Aydın Hedef Gazetesi Muhabiri Şevval Ateş'in haberine göre, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zeytinyağında taklit ve tağşişe ilişkin açıklamalarda bulundu. Bayraktar, yükselen fiyatların piyasada taklit ve tağşişli ürünlerin sayısını daha fazla artırdığını belirterek, üreticilerin ürettiği ürünü korumak için her türlü hile ve sahtekarlığa karşı önlem alınması gerektiğini söyledi.

kendirlioglu-uyardi-tagsise-dikkat-gazete-internet-424908-8b72fa6e6d74f11a4e8b85e6183055ef.jpg

İçerdiği fonksiyonel nitelikteki bileşenler nedeniyle yağlar arasında ön planda olan zeytinyağının dengeli ve sağlıklı beslenmek için her zaman kullanıldığını ifade eden Bayraktar, “Zeytinyağı en fazla taklit ve tağşiş uygulanan gıdalardan biridir. Tağşiş sorunu sadece ülkemizde değil, zeytinyağı üretilen ve ticareti yapılan ülkelerin tamamında yaşanan bir sorundur. Zeytinyağının perakende fiyatını düşük tutarak daha fazla kar sağlamak için taklit ve tağşişe başvuruluyor. Tüketicilerimizin bu hile ve sahtekârlığı tespit etmesi mümkün değildir. Bu gibi taklit ve tağşiş ürünler kesin olarak laboratuvar testleriyle anlaşılıyor.” diye konuştu.

kendirlioglu-uyardi-tagsise-dikkat-gazete-internet-424908-32671b16b5b05e9627b2568dec2e8123.jpg

“100 LİRAYA ZEYTİNYAĞI OLMAZ”
Öte yandan Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu, tüketicilere uyarılarda bulundu. Başkan Kendirlioğlu, taklit ve tağşişle ilgili tarım il ve ilçe müdürlüklerine ek olarak gıda şubenin de sürekli olarak kontrollerini sağladığını belirtti. Kendirlioğlu, “Laboratuvarlarda sürekli incelemeler yapılıyor. Vatandaşımızın böyle olan zeytinyağlarını direkt tadarak ya da gözle bakarak anlamaları mümkün değil.

kendirlioglu-uyardi-tagsise-dikkat-gazete-internet-424908-df346eaf113f066b955aa120640d5e55.jpg

Vatandaşımızın dikkat edeceği konu şu; zeytinyağını bildiği ve tanıdığı yerlerden alsınlar. Rastgele almasınlar, internetten almasınlar. Neyin ne olduğunu bilmeden almasınlar. Ben 100 liraların civarında zeytinyağı satıldığını duyuyorum. Bugün yenilebilecek bir zeytinyağının 200-250 liradan aşağı olması mümkün değil. Fiyatı zaten onu ele verir. Vatandaşımız ucuz diye farklı yağlar yiyebilirler. Hatta gıda zehirlenmesine kadar gidebilir bu iş. Bununla ilgili gerçekten dikkat edilmesi lazım. TARİŞ gibi yerlerden alabilirler. Gerçek zeytinyağının fiyatı da şu an gayet iyi. Açgözlü kişiler, halk sağlığıyla oynayan kişiler tağşiş gibi durumlara başvuruyorlar. Vatandaşımızın kesinlikle dikkatli olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Merkezi