‘Yoga’ bir hayat tarzı

 ‘Yoga’ bir hayat tarzı
ABONE OL
Nazilli’de yeni açılan ‘Yoga Lounge’ sahibi Kadir Can Kütükçü ile ‘yoga’ üzerine sohbet ettik.

AYŞE AKTAŞ-  Adnan Menderes Üniversitesinde İşletme Fakültesi son sınıf öğrencisi olan, 10 yıldır düzenli olarak yoga ile uğraşan ve yoga eğitmenliği yapan Kadir Can Kütükçü, yoganın bir hayat tarzı olduğunu söyleyerek yoga hakkında bilgiler verdi.

Kadir Can seni tanıyabilir miyiz?
Kadir Can Kütükçü, 23 yaşındayım. Adnan Menderes Üniversitesi’nde işletme okuyorum. Son yılım bu yıl. Yoga Lounge açılalı 4 ay oldu. 2010 yılından bu yana düzenli olarak yoga yapıyorum. 2. kademe fitness antrenörlük belgem var. Federasyona bağlı olarak çalışıyorum. Bir marka olsun istedik sadece yoganın yapıldığı bir salon açtım. 

Yoga aslında nedir ve neden yapılır? 
Yoga, kelime anlamı olarak kontrol demek. Yogada hareketler var nefes teknikleri var kontrol bunun neresinde diye soracak olursanız nefesimizi kontrol etmek sonrasında ise duruşlar var. Duruşlarda ise sindirim organlarına, kaslara, liflere, sinirlere kadar etki eden teknikler var bunları kullanıyoruz. Konsantrasyon ve meditasyon teknikleri var bunlarda yoganın içinde olan şeyler. Konsantrasyon da ise nefesimin ritmine odaklanarak sadece onu takip ederek konsantre oluruz. Meditasyonda ise konsantrasyonun ötesine geçmek oluyor. Bundan sonrada derin gevşeme yapıyoruz sırt üstü yatıp 15 dakika dinleniyoruz burada vücudumuz rahatlıyor ve gevşiyor.

Yoga senin için ne ifade ediyor?
Yoga benim için vücudun bütünsel sağlıdır. Bütünsel sağlıkta kişinin kendisini fark etmesiyle başlıyor. Kolumuzla, bacağımızla neler yapabileceğimizi anlamadan zihnimizi ve ruhumuzu dengede tutmak pek de mümkün değil. Bedenimizle neler yapabileceğimizi gördüğümüzde güvenimiz artar ve bu güven duruşumuza, günlük hayatımızda, yapmak istediklerimizi yaparken cesaretli olmamızı sağlar.

 Yoga hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar nelerdir?
Yanlış bilgilerden bir tanesi yoganın bir din olduğudur. Yoga bir din değildir, yoga bir spordur. Bir diğeri ise yoga çok fazla kalori yaktıran ve zor da bir spordur. Kilo vermenize yardımcı olur etkilidir oturup bağdaş kurmaktan ibaret değildir.

Uzun süre yoga yapan birini hayatında ne gibi olumlu değişiklikler olur?
Kişinin özgüveni artar çünkü dış görünüşü değişir, kendine bakış açısı değişir. Yaratıcılığı gelişir yani biraz daha insan kendine güvendikten sonra bir şeyler üretmeye başlar. Zihinsel ve fiziksel olarak daha güçlü olur. Mental olarak bunu sağlar. İnsan kendine güveni gelince çevresine daha sevecen ve merhametli oluyor bunu sağlar yoga.

Pek yoganın nefes ile olan ilişkisi neden bu kadar önemli?
Çünkü nefesin bir ritmi var. Nefes ritmi çok önemli yoganın 4. Basamağı ayrıca. Nefesin en önemli olduğu nokta ise biyoenerji. İnsanın bir biyoenerjisi var. Artık bu kanıtlandı ve nefes ile yönlendiriliyor. Nefes alırken enerjiyi içine alıyorsun ve nefesi bırakırken dışarı bırakıyorsun enerjiyi.

İnsanlar yogaya neden ihtiyaç duymalı?
Özellikle günümüz şartlarında insanlar çok stresliler. Bu stresten kaynaklı hastalıklar ve insanların modları devamlı düşük. Bu stresten biraz olsun uzaklaşmak isteyen herkes yoga yapmak istiyor.

Esnek değilim yoga yapamam savunmasının da yanlış olduğunu söyleyebilir miyiz?
Tabi ki söyleyebiliriz. Yoganın ilk dersine katıldığınızda şaşırırsınız çünkü ilk hareketler çok kolaydır. Tabi ki zor hareketleri var ancak bu hemen değil yoganın devamında olacak hareketler vücut da zaten buna alışıyor.

Yogaya yeni başlayan bir kişi için tavsiyeleriniz ne olur?
Sürekli ve günlük çalışmalarını aksatmamaları olur. Öğrendiği hareketleri evde tekrarlaması ve derslere katılması diyebilirim. Süreklilik olduğu sürece kendisinin ilerlediğini hissedecektir kişi. Pozitif etkilerini hızlı bir şekilde görecektir. Yoga çok materyalli bir spor değil evde rahatlıkla öğrendiklerini tekrarlayabilir yoga yapan bir kişi.

Yoga yaptığımız ortamda önemli olan şeyler nelerdir? 
Ortamın sessizliği. Çünkü nefesin ritmine konsantre olmaya çalışırken onu duyabilmemiz gerekiyor. İnsan kendi nefesini bile duyamayacak sesli bir ortamdaysa konsantre olması çok zor olur. Hijyen çok önemli. Yoganın ilk iki basamağı hijyenden geçiyor. İçsel ve dışsal olarak başlıyor. Beslenme çok önemli. Gün içinde yediğimiz şeyler hareketlerde esnekliğimizi eforumuzu ve isteğimizi etkileyebilir.

Yogada yaş sınırı var mı?
Şu an bizim öğrencilerimizden 65 yaşında olan bir hanımefendi var ve çok sıkı yapıyor Yogayı bir çok kişiden de iyi diyebilirim. 18 yaşında üyelerimizde var. Yaş sınırı yok. Çocuk üyelerimizde var tabi ki onların grupları ayrı.

Çocuk yogası ile neleri düzenliyorsunuz?
Çocuklar sakinleşiyor. Veliler için bu çok önemli sadece burada değil evde de sakin tavırları oluyor. Hiperaktif bir çocuğun sakinleştiğini gördük mesela. Daha çok ne yapacağını bilen çocuklar var. Daha sakin tavırlar sergiliyorlar çünkü oyuncaklarla değil çocuk kendisi ile oynamaya başlıyor. Boş kaldığında yoga derslerini çalışıyor ki çocuk yogası çok daha eğlenceli hareketlerle dolu.

Yogayı tavsiye edecek olursanız ne söylemek istersiniz?
Yoga gün geçtikçe ön plana çıkmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda yoganın, fitness içinde, pilatesin içinde birçok yerde yapılabilen koşulları daha uygun bir noktaya geleceğini düşünüyorum. Hayatlarında yogaya yer versinler. Hayatlarının düzene gireceklerini göreceklerdir.

yoga-bir-hayat-tarzi-149985-94661bbb3b5fcbefd831210ea96d2444.jpegyoga-bir-hayat-tarzi-149985-b9916a15cdf7d35c02a0a40f83e9e597.jpegyoga-bir-hayat-tarzi-149985-d76ca644c3b7b6163384c69b2db5c75a.jpegyoga-bir-hayat-tarzi-149985-ffc6bd7062c629d6c54fff66dff60882.jpeg

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.