Dilek Özen

Dilek Özen

Yasemin bitkisi ve çayı

Yasemin bitkisi ve çayı

Bitkiler yalnızca ruhu besleyen canlılar değil aynı zamanda sağlık için olmazsa olmazın bir parçasıdır. İçerdikleri faydaların sınırsız olması ve ulaşabilirliğin de kolay olması onları hayatımızın başköşesine koymamızda en büyük etkenlerden biri oldu. Ben bugün sizlere narin bitkilerden biri olan yasemin bitkisinin faydaları ve nasıl tüketilmesi gerektiğine dair küçük bilgiler vermeye çalışacağım. 
 Yasemin bitkisi ana vatanı Kafkaslardan Çin’in batısına kadar geniş bir coğrafya olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde ise ılıman iklimin hakim olduğu bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilen bu bitkinin birden fazla türü vardır. Hoş bir kokusu olduğu için de peyzajda sıkça kullanılan bir bitkidir. 
Yasemin çayına gelecek olursak; tatlı bir tada sahip olan yaseminli çay dünyada en çok bilinen çaylardan biridir. Bu narin tat ilk olarak çiçeklere olan takıntının inanılmaz boyutta olduğu Ming Hanedanı zamanında Çin’de bulunuyor. 19. yüzyıla kadar bu geniş yapraklı, narin tatlı yaseminli çay Çin’de en iyi saklanan sırlardan biriydi. Bu sır batılı ticaret gemileri bu çiçek kokulu çayı kendi yurtlarına götürüp daha geniş bir kitleye sunana kadar saklandı. O zamandan bu yana yasemin çayı yumuşak ve narin tadı ile bütün dünyada sevilen bir bitki çayı oldu.  Yasemin çayının en önemli faydası kan dolaşımı üzerindeki olumlu etkisidir. Yasemin çayının kan dolaşımını iyileştirmek için oldukça faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu nedenle, damar tıkanıklığı, tromboz, beyin hasarı ve kan pıhtıları gibi tıbbi durumların önlenmesine yardımcı olabilir.
Yasemin çayının içesinde bulunan antioksidan özellikleri metabolizmayı artırmaya yardımcı olur. Metabolik etkinlikteki bu artış, egzersizinizi etkili hale getirir ve vücudunuza besleyici öğeleri daha çabuk işlemek için yardımcı olur. Tabi bu durum yani düzenli ve hızlı çalışan bir metabolizma da kilo vermeye yardımcı olur. Yasemin çayı vücuttaki kolesterol ve kötü yağları azalttığı gibi kalp hastalığı ve felç gibi riskleri azaltmaya da yardımcı olur.
Yasemin çayı nasıl hazırlanır?
Yasemin çayını hazırlamak için bir demlik kaynamış suyun içine 1 yemek kaşığı yasemin bitkisi koyun ve demlenmesi için 5 dakika boyunca bekleyin. Yasemin çayınızı 5 dakikadan fazla demlediğiniz takdirde acı bir tadı olacaktır. Hazırladığınız çaya bal ilave ederek tadını güzelleştirebilirsiniz. 
Bu güzel ve narin bitkinin çayı da narin olacaktır afiyetle tüketiniz. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere. 


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Dilek Özen Arşivi
SON YAZILAR