Türk kahvesi denince akla sadece tadı değil, sunumu da geliyor. Ülkemizin bazı bölgelerinde kulplu zarif fincanlarda sunulan kahve, bazı yerlerde ise çay bardağında, yani “süvari” olarak içiliyor. Aydın’ın Yenipazar ilçesinde, artık pek rastlanmayan bir fincan tipi olan ‘diblo’ fincanı hala kullanıyor. Yenipazar’da uzun yıllardır kahvehane işleten Zeki Pehlivanoğlu, kahve kültürünü yaşatmaya çalışan isimlerden biri olduğunu ifade etti. Pehlivanoğlu’na göre fincan seçimi bile insanın o anki ruh halini anlatıyor.
“KAHVE ÖZEL BİR ŞEYDİR”
Türk kahvesi fincan türlerini anlatan Pehlivanoğlu, “Klasik kulplu olan, zarif fincan. Kulpsuz olan ise diblo fincan. Bir de normal çay bardağında servis edilen süvari var. Kahveyi eli titreyen ya da acele işi olan kişiler genelde süvari ister. Süvari istedikleri zaman da çay bardağında kahve verilir. Çünkü süvari kahvesi, genelde ‘işim var, kahve olsun yeter’ diyenlerin tercihidir. Çok keyifli, sakin zamanlarda ise insanlar daha çok zarif fincanları tercih eder. Zaten kahve biraz keyif işidir. Çayı her zaman içeriz ama kahve öyle değil; biraz daha özel bir şeydir” dedi.
“ÇOK NADİR KULLANILIYOR”
Diblo fincanı ilk defa görenlerin şaşırdığını dile getiren Pehlivanoğlu, “Artık çok nadir. Eskiden daha sık olurdu ama şimdi 40 yılda bir ‘Diblo varsa ver’ diyen çıkıyor. Özellikle bazı kadınlar görünce çok seviniyor. ‘Aaa, hiç görmedim bunu! Bu ne güzel bir şey!’ diyorlar. Hatta ‘Götürebilir miyim?’ diyen oluyor. Birkaç tane çatlak olan fincan var, onları atmıyorum. Böyle isteyen olursa veriyorum. Onlar da ‘Çatlak da olsa götüreceğim’ diyor. Çok seviniyorlar” diye konuştu.