Zamlar Aydınlı sanayicileri zora soktu    

Zamlar Aydınlı sanayicileri zora soktu    
ABONE OL
Sanayide kullanılan elektriğin fiyatı 1 Nisan itibariyle yüzde 20 artarken, elektrik üretimi dışında kullanılan doğalgazın birim fiyatındaysa yüzde 50 artışa gidildi. 

(Murat TAN)-ÖZEL HABER-    Cumhuriyet tarihinde ilk kez 1 milyar dolar bandını aşarak ihracatta rekor kıran Aydınlı ihracatçılar, zamlar nedeniyle rekabet gücünü kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırken, sanayiciler için üretim ve istihdamda daralma endişesi de açığa çıktı. 
Yapılan zamlarla ilgili değerlendirmede bulunan Aydın Sanayi Odası (AYSO) Meclis Başkanı ve ASTİM OSB Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Maraş, ildeki sanayicilerin zamlardan olumsuz yönde etkilendiğini ve bu durumun ilerleyen süreçte ildeki sanayi üretimini sekteye uğratabileceğini söyledi. Zamların Aydınlı sanayicilerden ürün tedariğinde bulunan yurtdışındaki firmalara yansıtılmasının üretimde daralma riskini de beraberinde getireceği vurgusunda bulunan OSP Demir Çelik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve ASTİM OSB Yönetim Kurulu Üyesi Zühtü Özçelik konuyla ilgili açıklamasında, istihdam ve ihracattaki düşüş endişesini paylaştı. Elektrikte son 1 yılda yüzde 300’den fazla zam yapıldığını söyleyen AYSO Yönetim Kurulu Üyesi ve Ufuk Plastik Ltd. Şti. Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Dursun, fiyatların sabitlenmesi gerektiğini belirtirken, sektördeki bir çok firmanın iş yerini kapattığını ve kendilerinin de artık son noktada olduklarına vurgu yaptı. 

 

“AYDIN EKONOMİSİNİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
1 Nisan’dan itibaren geçerli olan zamların sanayicileri zor duruma sokacağını kaydeden Başkan Maraş, “Ne yazık ki son 6 aylık sürece dönük bakıldığında OSB’de bir çok firmanın durumu günden güne kötüye gidiyor. Zamların yansıtılması, yurtdışındaki firmalar nezdinde de bakıldığında bizim elimizi ihracat anlamında da zayıflatabilir. Herkes halihazırdaki son zamlarla hesabına kitabına bakıp ayağını yorganına göre uzatma peşinde. Bu nedenle de bir çok Aydınlı firma müşterileriyle görüşüp sürece ilişkin rota çizme hazırlığı içerisine girdi. Şu da var ki küresel anlamda bir kriz beklentisiyle karşı karşıyayız. Bir çok firma Haziran-Temmuz ayından sonrası için sipariş alamadığını belirtiyor. Yavaş yavaş bir küresel daralmaya doğru gidildiği de açık. Bunun da dolayısıyla ülke ve ilimiz ekonomisine doğrudan yansımaları olacaktır” dedi. 

 

“MÜŞTERİ ALTERNATİF KAYNAKLARA YÖNELİYOR” 
ASTİM OSB’de en fazla doğalgaz tüketen firma olmasıyla öne çıkan OSP Demir Çelik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve ASTİM OSB Yönetim Kurulu Üyesi Zühtü Özçelik ise zamlara ilişkin yaptığı açıklamada, Mayıs ayında üretimi bir süreliğine durdurmayı planladıklarını açıkladı. Doğalgazda aylık ortalama yüzde 50 artış yaşandığını söyleyen Özçelik, “Geçen sene Ocak ayından beri doğalgazın zammı yüzde 610 oldu. Birim fiyatı 1.85 liradan 12.01 liraya çıktı. Tamam karşılığında dolar da arttı diyoruz ama dolar bazında da yüzde 292 civarında doğalgazın metreküp fiyatı da arttı. Bu durumu da artık yavaş yavaş müşteriye anlatmayı bırakıyoruz. Bununla birlikte tüketimleri de azaltıyoruz ve gelinen nokta itibariyle siparişlerimiz de azaldı. Yurtdışına dönük bakıldığında Avrupa pazarımızda da ciddi daralma söz konusu. Fiyatı arttırınca ve sonuçta o ekonomik skalayı zorlayınca müşteri haliyle alternatif kaynaklara yönelmeye başladı. Ya da kendi iç ekonomisinde üretime yöneldi. Durum hiç iç açıcı değil. Zammın yürürlüğe girmesinden bu yana nasıl bir yol izleyeceğimiz üzerinde düşünüyoruz” diye konuştu.  

 

“ZAMLAR ÜRETİM MALİYETLERİMİZİ ARTTIRDI”
Mayıs ayı içerisinde doğalgaz zammından kaynaklı olmak üzere yaklaşık 1-2 hafta üretimi durdurup sipariş geldiği zaman tekrar üretime geçeceklerini söyleyen Özçelik, “Çünkü bu son gelen zammı, Avrupa’daki müşteriler kabul etmedi. Dolayısıyla eldeki siparişleri durdurup bekletmeyi tercih ettiler, biz de bekleteceğiz. Bu sadece bizim için geçerli değil. Biz malzemeyi ham çelik alıyoruz. Bu ham çelik de Aliağa’dan, İskenderun’dan geliyor. Onlar da doğalgazla üretim yapıyorlar ve zammı bütün malzemelere yansıttılar. Şu anda Nisan ayında teslim edilecek tüm malzemelere ton başına 30 ila 50 dolar arası zam yapıldı. Netice olarak zamlardan kaynaklı olarak üretim maliyetimizle birlikte tedarikçi maliyetimiz de artacak. Bunun müşteriye yansıması da doğrudan bizi olumsuz yönde etkileyecek” dedi. 

 

“İSTİHDAMIN AZALMASI OLASILIK DAHİLİNDE” 
“Dünyada doğal gaz maliyeti arttı ama yüzde 611 maliyet artışı olan bir yerle doların daha fazla artması lazım ki ben o yüzde 610’luk zammı dünyadaki dolar bazındaki doğal gaz artışına denk getirebileyim” diyen Özçelik, “Gelinen nokta itibariyle enflasyonu engellemek için doları frenlemeye çalışıyorlar ancak lira bazında girdilerin artışı önlenemiyor. Doğalgaz ithalatı yapıldığı için biz de mecburen fiyata yansıtmak zorunda kalıyoruz. Bu durum da müşterilerde olumsuz geri dönüşe neden oluyor. Ben istediğim kadar fiyatı artırayım ya da düşüreyim; Sektör kendi içinde sipariş azalmasına doğru gidiyor. Bunun sonucunda doğalgaz tüketimi azalacak, sonrasında işçi çıkarmalar olacak. Biz halihazırda firmamızda 220 işçi istihdam ediyoruz. Bu seviyeyi iş yapabilirsek koruyabiliriz ancak durum bu şekilde devam ederse istihdamın azalması olasılık dahilindedir” dedi. 

 

“ÜRETİMDE DARALMAYA GİTTİK” 
ASTİM OSB’de plastik ve geri dönüşüm firması bulunan AYSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Dursun, “Bizim ana hammadde kalemimiz plastik ve elektriktir. Son zamlarla beraber maliyetler de aşırı derece arttı. Maliyetlerin artışı üretmiş olduğumuz mamullere de yansıdı. Mamullerimiz de bu nedenle satış oranları da düşmeye başladı. Elektrik maliyetlerindeki artış bize ciddi zarar vermeye başladı. Geçen yıla göre yüzde 300 artış söz konusu. Son üç aylık faturalarımızda her ay bir önceki aya göre 15-20 bin liralık artış yaşanıyor. Fiyatlar sürekli katlanarak yükseliyor. Elektrikteki fahiş zamlardan dolayı artık üretimde daralmaya da gittik. Aylık 140-150 bin kilowat/saat enerji tüketirken fahiş zamlar nedeniyle üretimimizde daralmaya başladığı için enerji tüketimimizi de düşürdük. Artık aylık 107 bin kilowat/saat düzeyinde elektrik tüketiyoruz. Birim fiyatlar yükselirken elektriğe ödediğimiz fiyat da sürekli katlanıyor. Elektrik, asgari ücret ve akaryakıttaki artış nedeniyle biz de fiyatlarımıza zam yaptık” 

