Yaz gelmeden kuraklık geldi

Yaz gelmeden kuraklık geldi
 Muhabir
Kış mevsiminin az yağışlı geçmesi nedeniyle Aydın'da kuraklık korkusu yaşanıyor. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Büyük Menderes Nehri'nin yaz gelmeden sinyal verdiğine dikkat çekti.

Kış mevsimi boyunca neredeyse hiç kar yağışı almayan Aydın'da sulak alanlar kuraklık tehdidi altında. Aydınlı doğaseverler bu tehlikeye dikkat çekerek tarımsal sulamada kentin kalbi konumunda bulunan Büyük Menderes Nehri'nin halini gözler önüne serdi.

whatsapp-image-2024-04-21-at-22-52-13-1.jpeg

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği Başkanı Bahattin Sürücü, Büyük Menderes Nehri'nin yaz gelmeden sinyal vermeye başladığını söyledi. Sürücü, "İklim değişikliğinin etkilerini somut olarak yaşadığımız bugünlerde, yağışlardaki düşüşler, kuraklığın giderek artması önümüzdeki günlerde su kıtlığına yol açacağı Büyük Menderes’in şimdiki halinden bile anlaşılmaktadır.

whatsapp-image-2024-04-21-at-22-52-13.jpeg

Uzun süre yağmayan yağmur dün bardaktan boşalırcasına yağsa da Menderes’te pek fazla bir şeyin değişmediği görülüyor."dedi.
Yağışla birlikte tarım arazilerine su çekildiğini belirten Sürücü, nehirde suyun cılızlaştığını ifade etti.

whatsapp-image-2024-04-21-at-22-52-13-2.jpeg

"BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK OLUMSUZ ETKİLENİYOR"
Çiftçilerin su bulmakta zorlandığını da dile getiren Sürücü, bu sorundan ekosistemin de olumsuz etkileneceğini belirterek, "Menderesten yatak sularını çekemeyen bazı çiftçiler, Aydın ve Söke OSB’lerinden gelen ve içinde olumsuz herşeyi barındıran siyah sıvıyı sulamada kullanmak zorunda kaldıklarını söylediler. Tarımsal sulamalar başladığında zaten yetersiz doluluk oranına sahip baraj suları verilse dahi, önümüzdeki aylarda önemli su sıkıntılarının oluşacağı görülmektedir. Sudaki sıkıntılar sadece tarımı değil nehir ekosistemini, ulusal ve uluslararası açıdan tehlike altında çok sayıda canlı türüne ev sahipliği yapan Büyük Menderes Deltası’nın biyolojik çeşitliliğini de olumsuz etkileyecektir." ifadelerini kullandı.

whatsapp-image-2024-04-21-at-22-52-14.jpeg

DSİ'YE TEMİZLİK ÇAĞRISI
Söke’ye bağlı Sarıkemer’de bulunan tarihi Taşköprü'de suların tamamen çekildiğini söyleyen Sürücü, su altından çıkan çöplerin temizlenmesi konusunda yetkililere çağrı yaptı. Sürücü, "Şu anda Taşköprü’de sular kurudu. Çöpler ve atıklar açık bir şekilde görülmektedir. Belki sulu haliyken temizlemek zordu ama şimdi çok kolay ve temizlenecek yer net bir şekilde görülmektedir. Kemerlerin altında bulunan atıklar, kütükler tamamen temizlenerek tekrar sular geldiğinde rahat bir şekilde akışın sağlanması için bir çalışma yapılmalıdır. Ayrıca, çöpleri ve atıkları su yüzeyinde tutan yüzer bariyer sistemi yıllardır bir türlü tamiratı yapılamadığından, yukarı havzadan gelen atıklar Söke regülatörünün önünde birikmeye başlamıştır. Umarız sulama mevsimi bitiminde regülatör kapakları açıldığında bu atıklar menderes yoluyla denize gönderilmez. Bir an önce kurumlar arası işbirliğiyle bu çalışmalar başlatılmalıdır." diye konuştu.

whatsapp-image-2024-04-21-at-22-52-14-1.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum