Yetiştirici isyan etti

Yetiştirici isyan etti
ABONE OL
2019 yılı Organik Tarım ve İyi Tarım Uygulamaları destekleme miktarlarında değişikliğe gidilmesi, Aydın’ın tek organik zeytin üreticileri birliği olan Karpuzlu Organik Zeytin Üreticileri Birliği’ni kapanma tehlikesiyle karşı karşıya getirdi.

MURAT TAN - Organik Tarım Grup Sertifikasyonu’na kayıtlı zeytin üreticilerinin destek miktarının, Destekleme Tebliğine göre dekarda 70 liradan 20 liraya, İyi Tarımdaysa dekarda 40 liradan 20 liraya düşürülmesi, Aydın’daki ziraat odalarıyla, TARİŞ kooperatiflerini ve organik zeytin üreticilerini ayağa kaldırdı. Karara tepki gösteren Karpuzlu Organik Zeytin Üreticileri Birliği (KOZ-BİR) Başkanı Cavit Yetiştirici, desteklemelerde kurum dışında bireysel işlem yapanlara 40 lira destek verilmesininse birliğe vurulan büyük darbe olduğunu söyledi. Yetiştirici eğer karardan dönülmezse, ilçedeki birliğe ait olan 3 milyon liralık proje bedeline sahip organik zeytinyağı birliği entegre tesisinin kapanacağını belirtti.

“ÜRETİCİLER BİRLİKTEN AYRILACAKTIR”

“Bu nasıl kanun, bu nasıl yönetmenlik anlamış değiliz” diyen Yetiştirici, “Dünya bütün organik destekleri yükseltirken biz de destekler kaldırma aşamasında. Son yönetmelikle yapılan değişiklikte zeytin arazilerine verilen 70 lira destek bir anda 20 liraya düşürülmüş. Zeytinyağı fiyatı 10 lira dolaylarında dolaşırken, üretici zeytinleri işleyecek işçi bulamıyor. Ben 10 yıl önce bu fiyatlar böyle devam ederse zeytin ürünü, ağaçların başında kalacaktır demiştim. Aynı durum kapıya geldi dayandı. 20 liralık desteği kimse yaptırmak istemiyor. Yönetmenliğinin en kötü tarafı da organik işlemlerde bireysel işlem yaptıranların 40 lira almasıdır. Bu tamamen kurumlara da vurulan bir darbedir. Ben bir organik birlik yöneticisiyim. Bu kanun birliklerin için çok vahimdir. Oysa fazla destek, birliklerde işlem yaptıranlara olmalıydı. Biz 700 metrekare kapalı alanda organik zeytin yağı fabrikası kurmuşuz. Bu işletmeyi eğer böyle olursa kapatma durumda kalacağız. Çünkü üretici bu durumda birlikten birer birer ayrılma durumunda kalacaklardır” dedi.

“ÜRETİCİLER MASRAFI NEREDEN ÇIKARACAKLAR?”

Zeytin arazilerine dekarda verilen organik desteklerin bir an önce yükseltilmesi gerektiğini belirten Yetiştirici, “4 yıl üst üste destek alan üreticiler önümüzdeki yıl destek alamayacaklar. Bu durum karşısında üreticiler işlem yaptıramazlar. Çünkü yapılan işlemlerin karşısında bir ücret ödenmektedir. Üreticiler bu yapılan masrafı nereden çıkaracaklar, hiç düşünülmemiş. Zeytinyağını mı fazla satacaklar, hayır. O halde nasıl olacak bu iş? Organik işlem yaptıran üreticiler muhakkak organik sertifikası olan yerlerde sıkım yaptırmalı, yaptırmayanlara da yağ desteği ve organik destek verilmemelidir. Fakat bunları yapan organik üreticilere de daha da fazla destek verilmelidir. Yoksa organik zeytinin ortadan kalkmasına neden oluruz. Ayrıca organik üreticileri birliklerine devlet tarafından yeterli miktarda destek verilmelidir. Birliklerin yağ pazarlamasına da imkan sağlanmalıdır” diye konuştu.

“BÖYLE BİR ÜRETİCİ DÜNYASI YOK”

Birliklerin üye sayısına göre desteklenmesini de isteyen Yetiştirici, “Sırf üye aidatıyla olmamalıdır. Yoksa bu güzelim emekler yok olur gider. Nedeniyse azotlu gübre ve kimyasal ilaç verilmeyen zeytin ağaçlarında büyük çapta verim kaybı yaşanmaktadır. Hem verim kaybı olacak, hem zeytinyağı para etmeyecek, hem de desteklemeler kalkacak. Böyle bir üretici dünyası yok” dedi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.