 

“FİYATLAR SABİTLENMELİDİR”
Zamların istihdam seviyesini korumada da kendilerini zor duruma soktuğunu söyleyen Dursun, “Biz firma olarak işten çıkarmayı şimdilik düşünmüyoruz ancak plastik sektöründe istihdamda azalmaya gidenler ve işyerini kapatanlar oldu. Plastik sektöründe zamlardan kaynaklı ciddi sıkıntı söz konusu. Bu şekilde devam ederse hem istihdamımız azalacak, çoğu firma kapatma noktasına gelecek. Bizler geri dönüşüm yaptığımız için milli ekonomiye de doğrudan katkı sağlayan firmalarız. Bizim zamlardan daha fazla etkilenerek sektörden çekilmemiz, geri dönüşümün işlenmemesinden kaynaklı çevre sağlığıyla ilgili bir dizi problemlere de yol açacak. Fiyatların sabit kalması gerekiyor ki biz de önümüzü görebilelim. Fiyatlarda istikrarsızlık nedeniyle maliyet hesabı da yapamıyoruz. Artışlar bu şekilde devam ederse geri dönüşüm sektöründen çekilmeyi de düşünebiliriz” diye konuştu. 

 

“ARTIK SON NOKTADAYIZ” 
Geri dönüşümden kaynaklı olarak Devlete sadece katma değer vergisi olarak bu ay 170 bin lira ödeyeceklerini söyleyen Dursun, “Eğer biz sektörden çekilirsek kapatmaya gideceğiz ve bu Devletimizi de vergi anlamında etkileyecek. Acilen çözüm şart. Geçtiğimiz yıl Ocak ayında 62 bin 437 lira olan elektrik faturası bu yıl Ocak ayında 230 bin 822 lira geldi. Arada fahiş oranda fark var. Bu Mart ayı için de yaklaşık 300 bin liralık fatura bekliyoruz. Elektrik tüketimimizi de olabildiğince daralttık. Daha fazla tasarrufa gidersek işyerini kapatmamız gerekecek. Üretim kapasitemizi de yüzde 30 düşürdük. Yaklaşık 40 bin kilowat/saat tasarrufa gittik ve üretimde ciddi daralma yaşıyoruz. Arık son noktada olduğumuzu söyleyebilirim. Önceki yıllarda devamlı üretimimizi stoklarımıza alırdık ve bu stoğa göre müşterilerimize siparişlerini yetiştirip verirdik. Şu anda hammadde tedariğinde de zorlandığımızdan dolayı artık elimizdeki hammaddeyi de stok amaçlı değil gelen siparişler için kullanıyoruz. Fiyatların artmasından dolayı artık stokta ürünümüz de yok” ifadelerini kullandı. 

savasin-birlik-cagrisina-marastan-destek-128691-561cf7f7fd580e9d8853c72d89542c47.jpgzamlar-aydinli-sanayicileri-zora-soktu-274652-04a17cd961326f490c135040fe7d8ec7.jpgzamlar-aydinli-sanayicileri-zora-soktu-274652-80a550f67f5a3c00ec81fed55287a6b6.jpegzamlar-aydinli-sanayicileri-zora-soktu-274652-bffc46ada8fb3d6105b7aa93aa07e158-002.jpegzamlar-aydinli-sanayicileri-zora-soktu-274652-1169cb12ade97d55cb9c39c2d3342ac0-002.jpeg


 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.