Bolu merkez Borazanlar Mahallesi'nde meydana gelen olayda, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimlerinde muhtar seçilen Mustafa Arda Kıyasoğlu, görevi 2009-2024 yılları arasında muhtarlık yapan Şevki G.'den devralırken, Bolu Belediyesi tarafından muhtarlık işlerinde kullanılmak üzere tahsis edilen dizüstü bilgisayarın ofiste olmadığını fark etti. Kıyasoğlu'nun durumu eski muhtar Şevki G.'ye sorduğu, "Seni ilgilendirmez, bu devlet ile benim aramda" ve "Bilgisayar kayıp oldu" şeklinde yanıtlar aldığı öne sürüldü. Bunun üzerine yeni muhtar, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunurken, şikayet üzerine soruşturma başlatıldı.
ESKİ MUHTAR KENDİNİ SAVUNDU
İfadesi alınan Şevki G. üzerine atılı suçlamaları reddederken, söz konusu bilgisayarın muhtarlıkta temizlik yapıldığı sırada masadan düşerek kırıldığını savundu. Şevki G., "Tamircilere götürdüm ancak kullanılamaz hale geldiği söylendi. Ben de bunun üzerine bilgisayar kullanılmaz halde olduğu için çöpe atmak zorunda kaldım" ifadelerini kullandı. Kendi imkanlarıyla aldığı masaüstü bilgisayarı kullandığını ve seçimi kaybettikten sonra onu da ihtiyaç sahibi birine verdiğini öne süren Şevki G., oluşan kamu zararını karşılamak için belediyeye gittiğini ancak yetkililerin ödeme alamayacaklarını söylediklerini iddia etti.

'ZİMMET' SUÇUNDAN HAPİS CEZASIYLA YARGILANACAK
Öte yandan olayla ilgili olarak Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın tamamlanması sonucu hazırlanan iddianamede, Bolu Belediyesi'nin bilgisayarı kişisel kullanım için değil, muhtarlık görevi kapsamında tahsis ettiğine, görev süresi bitiminde yeni muhtara teslim edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Savcılık, bilgisayarın kırıldığına ve çöpe atıldığına dair herhangi bir resmi tutanak tutulmadığına da parmak bastı. İddianame Bolu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, bu çerçevede eski muhtar Şevki G.'nin, Türk Ceza Kanunu'nun 247/1 maddesi gereğince 'Zimmet' suçundan hapis cezası ve belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma talebiyle hakim karşısına çıkarılacağı ifade edildi.

BAKAN KURUM BİLGİSAYAR GÖNDERDİ
Borazanlar Mahallesi Muhtarı Mustafa Arda Kıyasoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Göreve geldiğimde bazı demirbaşlarla ilgili eksiklikler olduğunu tespit ettim ve bu durumu resmi yollarla ilgili makamlara bildirdim. Süreç içerisinde bazı kişiler tarafından konunun büyütülmemesi yönünde telkinlerde bulunuldu. Ancak ben hiçbir yönlendirmeye rağmen geri adım atmadım. Çünkü burada mesele şahıslar değil, mesele kamu malıdır. Benim amacım herhangi bir kişiyi hedef almak değil, tamamen kamu malını korumaktır. Süreç şu an yargıya intikal etmiş durumdadır. Gerekli değerlendirmeyi Türk adaleti yapacaktır. Adalete güvendiğimi de buradan söylemek istiyorum. Bizim için önemli olan şeffaflık, doğruluk ve devletimizin hakkının korunmasıdır" ifadelerini kullandı. Kıyasoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un kendilerine destek olduğunu, bilgisayar ile son model bir yazıcıyı kendilerine gönderdiğini de sözlerine ekledi.





