2 bin 500 yıllık antik yola beton döktüler

2 bin 500 yıllık antik yola beton döktüler
Aydın Beşparmak Dağları (Latmos) bölgesinde yer alan 2 bin 500 yıllık taş döşeme antik yolun bir kısmına beton kaplama dökülmesi, doğaseverleri ayağa kaldırdı. Antik kentleri birbirine bağlayan antik yolun korunması, tahribatın ortadan kaldırılması için doğaseverler tarafından karar alındı.

Herekleia Antik Kenti’nden Beşparmak Dağları’na (Latmos) kadar uzanan taş döşemeli antik yolun, ilk kez arkeolog Dr. Dr. Anneliese Peschlow tarafından 1970’li yıllarda ortaya çıkarıldığı biliniyor.

aw195083-01.jpg

Herakleia Antik Kenti’nin kurucusu Pleistarkhos tarafından yaptırılan taş döşeli yollar; Myus, Alinda, Alabanda ve Tralleis antik kentlerini birbirine bağlamanın yanı sıra Menderes Vadisi ile Marsyas Vadisi’ni birleştiriyor. Tarihi antik yolların tescil işlemleri, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 2018 yılından sonra yapılmıştı.

aw195083-02.jpg

İZİNSİZ ŞEKİLDE BETON KAPLANDI!
Geçtiğimiz aylarda Karpuzlu’ya bağlı Tekeler Mahallesi’nden Alinda Antik Kenti’ne uzanan 2 bin 386 metrelik antik yol kesimi üzerindeki bir bölgeye izinsiz olarak aralıklı bir şekilde beton kaplanması, doğaseverleri ayağa kaldırdı. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneğinin (EKODOSD) başvurusuyla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu (KVKBK) Müdürlüğü uzmanları harekete geçti. Yerinde incelemeler yapılırken olumsuzluğun ne şekilde giderileceği planlandı.

aw195083-03.jpg

Müze Müdürlüğü tarafından belirlenecek yöntem ile kaplama yapılarak tahrip edilen taş döşeme yolun tekrar eski haline getirilmesi yönünde karar alındı. Ayrıca bir daha aynı durumun yaşanmaması için gerekli yasal işlemlerin uygulanması da kararlaştırıldı. Alınan bu kararlar ilgili kurumlarla paylaşıldı.

aw195083-07.jpg

GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI TALEBİ
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yaşanan olumsuzlukla ilgili açıklamalar yaptı. "Bafa Gölü’nün kıyısındaki antik Heraklia Kenti'nden gelen taş döşeme antik yolun en sağlam kalmış bölümlerinden birisi, Karpuzlu Tekeler Mahallesi’nden Alinda Antik Kenti’ne kadar uzanan yaklaşık 4 kilometrelik parkurdan oluşmaktadır" diyen Sürücü, "Taş döşeli bu yol, yöre insanları tarafından geleneksel olarak yıllardır at ve eşekleriyle zeytin yolu olarak kullanılmaktadır. Ancak son zamanlarda araçla yola girmek isteyen bazı duyarsız kişiler tarafından yolun belli bir bölümüne kaplama yapılmıştır. Bu olaydan sonra yapılan müracaatla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu uzmanları yerinde inceleme yaptılar. Yapılan bu uygulamanın ilgili müze müdürlüğü denetimde belirleyeceği teknik bir yöntemle ve ilgili belediyeler aracılığıyla taş döşemelere zarar vermeyecek şekilde gerekli önlemlerin alınarak antik yol üzerinde benzer durumların yaşanmaması için kurul tarafından bir karar alındı. Bu karar ilgili kurumlara iletildi" ifadelerini kullandı.


BİR DAHA TEKRAR ETMEMELİ
EKODOSD Başkanı Sürücü, antik yolun turizm açısından da büyük önem taşıdığına işaret etti. Olumsuzluğun mutlaka giderilmesi gerektiğini, bundan sonra da bu tür durumlara izin verilmemesinin büyük önem taşıdığını aktaran Sürücü, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu yol Aydın turizmi açısından da çok önemli. Burada yapılacak ekoturizm faaliyetleri Aydın’ın yurt içi ve yurt dışı tanıtımına aynı zamanda bölge insanının sosyal ve ekonomik gelişimine de katkısı olacaktır."

Kaynak:İhlas Haber Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.