Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar, buzdolabında tutulan zeytinin lezzetini muhafaza etmek, tazeliğini korumak için üzerine mutlaka zeytinyağı gezdirilmesinin faydalı olacağına temas ediyor. Bu sayede bozulma ve küflenmenin engellenebileceği belirtilirken, ilk günkü tazeliğini koruma adına hava almayan bir kapta buzdolabında muhafaza edilebileceğine de dikkat çekiliyor.
Uzun Vadeli Koruma
Zeytin için uzun vadeli korumalarda ise durum farklılaşıyor. Bu şekilde bir koruma için zeytinleri mutlaka tuzlu suyla doldurulmuş bir kavanoza koymak gerekiyor. Zeytinlerin güneş almayan bir yerde saklanması tavsiye edilirken, zeytinyağı ile harman edilmesinin faydasına işaret ediliyor.
Sirke Bozulma Ve Küflenmeyi Önlüyor!
Zeytinlerin bozulmasını önlemede sirkenin etkisine de önemle değiniliyor. Sirkenin doğal bir koruyucu olduğu ifade edilirken, zeytinleri sirke ile karıştırılmış su içinde saklamanın, küflenme ve bozulmasını engelleyeceği aktarılıyor. Sirkenin asidik yapısının, zararlı bakterilerin oluşumunu engellemesi açısından önem arz ettiğine parmak basılıyor.
Saklama Koşulları Çok Önemli!
Uzmanlar, zeytinleri serin, karanlık bir yerde ve hava almayan kaplarda saklamanın faydalı olacağını dile getiriyor. Böylelikle zeytinin bozulmasının oldukça geciktirilebileceğine vurgu yapılıyor. Zeytinlerin yüksek su ve yağ içeriği nedeniyle hızla bozulabilme özelliğine sahip olması, bu tedbirleri zorunlu kılıyor. Yeterince salamura edilmemesi ya da uygun saklama koşullarına riayet edilmemesi durumunda, zeytinin küf ve mayalanmaya daha meyilli olacağı uyarısında bulunuluyor.
Zeytinin Sağlığa Büyük Faydası Var
Tüm bu saklama koşulları altında muhafaza edilen zeytinin tüketimi, sağlık açısından önemli faydaları bünyesinde barındırıyor. Bağışıklık sistemini güçlendiren zeytin, enfeksiyonlara karşı önemli ölçüde koruma sağlayan anti-enflamatuar bileşkenleri içerirken tüm bu özellikleriyle zeytinin tüketimi, vücudu hastalıklara karşı koruması nedeniyle şiddetle tavsiye ediliyor.