Yasağı çiğneyen işletmeler kapatılacak

Yasağı çiğneyen işletmeler kapatılacak
 Muhabir
Aydın’ın Kuşadası ilçesinde hanutçuluk yapan esnaflara, iş yeri kapatma cezası uygulanacak. Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı, hanutçuluk yapanlara yönelik, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Zabıta Amirliği, Ticaret ve Esnaf Odasının katılımı ile oluşturulan ekiplerin denetimi sağlayacağını duyurdu. Bu karara geçtiğimiz günlerde İngiliz bir turistin Kuşadası’nda kendisiyle iletişim kurmaya çalışan esnafları kayda almasının neden olduğu düşünülüyor.

Kuşadası’nda turist ve turist kafilelerini alışveriş etmeleri için belirli dükkanlara götürmeye ya da müşteri çekmek için bağıran esnaflara yönelik yeni karar alındı. Kruvaziyer turizminin sorunlarından biri haline gelen "hanutçuluk” adı altında mal ve hizmet satmak için yerli ve yabancı turistlere asılarak rahatsız eden iş yerlerinin satış yapmaları engellenecek. Suçun tekrarlanması durumunda bu iş yerleri kapatılabilecek. Geçtiğimiz günlerde Kuşadası’na gelen İngiliz turistin çektiği videolar gündeme adeta bomba gibi düşmüştü. İngiliz turistin kayda aldığı videoda pek çok esnafın kendisine yanaşarak asıldığı görüntüler ise pes dedirtmişti. Alınan bu karara İngiliz turistin videolarının etkisi olduğu düşünüldü.

whatsapp-image-2024-04-19-at-10-44-24.jpeg

O ESNAFLAR FAALİYETTEN MEN EDİLECEK

Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı’nın Kuşadası Öğretmenevindeki İlçe Danışma Kurulu toplantısında, hanutçuluk yapan esnaflar, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun “Rahatsız Etme” başlıklı 37. maddesinde yer alan “Mal veya hizmet satmak için başkalarını rahatsız eden kişi idari 2024 yılı güncel idari para cezası uygulaması"na göre cezalandırılacak. İdari para cezasını vermeye kolluk veya belediye zabıta görevlileri yetkili olabilecek. Kanuna göre yasaklanan işleri yapan kişi veya kişilerin ilk seferde 3 gün, 2. seferde 15 gün, 3. seferde tekrarlanması durumunda 30 gün süre ile iş yerlerinin kapatılacak ya da faaliyetten men edilecek.

whatsapp-image-2024-04-19-at-10-39-33.jpeg

KARARA UYMALARI RİCA EDİLDİ

Kuşadası Kaymakamlık makamınca yapılan toplantı neticesinde Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ahmet Çalım açıklama yaptı. Toplantıyla ilgili üyelere seslenen Çalım, “Kuşadası Kaymakamlık makamınca yapılan toplantı sonucu çıkan kararlara iş yeri kapanma cezası almamak adına önemle uymanızı rica ederiz” dedi.

TEKRARLAYANLARA KAPATMA CEZASI

Mal ve hizmet satmak için başkalarını rahatsız ederek hanutçuluk yapmaya çalışan iş yerlerinin idari para cezası ile cezalandırılacağını belirten Çalım, “Kanuna istinaden yasaklanan işleri yapanların ilk seferde 3 gün, 2. seferde 15 gün, 3. seferde tekrarlanması durumunda ise 30 gün süre ile iş yerleri kapatılacak ya da faaliyetten men edilecek” diye konuştu.

DENETİMLER EN KISA SÜREDE BAŞLAYACAK

Kanun maddesinde yazılı fiiller gereğince konuya işaret eden Çalım, “Bir yıl içinde üç defa faaliyetten men edilen iş yerlerinde, bu fiiller tekrar işlendiği takdirde, iş yeri açma ve çalışma ruhsatları, mahallin en büyük mülki idare amirinin bildirimi üzerine, belediye veya il özel idaresi tarafından beş iş günü içinde iptal edilir. Hükmünün uygulanmasına yönelik İlçe Emniyet Müdürlüğü, Zabıta Amirliği, Ticaret ve Esnaf Odalarının katılımı ile oluşturulan denetim ekipleri tarafından en kısa zamanda çalışmalar başlatılacaktır” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum