Yüzlerce çiftçiye haciz şoku 

Yüzlerce çiftçiye haciz şoku 
ABONE OL
Aydın’daki yüzlerce çiftçi arazi koruma bedellerini ödeyemediği için Çiftçi Malları Koruma Kurulu (ÇMK) tarafından icraya verildi.

MURAT TAN- ÇMK’ların icra takibi başlattığı çiftçiler kara kara düşünürken, Aydın’daki ziraat odası başkanları soruna çözüm bulmak için Ankara’nın yolunu tutmaya hazırlanıyor. 

Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, Aydın’daki arazi koruma bedellerini ödeyemediği için ilçelerdeki Çiftçi Malları Koruma (ÇMK) Başkanlıkları tarafından icraya verilen çiftçi sayısında artış yaşanmaya başladığını söyledi. 2020 yılı itibariyle ÇMK’ye ödenmeyen arazi koruma bedelleri nedeniyle icralık çiftçi sayısında daha da büyük artış yaşanacağını öngördüklerini söyleyen Başkan Kendirlioğlu, Ankara’da ÇMK’ların kanuni düzenlemeyle belediyelere devredilmesi için bölge milletvekilleri ve Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle görüşme yapacaklarını belirtti. 

“ÇMK’LAR BÜYÜK SIKINTI HALİNE GELDİ”

Başta ÇMK’lar ilgili yaşanan sorunlar olmak üzere bazı konularla ilgili Ankara’da bölge milletvekilleri ve bakanlık yetkilileriyle görüşmede bulunmak için 14 Ocak Salı günü 16 Ziraat Odası başkanı olarak Ankara’da olacaklarını söyleyen Kendirlioğlu, “Aydın özelindeki sorunlarımız belli. Bu sorunları gerek il, gerekse bölge milletvekillerimiz ve gerekse eğer randevu alabilirsek Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye ileteceğiz. 2019’daki sorunları 2020’de de yaşamak istemiyoruz. Sorunlarımıza ilişkin çözüm önerilerini de hazırladık. Bazı sorunlarımızla ilgili baştan tedbir alınması gerekiyor. Bu sorunlardan biri Aydın’daki ÇMK’larla ilgilidir. 16 oda ve 125 bin kayıtlı üyemiz adına bu konuda acilen düzenleme yapılması gerekiyor. Büyükşehir Yasası’nın çıkmasının ardından ÇMK’lar büyük sıkıntı haline geldi” dedi. 

“KIRSAL ZABITA ÖNERİMİZ VAR”

Büyükşehir Yasası’nın ardından ilçelerdeki ÇMK’ların köyden mahalleye dönüşen yerleşim yerlerine de bakmak zorunda olduğunu kaydeden Kendirlioğlu, “Örneğin Efeler’deki ÇMK 84 mahalleden sorumlu. ÇMK ile 1941’de çıkan kanunun tekrar revize edilmesi gerekiyor. Halihazırdaki Çiftçi Malları Kanunu hem çiftçimizin sıkıntılarını çözmüyor hem de zaten borçla cebelleşen çiftçimizi icralık duruma düşürüyor. Bizim çözümümüz ÇMK’ların belediyelere devredilmesidir. Bunun başka çaresi yok. İsmini değiştirmekle hiçbir şey değişmiyor. Belediyelere devirle çalışanların da mağdur olmaması adına böyle bir düzenleme gerekiyor. Biz bunun ismini de koyduk, ‘Kırsal Zabıta’ şeklinde bir önerimiz var. Bu şekliyle gerek Aydın Büyükşehir Belediyesi ve gerekse diğer illerdeki belediyelerin de bunu rahatlıkla kaldırabileceğini düşünüyoruz” diye konuştu. 

“BU YIL İCRALIK ÇİFTÇİ SAYISI ARTACAK”

Mevcut ÇMK Kanunu nedeniyle kurumun kendisiyle birlikte kurum çalışanları ve yeterli koruma yapılamadığı için çiftçilerin de mağdur olduğunu söyleyen Kendirlioğlu, “Bu kanayan bir yaradır. 4-5 yıl önce ÇMK’ya arazi koruma bedellerinin ödenmemesi yönündeki bazı telkinlere uyan çiftçilerimiz bugün kurumla icralık konumunda. ÇMK’ya olan borcunu ödemediği için icralık konuma düşün çiftçilerimizden arabası, traktörü, bankadaki hesapları ve alacağı tarımsal desteklemeler bağlanan çiftçilerimiz var.  Bu sorunun ivedilikle çözülmesi lazım. 2020’de de icralık çiftçi sayısı artarak devam edecektir. Bu sorun artık bir kangrene dönüştü. Bunu ivedilikle çözmemiz gerekiyor. Önerimiz ÇMK’ların belediyelere devredilmesi ve kırsal zabıta birimine dönüşmesidir. Bu kanuni düzenlemeyle birlikte çiftçilerimize yönelik icra işlemleri de  durdurulmalıdır” dedi. 

“AYDIN’A ÇÖZÜMLE DÖNMEK İSTİYORUZ”

Ankara’ya gerçekleştirecekleri ziyarette ÇMK’lar dışında elektrik ve tarımsal sulama ücretleriyle pamuk primiyle ilgili bazı taleplerini de milletvekilleriyle Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine de ileteceklerini söyleyen Kendirlioğlu, “Sorunlarımızı dosya haline getirdik. Tarımda kullanılan elektrik büyük bir sorun. Tarımsal üretimde kullandığımız elektriğin bedeli meskende kullandığımız elektrikten daha fazlaya mal oluyor. Bu büyük bir sıkıntı ve yanlış. Daha önce belli indirim vardı. Bunlar zamanla kaldırıldı. Bu büyük girdi kalemlerinden biridir. Gerek tarım ve gerek hayvancılıkta üreticilerimiz sanayi elektriği kullanmakla karşı karşıya. Yine biz ziyaretimizde ÇMK’lar dışında elektrik ve tarımsal sulama ücretlerinde indirime gidilmesi ve pamuk primlerinin çiftçilerimiz tarlaya girmeden önce ödenmesi hususunda da hazırladığımız dosyayı sunacağız. Umarım çözüm bulmuş olarak Aydın’a döneriz. Bu sorunlara çözüm bulmamız çiftçiyi büyük ölçüde rahatlatacaktır” dedi. 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.