Videolu görüşmeler mutsuzluğa neden oluyor! Peki neden?

Videolu görüşmeler mutsuzluğa neden oluyor! Peki neden?
ABONE OL
Psikiyatrist / Psikoterapist Dr. Onur Okan Demirci, videolu görüşmeler hakkında bilgilendirmede bulundu.

Psikiyatrist / Psikoterapist Dr. Onur Okan Demirci, Pandemi süreci ile birlikte online görüşme (video chat) araçları (Zoom, Skype, Teams, Watsapp görüntülü görüşme, vb. ) yaşamımızda oldukça merkezi bir hale geldiğini söyledi. Demirci, uzaktan görüşme araçlarının bizi sürükleyebileceği tükenmişliğin nedenlerine 5 başlık altında topladı.

1- İnsanlar birbirlerine baktığında gördükleri yüz algıları, yüz ifadeleri ve göz teması kişilere bazı duygular hissettirir. Tanıdığınız ve sevdiğiniz bir ortamda iseniz genellikle güven duygusu hissedersiniz. Güven duygusu insanın iyi hissedebilmesi ve mutlu olabilmesi için ihtiyacı olan temel bir duygudur. Uzaktan görüşme araçları bu göz teması ve yüz algısını değiştirdiği için güven duygusu ihtiyacımızı giderememize neden olabilir.

2- Sürekli uzaktan görüştüğümüz kişinin görüntüsüne odaklı bir şekilde onu dinliyor olmak ise kişinin sürekli dikkatini vermeye harcadığı enerji nedeniyle zihinsel yorgunluğa neden olabilir. Normalde iletişimde olduğumuz kişilere karşı eğer onları seviyorsak yakın temasta konuşabiliriz, eğer yaklaşmaktan hoşlanmadığımız kişiler var ise onlarla da arada bir mesafeye ihtiyaç duyarız. Uzaktan görüşme araçlarını kullandığımızda karşımızda sürekli yakından baktığımız büyük yüzler görmemiz sebebi ile beynimiz bunu çiftleşme isteği veya çatışma sorununa yol açan bir durum olarak algılayabilmektedir. Bu durum saatler sürer ise beynimiz aşırı uyarılmış bir duruma maruz kalarak yorgun düşebilir. Bu yorgunluk tükenmişlik ve mutsuzluğa götürebilir.

3- Çoğu uzaktan görüşme araçları görüşmeniz esnasında kendi görüntünüzü de küçük bir kare içinde size göstermektedir. Böyle bir durumda hem karşınızdakine hem de kendi görüntünüze odaklanmaya başlarsınız. Bu durum sürekli karşınızda bir ayna ile gezmek gibi düşünülebilir. Böylece beyniniz daha fazla yorulacaktır.

4- Telefon görüşmeleri esnasında hareket edebilme özgürlüğüne sahipsiniz fakat çoğu uzaktan görüşme aracı size hareket imkanı tanımamaktadır. Böylece saatlerce sabit bir şekilde oturduğunuz yerde kalma

4- Telefon görüşmeleri esnasında hareket edebilme özgürlüğüne sahipsiniz fakat çoğu uzaktan görüşme aracı size hareket imkanı tanımamaktadır. Böylece saatlerce sabit bir şekilde oturduğunuz yerde kalmak zorunda kalırsınız. Hareketsizlik sıkıcı bir durum halini alarak zihinsel olarak yorulmanıza neden olabilir.

5- Uzaktan görüşme toplantıları esnasında uzun süre konuşmadan dinlemek durumunda kalabilirsiniz. Normalde insan beyni karşısındaki insanı dinlerken onun jest ve mimiklerini yorumlamaya çalışır. Uzaktan videolu görüşmelerde karşınızdakini dinlerken onun jest ve mimiklerini algılayabilmek için daha fazla enerji harcadığınız gibi siz konuşurken de jest ve mimiklerinizi belli edebilmek için de daha fazla enerji harcayabilirsiniz. Bu kadar zihinsel enerji sizi yorgun düşürebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.