Yapması zahmetli tadı lezzetli

Yapması zahmetli tadı lezzetli

Ege Bölgesinin vazgeçilmez lezzeti keşkek Aydın’da yaşayan 43 yaşındaki Hülya Yardımcı ve eşi İsmail Yardımcı’nın gelir kapısı oldu. Efeler’in Kuyulu Mahallesi'nde keşkek yemeği yapan Hülya Yardımcı, haftanın iki günü evinde keşkek günü yapıyor. 

A+A-

ABDURRAHMAN FIRAT'IN ÖZEL HABERİ-  Elektrikle evlendikten sonra tanışan 43 yaşındaki lise mezunu Hülya Yardımcı, ikiz bebekleri olunca eşine destek olmak ve meslek öğrenmek amacıyla keşkek yapan komşusunun yanında 6 yıl çalıştı. Daha sonra kendi evinde eşi İsmail Yardımcı’yla birlikte keşkek pişirip Aydın’ın mahallelerinde kurulan pazarlarda kepçesi 1 liradan keşkek satan Hülya Yardımcı, insanların kendisini yadırgadığını ve keşkeğin pazarda satılacağına inanmadıklarını belirtti. Keşkeğinin tadına bakan ve memnun kalanların isimlerini defterine notla alan Yardımcı, bir süre sonra pazarda satış yapmayı bırakıp evden siparişleri karşılamaya başladı. 17 yıldır keşkek satarak geçimini sağlayan Yardımcı, azmi ve başarısıyla herkese örnek oldu.

KEŞKEK YAPIMI 22 SAAT SÜRÜYOR
Yardımcı, keşkek pişirmede kullandığı odunların dahi özel olduğunu kaydetti. Her odunun keşkek pişirmede kullanılamayacağı belirten Yardımcı, yaptığı keşkeğin lezzetinin sırrının işini severek yapması, göstermiş olduğu özen, kullanmış olduğu ürünlerin özel ve sağlam bir ekibinin olmasından kaynakladığını söyledi. Bir keşkek yemeğini yaklaşık 22 saatte yapan Hülya Yardımcı, 12 saat suda beklettiği buğday ve dana etini yıkadıktan sonra ayrı kazanlarda kaynamaya bırakıyor. Buğday ve et 6 saat haşlandıktan sonra etler küçük parçalara ayrılıyor. Etler buğdayın içine karıştırılıp üzerine et suyu, tuz ve tereyağı ilave ediliyor. Hülya Yardımcı ve eşi İsmail Yardımcı yaklaşık 4 bin vuruşla keşkeği dövmeye başlıyor. Keşkek hazır hale gelince üzerine tereyağı koyulup servis yapılıyor. 


ÖNCE YADIRGADILAR SONRA SATIN ALDILAR
Göçmen kökenli bir ailenin kızı olduğunu belirten Yardımcı, “18 yaşına kadar ben elektrik görmedim. Gemici feneri önünde gecelerimiz geçerdi. 18 yaşından sonra gelin olarak buraya geldim. Mahallemizde bir teyze keşkek yapardı. Teyzenin yanında 6 yıl çalıştım. Onun sayesinde keşkekçi oldum. Allah razı olsun çorbamı kaynatacak kadar bana para da verdi. Daha sonra ayrılıp kendim keşkek yapmaya başladım. İlk önce Efeler’de pazarda keşkek satmak istedim ama o dönemde bakır zehirler dediler müsaade etmediler. Ben de Çarşamba Kardeşköy Pazarında, Perşembe günleri Kuyulu Pazarında, Cumartesi ise Işıklı Pazarında kepçesi 1 liradan keşkek satmaya başladım. İnsanlar pazarda keşkek mi satılır diye ilk başlarda yadırgadılar. Yavaş yavaş insanlar keşkeğe alıştırlar. Benden keşkek alanların iletişim bilgilerini alıp defterime kaydettim. Yaklaşık bir yıl pazarda böyle keşkek sattım. Düğünü cemiyeti olanlar beni arayıp sipariş vermeye başladı. İkizlerim olduğu için artık pazarda satmayı bıraktım” dedi. 
KOŞMUSUNUN BORÇUNU ÖDERKEN İŞİNİ BÜYÜTTÜ
Pazarda keşkek satmayı bırakınca kendi evindeki eski damda eşi İsmail Yardımcı ile birlikte keşkek yapmaya başladığını ifade eden Hülya Yardımcı, “Eşime Aydın’da bir dükkan açalım dedim. O bu olaya biraz sıcak bakmadı. Bu işi yapacağız dedim. Sonra bana ne istiyorsan yapabilirsin dedi. Bir komşumuz kredi çekti ve ödeyemedi icralık oldu. Ben de eşime komşumuzu bu durumdan kurtarmamız gerektiğini söyledim. Komşumuzla görüşüp birlikte keşkek yapıp borcu kapatmalarına yardımcı olmak için keşkek yapmaya başladık. Evin bahçesine masa sandalye koyduk. Ama hiç müşterimiz yoktu ve kimse bizim evde keşkek sattığımızı bilmiyordu. Köyün okuluna gidip müdüre ailenin durumunu anlattım. Müdüre, öğretmenlerle birlikte benim eve keşkek yemeye gelin dedim onlarda kırmayıp 10 kişi geldiler. Daha sonra bir sürücü kursunda tanıdığım hocaya söyledim o da 70 müşteriyle geldi. Beş ay içerisinde komşumuzun borcunu ödedik. 10 kişiyle başladığım iş birden 100’lere çıktı. Toplu organizasyonlar için siparişler aldım” diye konuştu.

CUMA VE PAZAR GÜNLERİ KEŞKEK YİYEBİLİRSİNİZ
Cuma ve Pazar günleri evinde keşkek satışı yapan Yardımcı, sabah saat 11.00’den sonra vatandaşların keşkek yemeye geldiğini belirterek, “Keşkeğe talep güzel. Bu talep güzel olduğu sürece bu yemek gelecek nesillere aktarılabilir. İlk yıllarda vatandaşlar rahat bir şekilde gelip keşkek yiyebiliyordu. Artık şu anda keşkek yemek için randevu almak gerekiyor. Ben keşkek yapmasını oğluma öğrettim. Benden sonra oğlum bu geleneği yaşatacak.  Ama anne olarak benim elim, gücüm, ayağım yettiği sürece keşkek yapacağım. Bu yöresel ve lezzetli yiyecek bitmemeli, kaybolmamalı” dedi.

Oğluna da keşkek yapmasını öğreten Yardımcı, mahallesindeki kadınları da istihdam etti.  Evini otantik bir keşkek evine dönüştüren Yardımcı, haftanın iki günü keşkek yemeye gelen vatandaşlar tahta kaşıkla yemek yiyip geçmişe yolculuk yapıyor.

yapmasi-zahmetli-tadi-lezzetli-145922-27f3be93c5418c2caabcb097403a9ef2.jpgyapmasi-zahmetli-tadi-lezzetli-145922-8a8a5fbb304f1f8418ee271195de5171.jpgyapmasi-zahmetli-tadi-lezzetli-145922-5233d7656cad811d6ef689ad8081356d.jpgyapmasi-zahmetli-tadi-lezzetli-145922-7d3ca1ba635adccf8fd5cfcc1d824d79.jpg

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.