Aydın’ın da dahil olduğu 81 ilde terör suçlarına ilişkin soruşturmaların yürütülme şekli değişiyor. Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan yeni uygulama kapsamında, il cumhuriyet başsavcılıkları bünyesinde yalnızca terör suçlarına odaklanacak özel soruşturma büroları kurulacak.

Türkiye genelindeki 175 ağır ceza merkezli cumhuriyet başsavcılığına gönderilen resmi yazıyla duyurulan düzenleme, terör soruşturmalarında uzmanlaşmayı artırmayı, kurumlar arasındaki koordinasyonu güçlendirmeyi ve uygulama birliğini sağlamayı amaçlıyor.

Adalet Bakanlığı 81 Ilde Düğmeye Bastı! Aydın’da Terörle Mücadelede Adli Yapı Güçleniyor (2)

Savcılar Sadece Terör Dosyalarıyla İlgilenecek

Kurulacak Terör Suçları Soruşturma Bürolarında görev yapan cumhuriyet savcıları, başka soruşturma dosyaları, nöbet görevleri veya duruşma savcılığı gibi ek görevler üstlenmeyecek. Böylece savcıların yalnızca terör suçlarına ilişkin dosyalara yoğunlaşması ve bu alanda uzmanlaşması hedefleniyor.

Görevlendirmeler Bakanlığa Bildirilecek

Bürolarda görev alacak başsavcı vekilleri ve cumhuriyet savcılarının bilgileri Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü Terör Suçları Daire Başkanlığına iletilecek. Görevlendirmelerde yaşanabilecek değişiklikler de düzenli olarak bildirilecek.

Soruşturmalar Tek Merkezden Koordine Edilecek

Yeni sistemle terör suçlarına ilişkin soruşturmalar, il merkezlerinde oluşturulacak özel bürolar tarafından yürütülecek. Acil durumlarda ilçe başsavcılıkları gerekli işlemleri yapabilecek ancak dosyalar daha sonra ilgili il başsavcılığına gönderilecek.

Bu uygulamayla soruşturmaların ülke genelinde ortak standartlarla yürütülmesi ve koordinasyonun güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Emniyet ve Jandarma ile Düzenli Toplantılar Yapılacak

Adalet Bakanlığı, emniyet ve jandarma birimleriyle koordinasyonu artırmak için her ay değerlendirme toplantıları düzenleyecek. Toplantılarda terör örgütlerinin faaliyetleri, yürütülen soruşturmalar ve güncel gelişmeler ele alınacak.

Aylık Veriler Takip Edilecek

Terör soruşturmalarına ilişkin veriler aylık olarak toplanacak ve ilgili kurumlarla paylaşılacak. Böylece soruşturmaların seyri ve güvenlik riskleri düzenli olarak analiz edilerek gerekli adımların zamanında atılması hedefleniyor.

Yeni uygulamayla birlikte Aydın dahil Türkiye genelinde terör suçlarına yönelik adli süreçlerin daha hızlı, etkin ve koordineli şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.

Muhabir: Zeynep Özge Çümlek