Yılda 100 ton pekmez üretiyorlar

Yılda 100 ton pekmez üretiyorlar

Koçarlı’nın kırsal Bağcılar Mahallesi'nde yaşayanların tamamına yakını, geçimini pekmez üretiminden kazanıyor.

A+A-

GÖKHAN DÜZYOL - Yılda 100 ton pekmez üretimi yapan vatandaşlar, mahalle gelirine 3 milyon lirayı aşkın katkı sunuyor. 150 dereceyi bulan ateşin başında saatlerce pekmez kaynatan kadınlar büyük emek sarf ediyor.

Koçarlı'ya 15 kilometre uzaklıktaki 600 nüfuslu Bağcılar Mahallesi'nde, 5 bin dönüm alanda üzüm yetiştiriliyor. Mahallede yaşayanların neredeyse tamamının üzüm üreticiliği  yapıyor. Mahallede bağlardan; yılda 100 bin ton 'razakı' cinsi üzüm elde ediliyor. Üretilen üzümlerin bir kısmı yaş ve kuru olarak satılırken, kalan kısmından ise pekmez yapılıyor. Sıkılarak suyu çıkarılan üzümler, kadınların geleneksel yöntemlerle tamamen evlerin bahçelerinde yakılan ateş üzerinde, kazanlarda kaynatılarak pekmez yapılıyor. 

30 LİRADAN BAŞLIYOR
Ege Bölgesi'nin 'organik pekmez' üretim merkezlerinden biri olarak bilinen mahallede, tamamen organik olarak üretilen, kış aylarında sofraların vazgeçilmezlerinden olan pekmez, pazarlarda, kalitesi 30 ile 40 liradan satılıyor. Üretilen yıllık 100 ton pekmezden ortalama 3 buçuk milyon lira gelir elde ediliyor. 

“TAMAMEN DOĞAL ORTAMDA YAPILIYOR”
Bağcılar Mahallesi'nin muhtarı Ramazan Küçükoğlu, pekmez sezonunun eylül ayında başlayıp kasım ayının sonuna kadar sürdüğünü belirterek şöyle dedi:
“Mahallemizin geçim kaynağı yıllardan beri üzüm ve pekmezden. Pekmezimiz tamamen doğal ortamda yapılıyor. Hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. Sadece sıkım yapılırken özel bir toprak var onu kullanıyoruz. Mahallemizde yaşayanların yüzde 90'ı pekmez üretimi yapıyor" dedi.

“ZAHMETLİ BİR İŞ”
46 yıldır pekmez üretimi yaptığını belirten 64 yaşındaki Perihan Bıçakçı da pekmez yapımının zahmetli bir ş olduğunu söyledi. Bıçakcı, "Üzüm toplayıp, çuvallarda ezip suyunu çıkarıyoruz. Sonrasında üzüm suyunu kazanlarda 150 derece sıcakta yaklaşık 3 saat kaynatıyoruz. Koyulaşıp, istenen kıvama gelince ayrı ayrı kaplara, bidonlara dolduruyoruz. Yaptığımız pekmezi semt pazarlarında müşterilerimize satıyoruz. Üzüm, toplanmasından pekmez olana kadar 6 işlemden geçiyor. Bir pekmezin yapımı iki gün sürüyor. En büyük geçim kaynağımız pekmez üretimi. Kızlarıma ve gelinlerime de pekmez yapmasını öğretiyorum" diye konuştu. 

yilda-100-ton-pekmez-uretip-ekonomiye-3-bucuk-milyon-katki-sagliyorlar-180418-958480c9cbf5309eba9bad7d43b0d822.jpgyilda-100-ton-pekmez-uretip-ekonomiye-3-bucuk-milyon-katki-sagliyorlar-180418-038255497e38726e6f0a517bd94968bc.jpgyilda-100-ton-pekmez-uretip-ekonomiye-3-bucuk-milyon-katki-sagliyorlar-180418-ad1f02a8a954b0ddeea4d6e3e77c84c8.jpgyilda-100-ton-pekmez-uretip-ekonomiye-3-bucuk-milyon-katki-sagliyorlar-180418-c6cc29b46c415ba671612f8635b69080.jpeg

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.