Yenipazar’da bozuk orman arazileri ekonomiye kazandırılacak

Yenipazar’da bozuk orman arazileri ekonomiye kazandırılacak
ABONE OL
Yenipazar'da orman köylüsünün kalkındırılmasının yanı sıra çıplak araziler ve bozuk orman alanlarının ekonomiye kazandırılmasına yönelik gelir getirici tür ağaçlandırması çalışmaları kapsamında 4 mahallede çalışma başlatıldı.

(ABDURRAHMAN FIRAT) Yenipazar’da çıplak araziler ve bozuk orman alanlarında toprak işlemesi yapılarak dikilen incir, zeytin, ceviz, badem ve Antep fıstığı gibi türlere ait binlerce fidan, kırsal mahalle sakinlerine gelir kapısı olacak.
Aydın Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Yenipazar Orman İşletme Şefliğinin sorumluluk sahasında başlatılan "gelir getirici tür ağaçlandırması" çalışmaları kapsamında Yenipazar Kaymakam Vekili Bekir Yalçın öncülüğünde Karaçakal, Paşaköy, Alioğullar ve Karacaören mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi. 
Yenipazar Orman İşletme Şefi Bilal Maral, yürütülen proje hakkında bilgilendirme yaptı. Yenipazar’ın 4 kırsal mahallesinde belirlenen çıplak araziler ve bozuk orman alanları tespit edildikten sonra bölgede incelemelerin yapılıp toprak analizlerinin gerçekleştirileceğini ifade eden Maral, daha sonra bozuk arazileri dikime hazır hale getireceklerini söyledi. Hem erozyonun önüne geçmek hem de yöre halkına gelir getirici ağaçlar dikmeyi hedeflediklerini aktaran Maral, bozuk arazilerde alınan toprak analizleri doğrultusunda ülke ekonomisine katkı sunacak incir, zeytin, ceviz, badem, fıstıkçamı, Antep fıstığı gibi fidanların dikileceğini kaydetti. Bu fidanların bölgede yaşayan vatandaşlara dağıtılacağının altını çizen Maral, eğer üretici elde ettiği ürünü satmaz ise fidanların elinden alınacağını dile getirdi. 
Harita üzerinden muhtarların gösterdiği bozuk orman arazilerini not alan Yenipazar Kaymakam Vekili Bekir Yalçın,  “Yenipazar’daki boş ve bozuk orman arazilerinin ülke ekonomisine gelir getirici hale dönüştürecek fidanlar dikilmesi için çalışma başlattık. Muhtarlarımızdan aldığımız bilgiler göre 4 mahallemizde yaklaşık Bin 500 dönüm bozuk orman arazisi var. Gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra bu bozuk orman arazilerine binlerce fidan dikilecek. Yaklaşık 10 yıl sonra bu fidanlardan elde edilecek gelirle üreticilerimiz ülke ekonomisine büyük katkıda bulunmuş olacak” dedi.
Yenipazar İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Güner, “İlçede 40 bin dönüm zeytin, 10 bin dönüm incir ve 2 bin dönüm Antep fıstığı üretilen alan var. Antep fıstığı üretim alanını genişletmemiz gerekiyor. İncir ve zeytin dışında badem ağaçlarının da dikilebilir”
diye konuştu. 

yenipazarda-bozuk-orman-arazileri-ekonomiye-kazandirilacak-120678-40c125bb0aee69c4b545316badfd2e53.jpgyenipazarda-bozuk-orman-arazileri-ekonomiye-kazandirilacak-120678-cb488c554298f024fe44636e4f4a1b15.jpgyenipazarda-bozuk-orman-arazileri-ekonomiye-kazandirilacak-120678-fa6191f58359aed487b01cdaf5d4c0ea.jpg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.