Siz kıymetli okuyucularıma bugün miras hukukunda en çok merak edilen ve emsal bir karar olarak karşımıza çıkan mirasın birinci derecedeki mirasçıların tamamı tarafından reddi halinde mirasın ikinci derecedeki mirasçılara geçmeyeceğine ilişkin karara ilişkin örnekler ile birlikte bilgiler vermeye çalışacağım. Öncelikle Miras hukuku, gerçek kişinin ölümü veya gaipliği halinde, bu kişinin malvarlığının kimlere ve nasıl intikal edileceğini düzenleyen hukuk dalına verilen isimdir. Miras hukukunda iki tür mirasçı vardır. Bunlar, yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar olarak adlandırılmaktadır.
Son dönemde karşımıza çok sık çıkan mirasın reddi sebepleri ile Yargıtay çok önemli bir karara imza atmıştır.
Milyonlarca kişiyi ilgilendiren emsal nitelikte bir karara imza atan Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, mirasın birinci derecedeki mirasçıların tamamı tarafından reddi halinde mirasın ikinci derecedeki mirasçılara geçmeyeceğine hükmetti.
Alacaklı şirket tarafından borçlu kişinin vefat etmesi akabinde, vefat eden kişinin çocuklarından borçların tahsili talepli icra takibi başlatılmıştır. Borçlu olan müteveffa Babalarının mirasını istemeyen tüm mirasçı çocukları, ‘Tasarrufun iptali’ davası açarak mirası reddetmişlerdir. Asliye Hukuk Mahkemesi, mirasçıların bu talebini kabul etmiştir. Karar alacaklı şirket tarafından temyiz edilmiş olup, dosya Yargıtay 17. Hukuk Dairesine gönderilmiştir.
Emsal nitelikte bir karara imza atan Yargıtay 17. Hukuk Dairesi, miras hayali kuran ikinci derece akrabaları üzen bir karara imza atmıştır.
En yakın mirasçıların tamamı tarafından ret
1. Genel olarak
Türk Medeni Kanunu Madde 612- En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından reddolunan miras, sulh mahkemesince iflâs hükümlerine göre tasfiye edilir. Tasfiye sonunda arta kalan değerler, mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verilir
Yargıtay 17. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda şöyle denilmektedir:
“Türk Medeni Kanununun 612.maddesinde ‘En yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından ret edilen mirasın, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edileceği, tasfiye sonunda arta kalan değerlerin ise mirası reddetmemişler gibi hak sahiplerine verileceği’ düzenlenmiştir. Yani murisin en yakın yasal mirasçıların tamamı tarafından ret edilen miras, sulh mahkemesince iflas hükümlerine göre tasfiye edilir. Bu yasal düzenleme uyarınca, mirasın birinci derecedeki mirasçıların tamamı tarafından reddi halinde miras ikinci derecedeki mirasçılara geçmez. Tereke tasfiye olunur, borçlar ödendikten sonra geriye kalan kısım varsa ret vaki olmamış gibi birinci derece mirasçılarına verilir. Türk Medeni Kanununun 614.maddesinde mirasçıların sonra gelen mirasçılar yararına mirası reddedebilecekleri düzenlenmiş ise de, somut olayda bu maddeye göre yapılmış bir mirasın reddi talebi olmadığı gibi, murisin tüm mirasçıları mirası ret etmemişlerdir. Mahkeme hükmünün bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”