizmeti sunarken, çoğu defa verdiği hizmetin karşılığını peşin olarak alamamaktadır. 3 ay 6 ay 12 ay gibi çok uzun vadeler olabiliyor. Yani meslektaşlarımız ülke hayvancılığına sıfır faizli kredi olanağı sunuyor. Bu ne kadar sürdürülebilir ki? Meslektaşlarımız bu mesleği icra ederken, evlerini geçindiremeyecek hale gelirlerse kliniklerine kilit vurmak zorunda kalırlar” dedi. Hayvan sağlığında mutlaka sosyal güvenliği olması gerektiğini kaydeden Şahin, bunun da bir kısmının insan sağlığında olduğu gibi devlet tarafından karşılanması gerektiğini vurguladı. 

9 AY DAHA GÖREVE DEVAM
Odada 2 senede bir olağan genel kurul yapıldığını anımsatarak yaklaşık 9 ay daha görevlerinin olduğunu belirten Şahin, hız kesmeden çalışmaya devam ettiklerini belirtti. Yoğun çalışma temposunda 400 günlük görev sürelerinde toplantılar ve ziyaretler gibi etkinliklerle neredeyse 400 faaliyet yaptıklarının altını çizen Şahin, “Bundan sonraki süreçte de sağlığımız el verdiği müddetçe hız kesmeden mesleğimize ve meslektaşlarımıza hizmet etmeye çalışacağız. Önümüzdeki dönemde de devam edip etmeyeceğimiz konusunda karar vermek için çok erken. Genel kurul yaklaştığında oturur bakarız, istişare ederiz, sağlığımız, enerjimiz, meslektaşlarımızın teveccühü devam ederse hizmete yeniden aday oluruz” dedi.  

“MESLEK BAKİDİR”
Veteriner hekimliğinin kutsal bir meslek olduğunu tekrar hatırlatan Şahin, sözlerini, “Mesleğe ve meslek örgütüne hizmet etmenin de vicdani huzuru paha biçilemez. Bu görevleri layıkıyla yapabilecek birçok meslektaşımız var. Kişiler gelir geçerler. Meslek bakidir. Bizlere düşen bu makamlarda görev yapan, mesleğe yön vermeye çalışan meslektaşlarımıza destek olmak, meslek bayrağının zirveye taşınmasına yardımcı olmaktır” diyerek sonlandırdı.


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.