Hepinizin bildiği üzere Aydın, Ege Bölgesinin en yüksek hava sıcaklıklarının görüldüğü şehirdir. Özellikle son haftalarda kavurucu sıcaklıklar bazı hastalıkların tetiklemesi bakımından risk taşıyor. Ben bugün bazı araştırmacıların sıcak havalardan dolayı astımı tetiklediğine yönelik bilimsel verilerini sizinle paylaşacağım.


Sıcak hava ve yüksek nem oranı kronik rahatsızlığı olanların ve astım hastalarının zor anlar zamanlar yaşamasına neden oluyor. Ailede astım rahatsızlığı bulunanlar ve hava kirliliğinin yüksek düzeyde olduğu yerlerde yaşayan insanlarda astım krizlerinin daha fazla olduğu görülüyor. Uzmanlar bu tür durumlarda astım hastalarının ne yapması gerektiğine ilişkin bilgi paylaşımında bulunuyor. Bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşacağım.


Öncelikle astımın ne olduğunu açıklayacak olursak; bu hastalık tüm dünyada yaygın olarak görülen halk hastalığıdır. Astım akciğerler içindeki bronşların çeşitli uyaranların etkisiyle yaygın olarak daralması sonucu ortaya çıkarak nefes darlığı ataklarıyla devam eder. Astımlı hastalarda nefes darlığına yol açan nedenlerin başında viral enfeksiyonlar ve alerjenlere neden olur. Bununla birlikte diğer önemli risk faktörleri ise özellikle yaz aylarında sıcak hava ve yüksek nem oranıdır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki özellikle aşırı sıcak hava ve solunum yollarında gelişen ani ısı kaybı astım bulgularının başlamasına yol açıyor. Öte yandan artan küresel ısınma, polenlerin uzun süre atmosferde kalmasına neden olarak astım ataklarını tetikliyor.
Aşırı sıcaklardan kaçınılması gerekirken astım hastaları için ortamdaki en uygun nem miktarı yüzde 30 ile 50 arasında olmalı. Sıcak havanın arttığı ve nemin yüzde 60’ın üzerine çıktığı durumlarda kesinlikle evden çıkmamaları öneriliyor. Hava sıcaklığının risk teşkil ettiği durumlarda klima tercih edilebilir. Ancak klima kullanırken de özellikle hava aşırı derecede soğutulmamalı ve dış ortama göre kademeli olarak sıcaklık ayarlanmalıdır. Klima temizliğine özellikle dikkat edilmelidir.