Manisa'nın Soma ilçesinde üreticilerden Şerifali Uysal, zeytinyağı üretiminde gübre ve işçilik gibi maliyetlerin iki katına çıktığını, buna rağmen zeytinyağı fiyatlarının aşağıya çekilmek istendiğini aktardı. "Yağ fiyatları beklentisi aşağı çekildi. İhracatçılar daha önce 10 euro olan zeytinyağını 5 euro rakamına getirdi. Geçen sene 300 lira olan zeytinyağı, 150 liraya çiftçiden alınmak isteniyor" diyen Uysal, tepkisini dile getirdi.
Kuraklık Nedeniyle Sıkıntı Oluştu!
Geçen yıla oranla mazot fiyatlarının yüzde 100 arttığını, işçilik maliyetlerinin 2 bin liraya ulaştığını dile getiren Uysal, kuraklık nedeniyle zeytinlerde sıkıntı oluştuğunu ifade etti. Uysal, "Fabrikaya gelen zeytinlerden bazıları 3,5 kilodan, 4-5 kilodan bir kilo yağ verirken, bazı zeytinler ise 6, 7, 8 kilodan bir kilo zeytinyağı üretimine geldi. Piyasada 'Zeytin çok olunca zeytinyağı fiyatları düşecek' diye algı oluştu" sözlerini kaydetti.
Çiftçiden 150 Liraya Alınmak İsteniyor!
Oluşturulan algı nedeniyle zeytinyağının çiftçiden düşük fiyatlara alınmaya çalışıldığını anlatan Uysal, şöyle dedi: "İhracatçılar daha önce 10 euro olan zeytinyağını 5 euro rakamına getirdi. Geçen sene 300 lira olan zeytinyağı, 150 liraya çiftçiden alınmak isteniyor. Geçen sene 300 liraydı ama işçi maliyetleri 600 liraydı. Gübre fiyatları ona göre düşüktü. Şimdi ise 150 liradan bu yağın satılması isteniyor. Kim istiyor bunu? Tüccar istiyor. Onların açısından baktığımızda onlar da bu konuda haklı olduklarını söylüyor. Çünkü dışarıda şu anda zeytinyağı 5 euro. 300 lira iken 10 euroydu. Şimdi 5 buçuk euronun bile altında."
"Bizim Halimiz Ne Olacak?"
Osmaniye'de yıllardır zeytincilik yapan çiftçilerden Fettah Kapan ise zeytinyağı fiyatlarının geçen yıla göre yarı yarıya aşağıya çekilmeye çalışılmasına tepki göstererek, "Geçen sene işçi yevmiyesi 500 liraydı, şimdi bin lira. Geçen sene 4 bin liraya vermiştik şimdi tenekesi 2 bin-2 bin 500 lira. Fabrikacı ne yapsın, bilhassa üretici ne yapsın? İşçiliğe çalışıyoruz. Şimdi 140-150 lira kilosu, 300-350 lira olması lazım. Biz ne ile ödeyeceğiz? Fabrikaya para ödemedik, işçiye para ödemedik. İşçiye yağı satalım da öyle verelim desek, işçi beklemez. Bu adam 15-20 kişi adam çalıştırıyor fabrikaya para vermiyoruz. Bizim halimiz ne olacak? Ne yapmamız lazım?" diye sordu.
Borçların Ödenmesi Gerekiyor
Kapan, "Bin kök zeytinim var. 20 kişi getiriyorum 20 bin lira. Bu vaziyette gidersek bu zeytinleri çalıştırmayız. Beleşe gidiyoruz. Ekmek yemeyecek miyiz biz? Bir iş yapmayacak mıyız? Borçtan kalkacak halimiz kalmadı. Fabrika borca, işçi borca, gübre borca, mazot borca. Borç başını aldı gitti" diyerek herkesi duyarlı olmaya davet etti.