Yüksel Yalova'ya büyük ayıp!

Yüksel Yalova'ya büyük ayıp!
ABONE OL
ADÜ Rektörü Osman Selçuk Aldemir, geçtiğimiz günlerde üniversitede düzenlenen Yunus Emre Anma Etkinliği'nde kadın semazenin sahne alması ve şaman figürlerine yer verildiği iddialarıyla ilgili dekan Yüksel Yalova hakkında soruşturma açıldığını duyurdu.

Etkinlikte sahnelenen konseptle ilgili soruşturma açıldığını duyuran Rektör Aldemir’in tavrına anlam verilemezken, Dekan Yalova hukuki tavırdan yana olduğunu belirtti. Edinilen bilgilere göre, soruşturmanın açılmasında Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer’in parmağı olduğu ileri sürülürken, ilerleyen süreçte yaşanacak gelişmeler merak konusu oldu. 

Öte yandan AK Parti'li Beyoğlu Belediyesi’nin 2018 yılında, Beyoğlu Galata Mevlevihanesinde düzenlediği Şebi Arus programında da kadın semazenlerin yer aldığı benzer uygulamalar yapılmış, Aldemir'e yakınlığıyla bilinen ve ADÜ'ye Rektör olarak atanmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a referans olduğu öne sürülen Orhan Gencebay gibi ünlü isimler de o programa katılmıştı.  

“KADIN SEMAZEN NEDEN OLMASIN”
Kabri Konya’da, Üçler Mezarlığı’nda olan Mesnevîhân Şefik Can’ın talebelerinden Nur Artıran geçmiş dönemlerdeki bir röportajında, “Kadın semazen olur mu? Hz Mevlâna zamanında kadınların Semâ yaptığına dair bir bilgi var mıdır?” sorusunuysa bakın nasıl cevaplandırıyor. 
“Bayan semazen olmaz olur mu ve neden olmasın. Tarihte kadın Semazen vardır. Fakat 700 sene içerisinde kadın ve erkek yan yana dönmemiştir. Ancak aile meclislerinde kadın erkek yan yana olabilir. Mevlevîlik tarihi açısından çok önemli bir kaynak olan Eflâkî’nin“Menakıbü’l-Arifin” isimli eserinde; Hz. Mevlâna’nın kadınların Semâ meclislerine gidip onlarla birlikte Semâ ettiği ve kadınlar tarafından üzerine güller serpildiği çok açık bir şekilde yazılmaktadır.
Ayrıca Hz. Mevlâna’nın torunu olan Ulu Arif Çelebi’nin de tıpkı dedesi Hz. Mevlâna gibi kadınlarla görüşüp konuştuğu, onların Semâ Meclislerine gittiği Mevlevî kaynaklarında kayıtlıdır. Elbette tüm bu söylenenler o dönemin edep, gelenek ve görenekleri çerçevesinde yapılmıştır.”

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.